Helsingin designpääkaupunkiviikonloppuna ja Valon nimipäivänä 3.2.2012 avatussa Luminord 2012 -valaisinsuunnittelukilpailussa tehtävänä on irrallisen valaisimen tai valaisinparin suunnittelu rakennushistoriallisesti arvokkaisiin kohteisiin Presidentinlinnaan tai Eduskuntataloon.

Kilpailuohjeet ja -säännöt löytyvät kilpailun kotisivuilta osoitteesta www.nssoy.fi/luminord.

Kilpailutehtävän taustalla ovat Eduskunnan ja Presidentinlinnan peruskorjaushankkeet, joiden suunnittelussa etsitään valaistusratkaisuja rakennushistoriallisesti arvokkaiden tilojen työpistevalaistukseen. Molempiin kohteisiin kaivataan yleisvalaistusta parantavaa jalkavalaisinta sekä siihen muotoilultaan yhteensopivaa työpistevalaisinta. Kilpailuehdotusten muotoilussa ja materiaaleissa on huomioitava tilojen luonne ja arvokkuus.

Kilpailuaika on 3.2.2012-17.8.2012. Kilpailun tulokset julkistetaan Valo 12 -tapahtuman avajaispäivän yhteydessä 12.9.2012 Helsingin Messukeskuksessa. Julkistamisen jälkeen palkitut ja kunniamaininnan saaneet työt ovat näytteillä Valo 12 -tapahtumassa 12.-16.9.2012 sekä Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston näyttelytila Laiturissa 9.10.-27.10.2012.


Kilpailun pääpalkinto on Suomen Messusäätiön lahjoittama LUMINORD 2012 -palkinto, arvoltaan 5 000 euroa. Lisäksi jaetaan Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry:n lahjoittama STEK-nimikkopalkinto, arvoltaan 5 000 euroa, Eduskunnan kanslian jakama palkinto, arvoltaan 5 000 euroa sekä Tasavallan Presidentin kanslian jakama palkinto, arvoltaan 5 000 euroa.


Luminord-valaisinsuunnittelukilpailu järjestetään nyt kuudetta kertaa. Kilpailu kohdistetaan eri vuosina erityyppisiin valaisimiin. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa suomalaista valaisinsuunnittelua antamalla tunnustusta uusille ja korkeatasoisille valaisinratkaisuille sekä edistää valaisinsuunnittelijoiden ja valaisinteollisuuden välisiä kontakteja. Lisäksi tavoitteena on kehittää valmistavaa teollisuutta varten sellaisia uusia valaisininnovaatioita ja tuotteita, joiden suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota laatuun, turvallisuuteen, elinkaari- ja ekologisiin tekijöihin, muotoiluun sekä teolliseen valmistettavuuteen.


Kilpailun järjestävät Sähkösuunnittelijat NSS ry, Suomen Valoteknillinen Seura ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry yhteistyössä Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ry:n kanssa.