Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun 2014 tehtävänä oli suunnitella kodin valaistukseen soveltuva muotokieleltään yhtenäinen valaisinsarja tai yksittäinen valaisin. Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron LUMINORD 2014 -palkinnon sai Simo Serpola työllään ”Trefoil”. Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen lahjoittaman STEK-nimikkopalkinnon, myös arvoltaan 5 000 euroa, voitti suunnittelijaduo Miia Suvin ja Markus Sokolnickin ehdotus ”Flow”. Palkinnot jaettiin ValoLight-tapahtumassa Messukeskuksessa 10.9.2014. Katso tästä lehdistötiedote ja kuvat.

Muotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut ja parhaillaan lopputyötään Aalto-yliopiston taideteollisen muotoilun osastolle tekevän Simo Serpolan Trefoil-valaisinsarja koostuu kattovalaisimesta sekä matalasta ja korkeasta lattiavalaisimesta. Valaisinsarjan puuosat on valmistettu UPM Grada -materiaalista ja sen valonlähteenä on käytetty tehokkaita led-moduuleita. UPM Grada on lämpömuovattava puumateriaali, joka on suunniteltu helpottamaan ja tehostamaan muotopuristusprosessia. Teknisenä tukena valaisimen ohjattavan led-moduulin suunnittelussa on toiminut oululainen Valopaa Oy.

Tuomaristo kiitti erityisesti valaisimen kotiympäristöön sopivaa kaunista, skandinaavisen selkeää ja klassista muotokieltä. Kyseessä on pitkälle kehitelty, tekniikaltaan hyvä ja teollisesti toteutettavissa oleva tuoteperhe, jossa eri valaisintyypit on mietitty yhteensopiviksi toistensa kanssa. Valonlähteenä käytetty led-moduuli on energiatehokas ja myös valaisimen ohjattavuus on huomioitu. Valaisin on esteettisesti ansiokas ja sillä on kansainvälistä potentiaalia.

Graafisia valoteoksia Flow-valaisimella
STEK-nimikkopalkinnon saanut Flow koostuu led-nauhavalonlähteellä varustetuista muotoonhitsatuista epäsuoraa valoa antavista metalliprofiileista, joita voidaan käyttää joko yksittäisinä valaisimina tai yhteen liitettynä valaisinsarjana. Teollisten muotoilijoiden Miia Suvin ja Markus Sokolnickin suunnittelun lähtökohtana oli seinävalaisin, jota voisi tarpeen mukaan jatkaa ja joka toimisi sekä katossa että seinällä. Flow-valaisimessa pääasiassa on käytännöllinen ja kaunis valo, ei pelkkä valaisimen kuori.

Tuomariston mieleen Flow jäi rohkealla ja särmikkäällä muotokielellään. Valaisin on valmistusteknisesti yksinkertainen ja sopisi hyvin julkisenkin tilan katseenvangitsijaksi. Profiileja ketjuttamalla on mahdollista luoda erilaisiin tiloihin graafisia valoteoksia. Ledinauhavalonlähteellä varustettu epäsuoraa valoa antava valaisin ei sovellu yleisvalaistukseen, mutta sopii hyvin monipuolisten tilojen sisustusvalaisimeksi.

Kunniamaininta Ilari Nummelle
Luminord- ja STEK-palkintojen lisäksi palkintolautakunta jakoi kunniamaininnan muotoilija Ilari Nummen työlle ”Kurki”. Nummi kertoo etsineensä kotiinsa modulaarista sarjaan kytkettävää plafondia, joka tuottaa hyvää ja häikäisemätöntä valoa eri tunnelmien luomiseksi ilman muutoksia olemassa oleviin sähkö- tai kattorakenteisiin.

Tuomaristoa viehätti valaisimen modulaarinen konsepti, oled-tekniikan käyttö sekä moderniin kotiin sopiva lennokas muotokieli. Tuomariston mielestä valaisin olisi parhaimmillaan suurena kurkiparvena.

Tavoitteena uudet valaisinratkaisut
Luminord - Nordic Luminaire Design Competition -valaisinsuunnittelukilpailu järjestettiin nyt seitsemännen kerran. Kilpailun tavoitteena on löytää uusia, korkeatasoisia valaisinratkaisuja ja näin kehittää alan teollisuudelle uusia valaisininnovaatioita ja -tuotteita. Tänä vuonna kilpailun teema oli innostava, sillä tuomaristo sai arvioitavakseen 52 ehdotusta. Kilpailun järjestäjät ovat Sähkösuunnittelijat NSS ry, Suomen Valoteknillinen Seura ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry yhteistyössä Teollisuustaiteen liitto Ornamo ry:n kanssa.

Palkintolautakuntaan kuuluivat tuomariston puheenjohtajana toiminut toimitusjohtaja Juha Kiviniemi (Yhtyneet Insinöörit Oy / Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköturvallisuuden Edistämiskeskus STEK ry), muotoilun tuotepäällikkö Mikko Rikala (SITO Oy / Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ry, TKO ry), asiantuntija Veli-Pekka Vitikka (Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry), toimitusjohtaja Peter Ruokonen (Cariitti Oy / Suomen Valoteknillinen Seura ry), sisustusarkkitehti Tatu Ahlroos (TCD-taking care of design / Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ry, SIO ry) sekä valaistuksen johtaja Ralf Klenberg (Onninen Oy / Sähköteknisen Kaupan Liitto ry).

Kilpailussa palkitut työt ovat esillä Messukeskuksessa 10. - 14.9. järjestettävässä ValoLight-tapahtumassa osastolla 6t138.

Lisätietoja LUMINORD-kilpailusta:
- Kilpailuasiamies Virpi Kumpulainen, NSS ry, p. 040 585 6127, virpi.kumpulainen@nssoy.fi
www.nssoy.fi/luminord
- Tuomariston puheenjohtaja Juha Kiviniemi, Yhtyneet Insinöörit Oy, p. 044 373 3198, juha.kiviniemi@yhtyneetinsinoorit.fi
- Simo Serpola, p. 044 521 5525, info@simose.fi, simose.fi
- Miia Suvi, p. 040 593 2066, miialle@gmail.com, www.miiasuvi.com
- Markus Sokolnicki, p. 040 140 2551, markus.sokolnicki@gmail.com, http://markussokolnicki.com
- Ilari Nummi, p. 041 532 0012, ilarinummi@gmail.com