Messukeskuksessa Habitare-messujen yhteydessä järjestettävässä ValoLight-tapahtumassa julkistettiin ja palkittiin Vuoden valaistuskohde 2013 -kilpailun voittajat. Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei P-Hämppi Tampereelta ja ulkovalaistussarjan voitti Stockmannin Helsingin tavaratalon julkisivuvalaistus. Säiliö 468 Helsingistä palkittiin kunniamaininnalla. P-Hämpin valaistuksen on suunnitellut Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy ja Stockmannin julkisivuvalaistuksen Granlund Oy, Arkkitehtitoimisto Pekka Laatio Oy ja Stockmann Oyj.

Tuomariston lausunnot:
Sisävalaistus: P-Hämppi, Tampere
Tampereella sijaitseva kalliopysäköintiluola P-Hämppi poikkeaa lennokkaalla valaistuksellaan oleellisesti yleensä niin ankeista pysäköintihalleista. Hämpissä valaistus on toteutettu innovatiivisesti ja lopputulokseksi on saatu näyttävä, turvallisen tuntuinen, näkömukavuudeltaan erinomainen ja siten helposti hahmotettava tila. Jo sisäänajo halliin antaa odottaa jotain tavanomaista parempaa, eikä kävijä pety nähdessään ilmavan ja avaran värivaloissa kylpevän hallin. Valkoisten seinäpintojen kautta toteutettu epäsuora valaistus luo halliin valoisan tunnelman, jossa häikäisyn tunnetta ei ole lainkaan. Värivalaistusta on käytetty oivallisesti visuaaliseen ohjaukseen. Älykkään liiketunnistimiin perustuvan ohjauksen ja energiatehokkaiden valonlähteiden avulla voidaan valaistuksen energiankulutusta minimoida. Orientointia helpottavien värivalojen, muuntuvan valaistuksen sekä valaistujen seinä- ja kattopintojen avulla pysäköintihallista on saatu tila, joka antaa kävijälleen hyvää mieltä ja jonne voi jättää turvallisin mielin autonsa.

Ulkovalaistus: Stockmann Oyj, Helsingin tavaratalon julkisivuvalaistus
Stockmannin valaistuksen suunnittelussa kaupunkikuvalliset ja kaupalliset vaatimukset on sovitettu hyvin yhteen, vaikka asemakaavalla suojellun ja kaupungin keskustassa sijaitsevan rakennuksen valaistuksen suunnittelumahdollisuudet ovat olleet rajoitetut. Valaistusta on uusittu pitkäjänteisesti osin uudistamalla perinteisiä valaistusaiheita nykyaikaisiksi ja energiatehokkaiksi sekä osin toteuttamalla kokonaan uusia ratkaisuja. Ns. Frosteruksen osan punaisten tiiliseinien aiemmin hyvin tummana näkyvää massaa on valaistu seinään varren päähän kiinnitetyillä ylöspäin suunnatuilla kohdevalaisimilla.

Tulos ei ole erityisen tasainen, mutta tuo kuitenkin pinnan muodot näkyviin ilman pahoja heittovarjoja. Vanhat perinteiset valoviivat ja Stockmann-logot on valaistu entistä tasaisemmin uudella leditekniikalla. Ledilistojen väriä voi vaihtaa, mutta onneksi kiinteistön omistajalla on malttia säästää värit erityistilanteisiin. Julkisivun yläosassa on päästy toteuttamaan alaosaa luovempia ratkaisuja rakennusosia korostamalla. Itäinen lasijulkisivu on tasaisesti värivalaistu lediheittimillä lasin takaa. Tulos on maltillinen ja tasainen. Ratkaisu antaa kuitenkin mahdollisuuden muuhunkin. Argoksen pääty on valaistu projektoritekniikalla, jossa valonjako on toteutettu niin, ettei valo osu ikkunoihin eikä jalankulkuvyöhykkeelle. Tuloksena on erittäin tasainen häikäisemätön julkisivuvalaistus, missä valon määrä on oikeassa suhteessa ympäristöön. Myös päädyn ikkunareunojen jouluvalaistus on uudistettu ja sitä käytetään maltillisesti kausivalaistuksessa. Lopputuloksesta näkee, että valaistus on toteutettu taitavasti perinteitä kunnioittaen ilman kaupallisuuden kilpavarustelua.

Kunniamaininta: Säiliö 468, Helsinki
Helsingin kaupungin tavoitteena on ollut luoda laajalle näkyvä ja merkittävä valotaideteos, ja tämän tehtävän Kruunuvuorenrantaan toteutettu Säiliö 468 täyttää erittäin hyvin. Vanhasta öljysäiliöstä on saatu aikaan valotaideteos, joka on sekä näyttävä että hyvin sopusoinnussa ympäristön kanssa. Luonnonvalon muuttuessa teos näyttää aina erilaiselta. Sisäpuolelta tarkasteltuna punaisista seinistä heijastuva valo luo vaikuttavan kontrastin valaisemattomista aukoista näkyvän muuttuvan taivaankannen valon kanssa. Nykyaikaisella tekniikalla ja älykkäällä ohjauksella toteutetut alati vaihtuvat, ympäröivästä luonnosta aiheensa saavat valokuviot tempaavat katsojan mukaansa ja teosta jää helposti ihailemaan pitkäksikin ajaksi sekä lähietäisyydeltä että kaupungin keskustan puoleiselta rannalta.

Vuoden valaistuskohde -kilpailu kannustaa laadukkaisiin valaistusratkaisuihin
Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.