Page 18 - Plaani 2 - 2022: Tieto & Turva
P. 18
(yllä) Suomen Erillisverkkojen järjestelmäsuunnittelija Tapani Olki- nuoran mielestä verkkosuunnittelun pitäisi olla alusta lähtien mukana rakennusprojektissa.
(kesk.) Turvallisinta olisi rakentaa kaksi rinnakkaista sisäantenniverk- koa, joista toiseen tulisi Virvet ja toiseen muut operaattorit, sanoo Rejlers Finland Oy:n palvelupäällikkö Jouni Pekonen.
(alla.) Laatuantennin tuotepäällikkö Petri Silen muistuttaa, että tällä hetkellä mittavissa hankkeissa on syytä varautua antennien, kaape- leiden, jakajien ja muiden komponenttien kuukausienkin mittaisiin toimitusaikoihin.
Julkisen kilpailutuksen kautta uuden Virve-palvelun radioverkkotoimitta- jaksi valitun Elisan ja valtio-omisteisen Erillisverkot Oy:n sopimus ulottuu vuoteen 2030. Virve 2 hyödyntää Elisan 4G- ja 5G-tukiasemien saatavuutta sekä kapasiteettia, joka kytketään Erillisverkkojen MOCN-arkkitehtuuriin perustuvaan Core-verkkoon.
Sopimus käsittää Elisan 4G- ja 5G-kuuluvuuksien valtakunnallisen laajenta- misen vuoden 2024 loppuun mennessä.
RAKENTAMISEN RYTMISSÄ
”Uudiskohteissa sisäkuuluvuutta päästään testaamaan rakennuksen ulkovaipan valmistumisen jälkeen. Sisätiloissa esimerkiksi palo- tai ulko- ovien vaikutusta voidaan simuloida alumiinifolioinneilla, mikäli ne ovat vielä asentamatta mittaushetkellä”, sanoo Rejlers Finland Oy:n palvelupäällikkö Jouni Pekonen.
Mittauksen oikea ajoittaminen työmaan muihin aikatauluihin on tärkeää. Ope- raattorisisäantenniverkkojen vaakavedot, pystynousut ja mahdolliset johtohylly- jen kiinnitykset on syytä tehdä ennen alakattojen ja palokatkojen asentamista.
Sisäkuuluvuutta haittaavat 4G- ja etenkin 5G-verkoissa 2000-luvulla tai hieman aiemmin aloitettu selektiivilasisten ikkunoiden käyttö. Useat alan valmistajat ovat ilmiöön havahtuneet ja tuoneet markkinoille niin kutsuttuja antennilaseja. Metalli- set tai vesigeeliä sisältävät palo-ovet blokkaavat signaalia tehokkaasti. Metallira- kenteilla ja alumiinipinnoitetuilla seinäeristeillä on vastaavia ominaisuuksia.
Monioperaattoriverkkojen osalta suunnitelmissa ja toteutuksessa tulee ottaa huomioon mahdolliset useista lähetteistä aiheutuvat häiriöt (PIM= Passive Intermodulation). Turvallisinta olisi rakentaa kaksi rinnakkaista sisä- antenniverkkoa, joista toiseen tulisi Virvet ja toiseen muut operaattorit.
TARVIKKEET TUONNIN VARASSA
Vanhat verkot päivitetään ja uudet rakennetaan pääasiassa Kaukoidästä tuo- tavilla komponenteilla. Koronapandemian laannuttua tuotanto-ongelmat ovat ohitse, mutta Ukrainan sodan vaikutukset näkyvät nousseina toimituskuluina kuljetusten siirryttyä rautateiltä Venäjän ilmatilan kiertävään lentoliikentee- seen. Laivarahdeissa lisäksi konttipula ja ruuhkautuneet satamat aiheuttavat hintojen korotuspainetta sekä toimitusten viivästymisiä. Logistiikan mutkistu- misen ohella raaka- ja polttoaineiden kohonneilla hinnoilla on merkitystä.
”Kyseisiä laajakaistaverkkojen perustarvikkeita valmistetaan Euroopassa- kin, joten niiden saatavuus on yleisesti ottaen hyvä. Tietyissä tuoteryhmis- sä, kuten DAS-komponenteissa on kuitenkin odotettavissa huomattavia hinnankorotuksia”, kertoo Laatuantenni Oy:n tuotepäällikkö Petri Silen.
Hänen mukaansa erityisesti mittavissa hankkeissa on syytä varautua antennien, kaapeleiden, jakajien ja muiden komponenttien kuukausienkin mittaisiin toimitusaikoihin. Vaikka saatavuudessa on haasteita, niin enna- koinnilla ja hyvällä yhteistyöllä toimittajien kanssa pyritään pitämään tilanne parhaalla mahdollisella tavalla hallinnassa.
Asennettavien tuotteiden laatuvaatimukset ja sisäverkkojen suunnitteluohjeet määrittelee Elisa. Rakennettaessa kuuluvuus olemassa olevaan kohteeseen tar- kastetaan aluksi sen komponentit ja vaihdetaan ne tarvittaessa laajakaistaisiksi. Yleensä RF-kaapeloinnit ovat hyödynnettävissä, mutta usein tarvitaan vähintään uusia antenneja, jotta taajuus saadaan riittävälle tasolle. Saneerauksen yhtey- dessä kartoitetaan ja tarkistetaan niiden tehotasot sekä antennipiirien tasapainot.
18Plaani 2 2022 Tieto&Turva