Page 60 - Plaani_1_2023
P. 60

Vaihda lediin ja maksimoi energian- säästöt
RoHS-direktiivi lopettaa pistokantaisten pienoisloistelamppujen tuonnin Euroopan markkinoille keväällä 2023. Philipsin laajasta valikoimasta löytyy PLC- & -PLL-lampuille korvaavat LED-tuotteet alasvaloista valonlähteisiin. Korvaavilla ratkaisuilla voidaan saa- vuttaa merkittäviä energiansäästöjä käyttöiän ollessa yli kolmin- kertainen perinteisiin pistokantaloistelamppuihin nähden. Lisäksi valaistuksen laatu paranee ja kustannukset laskevat merkittävästi.
Lediin voi päivittää esimerkiksi Philips Ledinaire SlimDownlight -alasvalolla, joka soveltuu alaslaskettuihin kattoihin ja ahtaisiin asennuskohteisiin. Alasvalo sopii 150 tai 200 mm:n asennusaukkoi- hin, ja valaisimen korkeus on vain 45 mm, joten se on todella ohut. Lisäksi valaisimen värilämpötilaa, 3 000, 4 000 tai 6 500 K, voidaan vaihtaa kätevästi DIP-kytkimellä asennuspaikalla. Valaisimesta on saatavilla kaksi valovirtaversiota: 1 000 ja 2 000 lm, ja valaisimen takaosalla on IP20-luokitus ja etuosalla IP40-luokitus. Lisäksi Le- dinaire SlimDownlight -alasvalon käyttöikä on 50 000 tuntia (L65).
Myös Philips GreenSpace korvaa perinteiset alasvalot helposti, sillä valaisimen voi suunnitella helposti verkossa oikealla asennus- aukolla, optiikalla ja muilla teknisillä ominaisuuksilla. Alasvaloa on saatavilla 3 000 tai 4 000 K:n värilämpötiloilla, värintoistoindekseillä CRI 80 tai CRI 90 ja kattavasti erilaisilla valovirtaversiolla 700–4 000 lm. Lisäksi alasvalo voidaan räätälöidä täysin tilan tarpeisiin, kuten valaisimen reunuksen värin valinnalla. Valaisin on 3D-tulos- tettu ja valmistettu ekologisesti kierrätetystä materiaalista. Philips GreenSpace -alasvalo sopii täydellisesti saneerauskohteisiin, joissa perinteiset valaisimet korvataan olemassa oleviin 150–280 mm:n kokoisiin asennusaukkoihin ilman muutostöitä kattoon. Lisäksi alasvaloon on saatavilla erilaisia ohjauksia, kuten ON/OFF, DALI
tai langaton ohjaus. Philips GreenSpacen voi suunnitella IP20- tai IP54-luokituksilla, häikäisysuojaindekseillä UGR19 tai UGR25 ja lisäksi turvavaloversiona.
Valaisimien vaihdon sijaan RoHS-direktiivin muutoksiin voi myös va- rautua päivittämällä perinteiset PLL- ja PLC-pistokantalamput Philips CorePro LED-valonlähteisiin. CorePro LED-lamput korvaavat 13, 18 ja 26 W:n PLC-lamput sekä 36 ja 55 W:n PLL-lamput. Ledin edut ovat huomattavat jo pelkästään 30 000 tunnin käyttöikänsä puolesta, mikä on jopa kolminkertainen perinteisiin valonlähteisiin verrattuna. Lisäksi LED-valonlähteen valo syttyy välittömästi 100-prosenttisesti eikä se välky. CorePro LED-valonlähteitä on saatavilla eri väriläm- pötilavaihtoehdoin: PLC LED-lamppua 3 000 tai 4 000 K:llä ja PLL LED:iä 3 000, 4 000 tai 6500 K:llä. Näin ollen RoHS-direktiivin myötä poistuvat tuotteet on helppo korvata Philipsin laadukkailla ja energia- tehokkailla LED-valonlähteillä ja -valaisimilla.
Lue lisää RoHS-korvaavuuksista https://www.lighting.philips.fi/ tuotteet/led-conversion ja suunnittele 3D-tulostettu alasvalo https:// www.tailored.lighting.philips.com/fi/TT-Series/default.aspx.
www.lighting.philips.fi
   Varavoimakoneen blackout-testi
Jakeluverkkojen häiriömäärät ovat viime vuosina vähentyneet mm. maakaapeliverkkojen rakentamisen myötä, mutta vastaavasti sähkön tarve ja sen kriittisyys on lisääntynyt. Kun blackout-testi tehdään säännöllises- ti, voidaan varmistua varavoimajärjestelmän oikeasta toiminnasta kriittisellä hetkellä ja lisätä näin samalla laitteiston käyttövarmuutta.
Blackout-testi tarkoittaa lyhyesti sähkökatkostestiä, joka tehdään suunnitellusti kiinteistön tai muun varavoima- koneella varmennetun kohteen kuormitukselle. Suositel- tavaa on tehdä blackout-testi kaikille varavoimakoneille ja niillä varmennetuille kuormituksille, niin uusille kuin vanhemmillekin, sillä varavoimajärjestelmän luotettavaa toimintaa tositilanteessa ei voida taata, jos blackout- testiä ei ole säännöllisesti tehty.
Testillä simuloidaan sähkönjakeluverkossa ilmeneviä katkoksia ja varavoimajärjestelmän automaattista reagoi- mista kyseisiin häiriöihin. Testillä saadaan myös samalla testattua ohjattavien katkaisijoiden tai kontaktoreiden oi- kea toiminta syötönvaihtotilanteissa sekä varavoimako- neen kuormanottokyky varmennettavalla kuormituksella.
Blackout-testin yhteydessä myös muut kiinteistön talo- tekniikkaan ym. tekniikkaan liittyvät järjestelmät voidaan testata. Siksi kyseinen testi on hyvä ilmoittaa myös muille kiinteistössä oleville järjestelmätoimittajille tai ylläpitäjille, jolloin heillä on mahdollisuus samaan aikaan tehdä omia mittauksiaan ja havaintojaan. Suunnitellussa testissä tapahtuvasta sähkökatkoksesta pitää ilmoittaa kaikille asianosaisille jo hyvissä ajoin, jotta testille voi- daan sopia yhteisesti kohteen ja sen käyttäjien kannalta sopivin ajankohta vuorokaudesta. Varavoimakoneen automaattinen käyntivalmius myös tarkistetaan ennen suoritettavaa testiä kuten se tehdään aina ennen kaikkia varavoimakoneen koekäyttöjä.
Blackout-testi olisi suositeltavaa toteuttaa vuosittain esimerkiksi laitteiston määräaikaishuollon yhteydessä, mikäli esimerkiksi jakeluverkossa ei ole esiintynyt häiri- öitä, joihin varavoimajärjestelmä olisi jo automaattisesti reagoinut.
www.dieselvoima.fi
  60Plaani 1 2023 Rakennuttaminen



















































































   58   59   60   61   62