Messukeskuksessa Habitare-messujen yhteydessä järjestetyssä ValoLight-tapahtumassa julkistettiin ja palkittiin Vuoden valaistuskohde 2015 -kilpailun voittajat. Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei Didrichsenin taidemuseo, ja ulkovalaistussarjan voitti Solo Sokos Hotel Torni Tampere.

Tuomariston lausunnot:
Sisävalaistus
Didrichsenin taidemuseo, Helsinki
Didrichsenin taidemuseon haasteena on ollut saada peruskorjattuun rakennukseen valaistus, joka soveltuu sekä taiteen valaisemiseen että rakennuksen arkkitehtuuriin. Näyttelytilojen valaistus on toteutettu kokonaan led-valaisimin, ja on luokassaan ensimmäinen tämän mittaluokan toteutus Suomessa. Näyttelyn ratkaisut on jouduttu hyvin pitkään suorittamaan rakennuksen ehdoilla, jolloin rajoittavina tekijöinä ovat olleet tilojen mataluus, kattomateriaalit, kattoaukotukset ja pienet upotussyvyydet. Ratkaisultaan näyttelyvalaistus on toteutettu pääsääntöisesti perinteiseen tapaan seinien suuntaisilla kosketinkiskoilla. Valaistuksen ohjaus on kuitenkin uusinta tekniikkaa.

Valaisimina ovat DALI-ohjatut kohdevalaisimet ja seinänpesijät. Järjestelmän DALI-ohjaus mahdollistaa kunkin valaisimen valomäärän asettelun kohteen mukaiseksi. Järjestelmä mittaa käytetyn sähköenergian ja siitä saadaan myös osoitteellisen valaistuksen luksitunnit raporttina. Vitriinien pienet kiskoissa olevat led-valaisimet toimivat hienosti ja valaistustasot on säädetty huolella.

Uuden valaistuksen toteuttaminen vanhaan rakennukseen on ollut vaativaa. Varsinkin valaisimien koon ja värityksen sovittaminen on ollut haasteellista. Joissain paikoissa vanhoille paikoille asetetut valaisimet aiheuttavat kiusahäikäisyä. Valaisinten sovittaminen asuinpuolen alakaton vanhoille paikoille toimii kuitenkin alkuperäistä Viljo Revellin arkkitehtuuria kunnioittavana tekijänä. Asunnon museoiminen sellaisenaan puoltaa alkuperäisten ratkaisujen säilyttämistä, vaikka ongelmia valaisinten kokoeron vuoksi on ollutkin.

Ulkovalaistus
Solo Sokos Hotel Torni Tampere
Solo Sokos Hotel Torni Tampere on ollut vaativa kohde, joka keskeisellä sijainnillaan ja näkyvyydellään kaupunkikuvassa on vaatinut syvällistä esisuunnittelua, kaikkien intressiryhmien kanssa käytyjä keskusteluja, mallinnuksia ja ennen kaikkea rakennuksen arkkitehtuurin kanssa toimivaa yhteistyötä.

Julkisivujen arkkitehtuuri huolehtii päiväsaikaan kohteen näkyvyydestä luonnonvaloa hyödyntäen. Illan hämärtyessä hillitty, rakennuksen huipulle painotettu, kaikkiin suuntiin näkyvä mediapinnoilla toteutettu valaistus nostaa kohteen kaupungin kiintopisteeksi.
Kokonaisuutta täydentää yhden kulman viistetyt osuudet, joiden valaistus tukee ja liittää yläosan valaistuksen tyylikkäästi koko rakennuksen korkeuteen. Tummien julkisivujen ikkunoista näkyvä valaistus luo kokonaisuutta hahmottavan lisän valaistukseen. Valaistuksen värien ja liikkeiden hillitty käyttö luo miellyttävän, joskus jopa katseen vangitsevan lopputuloksen, jonka toimivuus on harkiten toteutettu niin lähellä kuin kauempanakin olevien katselijoiden ihailtavaksi. Koska valaistus on toteutettu mediavalaisintekniikkaa hyödyntäen, on valaistuksella tuotetulla näkymällä voitu korostaa eri vuodenaikojen valoa ja tuoda jopa esiin Tampereen historiaa. Tuotettava näkymä on myös aina päivitettävissä, mikä tarjoaa laajoja mahdollisuuksia valaistuksen uudistamiseen.

Tummasävyiseen kohteeseen liittyy kiinteästi myös historiallinen, punatiilinen rakennus, jonka lämminhenkinen julkisivuvalaistus korostaa rakennuksen kaarevaa julkisivua ja luo miellyttävän, sisään kutsuvan valaistuksen. Kokonaisuutta korostavat sisäänkäyntien katutasoon upotetut valotiilet ja kasvialtaiden ”valoheinät” oikeiden heinien joukossa. Lämpimästi valaistu punatiilipinta liittää uudisrakennuksen kauniisti ympäristön punatiilisiin rautatierakennuksiin.

Vuoden valaistuskohde -kilpailu kannustaa laadukkaisiin valaistusratkaisuihin

Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat:
- Tapio Kallasjoki, Metropolia Ammattikorkeakoulu / Suomen Valoteknillinen Seura ry, tuomariston puheenjohtaja
- Jyrki Laurikainen, RAKLI ry
- Nanna Kinnunen, Sisae suunnittelu / Sisustusarkkitehdit SIO ry
- Eva Geitel, Arkkitehtitoimisto ALA Oy / Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry
- Veli-Pekka Vitikka, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
- Jonne Järvinen, Stacon Oy / Sähkösuunnittelijat NSS ry
- Pasi Jokinen, Oy Hedtec Ab / Sähköteknisen Kaupan Liitto ry

Didrichsenin taidemuseo, Helsinki
Tilaaja ja rakennuttaja: Didrichsenin taidemuseo (museonjohtaja Peter Didrichsen, intendentti Maria Didrichsen)
Pää- ja arkkitehtisuunnittelija: Kari Leppänen Arkkitehdit Oy (pääsuunnittelija Kari Leppänen)
Valaistus- ja sähkösuunnittelija: Insinööritoimisto Stacon Oy (toimitusjohtaja Kalevi Hämäläinen)
Sähköurakoitsija: Sähköpartio Oy (vastaava työnjohtaja Mauri Airta)
Näyttelyvalaistusurakoitsija: ERCO Lighting Ab (Agne Klawér)

Solo Sokos Hotel Torni Tampere
Rakennuttaja: Sokotel Oy (Tomi Peitsalo, Virpi Saarinen, Robert Holmström, Mikko Kankaanpää)
Valaistussuunnittelija: VALOA design (Roope Siiroinen, Marko Kuusisto, Antti Hiltunen)
Arkkitehti: Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy (Sampo Valjus, Juha Paananen)

Lisätietoja:
Tuomariston puheenjohtaja Tapio Kallasjoki, puh. 050 3645264
Kilpailun asiamies Heikki Härkönen, puh. 0400 869339

Valokuvia palkituista kohteista ja palkintojenjaosta
http://www.valosto.com/tiedostot/vuodenvalaistuskohde2015_kuvat/