Page 10 - Plaani 2 - 2022: Tieto & Turva
P. 10
”Turvallisuuskonsultointi edellyttää jatku- vaa itseopiskelua ja asiakasrajapintaan kohdistuvaa aktiivista yhteydenpitoa”, Janne Noponen määrittelee.
(alla vas.) "Rakennushankkeen alkuvai- heessa saatetaan suunnitella ratkaisuja, jotka eivät kata tarvittavia turvallisuus- vaatimuksia vaikkapa murtosuojeluohjeen suhteen", Tero Haikara sanoo.
(alla oik.) "Turvallisuuskonsultointi luo pohjan sille, mitä turvasuunnittelijan tulee huomioida omassa työssään", Tero Hell- man tiivistää.
Hankkeissa turvallisuuskonsultoinnilla ja sen onnistumisella on turvasuunnittelua suurempi kustannusvaikutus.
"Yksittäisen kameran tai murtoilmaisimen asentaminen valmiiksi suunniteltuun järjestelmään on nimittäin halvempaa kuin se, että toteuttamatta jäänyt järjestelmä joudutaan suunnittelemaan ja asentamaan jälkikäteen", Hellman toteaa.
TILANNEKUVA HALTUUN
Vahanen Talotekniikka Oy:n Janne Noponen sanoo, että turva- teknisten järjestelmien suunnitteluun liittyvä turvallisuuskonsul- tointi on hyvää vauhtia eriytymässä perinteisestä taloteknisestä sähkösuunnittelusta.
"Turvakonsultointi vaatii toki sähköteknistä osaamista, mutta painopiste on tieto- ja turvallisuusjärjestelmissä, mitä niillä voidaan tehdä ja kuinka ne saadaan pelaamaan keskenään toistensa kans- sa", Noponen määrittelee.
Alkuvaiheen turvakonsultoinnissa keskitytään tilannekuvan luo- miseen, lähtötietojen hankkimiseen sekä tulevaisuuden tarve- ja tahtotilan kartoittamiseen.
"Turvasuunnittelussa selkiytetään ja piirretään paperille tur-
vakonsultoinnissa tehdyt päätökset ja ajatukset", Noponen määrittelee.
KONSULTTI KATSELEE KOKONAISUUKSIA
Janne Noposen mukaan turvallisuuskonsultin tehtävä on hahmot- taa parhaiten kiinteistön ja sen käyttäjän toimintaan ja tarpeisiin soveltuva turvatekniikkajärjestelmien kokonaisuus.
"Hahmotetaan, millä turvatekniikkajärjestelmillä päästään turvalli- suuden tavoitetilaan, millaisia integraatioita tarvitaan muihin turva- ja talotekniikkajärjestelmiin, miten järjestelmiä käytetään sekä kuka niitä ylläpitää ja hallinnoi”, Noponen luettelee.
"Sähkösuunnittelun yhteydessä tehtävässä turvajärjestelmä- suunnittelussa on mielestäni usein menty yli sieltä missä aita on matalin. Toteutettavien järjestelmien täyttä potentiaalia ei tällöin saada hyödynnettyä", Noponen toteaa.
Noposen mukaan konsultointi edellyttää jatkuvaa itseopiskelua ja asiakasrajapintaan kohdistuvaa aktiivista yhteydenpitoa.
"Laitteita ja laitetoimittajia on paljon. Osaamista tarvitaan, että kuhunkin toimintaympäristöön voidaan valita oikeat järjestelmät", Noponen kuvaa.
10Plaani 2 2022 Tieto&Turva