Page 37 - Plaani 3 - 2021
P. 37
suunnitteluPlaani
toimeksiantoihin. Hankkeiden kestot vaihtelevat muutamista päivistä useisiin vuosiin. Olemme asiakkaidemme käytössä koko kiinteistön elinkaaren ajan tarvesuunnittelusta purkuvaiheeseen asti”, Juha Mäkirinta kertoo.
HELPOSTI LÄHESTYTTÄVÄ JA SITOUTUNUT KUMPPANI
Mäkirinnan mukaan Swecon vahvuus on asiakaskeskeisyys, joka näkyy huippuluokan palvelu- ja hankeosaamisena: ”Asiakaslu- pauksemme on olla helposti lähestyttävä ja sitoutunut kumppani. Olemme siinä onnistuneet, sillä asiakkaat haluavat suositella meitä edelleen muihin hankkeisiin. Kansainvälisellä NPS-asiakastyytyväi- syysindeksillä (Net Promoter Score) mitattuna Swecon sähköisen talotekniikan suunnittelupalveluiden vuosikeskiarvo on erinomainen 87/100, arvosanojen keskiarvon ollessa 9,1.”
”Henkilöstöön panostaminen heijastuu suoraan asiakastyöhön. Tarjoamme työntekijöillemme merkityksellisiä mahdollisuuksia, mutkattomassa ilmapiirissä, alan huippujen joukossa. Projekteja hoitavat henkilöt pitävät työstään, ovat osaavia ja omistautuneita, ja sillä on selkeä vaikutus toimeksiantojemme onnistumiseen.”
”Vaikka Sweco on iso firma, pyrimme pitämään yrityksen sisäi-
sen hierarkian mahdollisimman matalana. Emme ihannoi työlleen uhrautuvaa 'sankariprojektipäällikkö-tyyppiä' vaan tarkoituksena on saada henkilöstö toimimaan toisiaan tukevana ryhmänä. Annamme vastuuta myös nuorille suunnittelijoille, jotta he kehittyvät työssään. Kehitämme jatkuvasti toimintatapoja ja -menetelmiä, jotka poista- vat suunnittelun esteitä”, Jouni Palmu kertoo.
Swecon sähköisen talotekniikan osalta erikoisosaamista löytyy esi- merkiksi tele-, turva-, AV- ja energiajärjestelmien sekä sähkönjakelun osalta. Valaistussuunnitteluun on panostettu viime vuosina entistä enemmän. Valaistuksen parissa on koko maan kattava valaistus- suunnittelutiimi, jonka kohteet vaihtelevat pienistä taidevalaistuksista historiallisten rakennusten näyttäviin julkisivuvalaistuksiin.
KEHITYSHANKKEITA OMAAN KÄYTTÖÖN, ASIAKKAILLE JA KOKO ALAN HYÖDYKSI
Swecon kehityshankkeet liittyvät paitsi yrityksen sisäisiin toiminta- tapoihin, niin myös koko alan käytäntöjen parantamiseen.
”Uusien suunnittelutyökalujen kehittäminen on tärkeää. Tavoittee- namme on mahdollistaa entistä parempi tietomallien yhteiskäyttö eri suunnittelualojen välillä”, Juha Mäkirinta sanoo.
Kehitystyötä tehdään paljon myös asiakasyrityksille. Rakennusten sähköistyksessä uusien teknisten ratkaisujen innovointi tai käyt- töönotto riippuu tilaajan tahtotilasta.
Swecon ammattilaiset ovat olleet viime aikoina mukana esimerkiksi KIRAHub YTV2020 Talotekniikan ja rakennesuunnittelun nimikkeis- tön laadinnassa sekä Ympäristöministeriön ja Suomen ympäris- tökeskus SYKE:n CO2data.fi -päästötietokannan talotekniikan päästöarvojen selvityksessä.
”Energiatehokkuus- ja hiilineutraaliustavoitteiden mukanaan tuomat kehitys- ja koulutustarpeet ovat johtaneet siihen, että olemme halunneet panostaa niihin merkittävästi. Meillä on käynnissä useita kehityshankkeita näihin liittyen”, Jouni Palmu kertoo.
SÄHKÖSUUNNITTELIJA VAIKUTTAA RAKENNUKSEN HIILIJA- LANJÄLKEEN
Jyri Renkolan mukaan sähkösuunnittelijat ovat avainasemassa raken- nusten sähkövirtojen hallitsemisessa. Heidän tehtävänään on esimerkik- si nostaa esiin uusiutuvien energianlähteiden käyttömahdollisuuksia. ”Hiilijalanjäljen pienentäminen on koko yhteiskunnan tehtävä.
(yllä) Talotekniikan Sähkötoimiala-yksiköstä Länsi-Suomen suunnittelujohtaja Jyri Renkola, koko yksikön johtaja Juha Mä- kirinta ja Etelä-Suomen suunnittelujohtaja Niklas Lind Swecon Helsingin Ilmalan pääkonttorilla.
(vas.) Talotekniikan Sähkötoimiala-yksikön kehityksestä vastaava suunnittelujohtaja Jouni Palmu esittelee Swecon virtuaalista Cave-mallinnusympäristöä.
Vallitsevassa energiamurroksessa rakennukset tarvitsevat älykkäitä sähköjärjestelmiä, jotka ohjaavat energiavirtoja osana järjestelmien kysynnänjoustoa. Energiatuotanto painottuu pääosin uusiutuviin energianlähteisiin ja energiavarastojen merkitys kasvaa entises- tään, koska uusiutuvilla energianlähteillä sähköntuotanto vaihtelee merkittävästi. Tulevaisuudessa muun muassa sähköautot pystyvät toimimaan energiavarastona rakennuksissa.”
Tärkeää on myös se, että asiakkaiden haluamat olosuhteet ja tavoitteet pyritään suunnittelemaan aina mahdollisimman kestä- västi elinkaaritehokkuus- sekä hiilineutraaliustavoitteet huomioiden. Muuntojoustavilla suunnitteluratkaisuilla ja riittävillä laajennusvara- uksilla varmistetaan, että kohteen elinkaari saadaan kokonaisuute- na mahdollisimman pitkäksi.
”Lisäksi esimerkiksi puun käytön lisääminen ja laajentaminen ra- kennusten hiilijalanjäljen pienentämisessä on ensiarvoisen tärkeää ja olemmekin olleet mukana useissa merkittävissä puurakentami- sen kohteissa. Näemme, että puusta rakentamiseen liittyy valtava potentiaali tulevaisuudessa ja haluamme olla aktiivisesti mukana kehittämässä sähköteknisiä suunnittelu- ja toteutusratkaisuja, jotka osaltaan edistävät puurakentamisen kilpailukykyä ja kiinnostavuut- ta”, Jyri Renkola kuvailee.
RAKENTAMINEN MUUTTAA MUOTOAAN
Swecon näkökulmasta rakentamisen lähitulevaisuus näyttää hyvältä.
”Rakentaminen muuttaa muotoaan. Esimerkiksi suuret kauppakes- kusinvestoinnit todennäköisesti vähenevät muuttuneen ostoskäyt- täytymisen myötä, kaupankäynnin siirryttyä jo pandemiankin vuoksi yhä enenevässä määrin kivijalasta verkkoon. Tämä vahvistaa ase-
37Plaani 3 2021 Valaistus