Page 11 - Plaani 1/2022
P. 11

                   että rahoittajilta on mahdollista saada edullista vihreätä rahaa.
"Toimijat hakevat vihreitä kiinteistöjä salkkuihinsa, mutta myös päinvastoin. Jos kohde on selvästi kaikkea muuta kuin vihreä, niin sijoittajan näkökulmasta sen kiinnosta- vuus on vähäinen", Ruuska pohtii.
Käytännössä, jos kiinteistönomistaja haluaa tehdä vihreää kestävää liiketoimintaa, niin tällä täytyy olla salkussaan kestäviä rakennuksia.
KIINTEISTÖKOHTEIDEN VERTAILU HELPOTTUU
Tähän saakka jokainen yritys on voinut määrittää toimin- tansa vastuullisuuden käytännössä itse. Taksonomia ja sen kriteerit helpottavat jatkossa kiinteistökohteiden vertailua.
"Markkinoilla on tällä hetkellä runsaasti kestäviä sijoitus- kohteita etsivää pääomaa, mikä näkyy myös rahoituksen hinnassa."
Taksonomian kriteereiden mukaan kestävän kiinteistön
on kuuluttava tiettyyn energialuokkaan tai 15 prosentin par- haimpaan osuuteen rakennuskannasta.
"Kestävyyteen liittyviä vaatimuksia alkaa tulla vähitellen niin kiinteistösijoittajien kuin suunnittelijoidenkin työpöydälle. Tässä kehityskulussa suunnittelun ja kaikkien suunnittelu- alojen yhteistyön merkitys korostuu", Antti Ruuska sanoo.
TULOSSA UUSIA KRITEEREITÄ
Taksonomia-asetuksen eri toimijoihin kohdistuvat rapor- tointivaatimukset astuvat voimaan vaiheittain.
"Ensimmäisessä vaiheessa keskitytään ilmastomuutokseen liittyviin asioihin. Niitä koskevista sijoituksista rahoitus- laitosten on raportoitava käytännössä jo vuoden 2022 alusta."
"Tulevina vuosina raportointivelvollisuus laajenee muillekin yrityselämän osa-alueille ja jopa työmaille."
Antti Ruuska ei pidä raportointia hankalana asiana, koska näitä palveluita voidaan hankkia konsulteilta. Isompi haaste on ymmärtää miten taksonomia vaikuttaa omaan liiketoi- mintaan.
"Taksonomia on luonteeltaan dynaaminen ja kehittyvä asia. Uusia kriteereitä on tulossa ainakin kiertotalouteen, luon- non monimuotoisuuden ja vesistöjen suojelemiseen sekä ympäristön pilaantumisen estämiseen", Ruuska toteaa.
Luonnosvaiheessa olevissa kriteereissä on paljon myös rakennusten muuntojoustavuuteen liittyviä vaatimuksia.
"Myös sosiaalinen ulottuvuus on tulossa mukaan. Koko- naisuus laajenee koko ajan kuten myös velvoittavuus, keitä kaikkia asia koskee", Ruuska pohtii.
Start Panel
Optix Linear
Resisto
100 000 energiatehokasta tuntia!
Pitkäkestoinen testaaminen on saatu päätök- seen ja monien tuotesarjojemme eliniät ovat nyt luotettavasti päivittyneet 100 000 tunnin laatu- luokkaan. Pidemmän eliniän ansiosta valaisimet soveltuvat nyt entistä paremmin vaativan teolli- suuden ja toimistorakennusten käyttötarpeisiin. Pidempi elinikä alentaa valaisimien elinkaarikus- tannuksia merkittävästi. 100 000 tunnin eliniällä löytyy tuotteita niin toimisto- kuin teollisuusva- laisimissa sekä alasvaloissa. Tutustu laajaan tuo- tevalikoimaan nettisivuillamme www.sylvania.fi.
www.sylvania.fi p. 09 54212100
    











































































   9   10   11   12   13