Page 39 - Plaani 2 / 2023
P. 39
(yllä vas.) LT-Suunnittelu teki museoiden alkuperäisten valai- simien kunnostusohjeen. Keski-Suomen museon valaisimet lähetettiin korjattavaksi Viroon, Aalto-museon valaisimet kun- nostettiin kotimaassa. | Kuva: Virpi Kumpulainen
(yllä kesk.) Aalto2-museokeskuksen nivelosan aulaa ja portaik- koa voidaan käyttää esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa.
| Kuva: Virpi Kumpulainen
(yllä oik.) Nivelosan yleisvalaistus on toteutettu ledinauhoilla.
| Kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -museo
(alla vas.) Suunniteltuja valaistusratkaisuja havainnollistettiin visualisoinneilla. Kuvassa LT-Suunnittelun Jani Huttusen teke- mä Aalto-museon kattoikkunoiden valaistusvisualisointi.
(alla oik.) Alvar Aalto -museon uuden pysyvän näyttelyn ”AAL- TO – työ ja elämä” näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut Asmo Jaaksi. | Kuva: Virpi Kumpulainen
ovat tämän kaltaisissa rakennuksissa hankalia. Aalto-museossa alakaton yläpuolella on tiheä palkkiristikko, ja alakatto on lähes palkkien alapinnassa kiinni. Kunnollisia johtoteitä oli lähes mahdo- tonta tehdä”, Tolonen kertoo.
Suojelluille rakennuksille tyypillisesti peruskorjauksessa uusittavien teknisten järjestelmien piti olla nykyaikaisia mutta pysytellä katseilta piilossa.
”Esimerkiksi Aalto-museon sisääntuloaula ja kahvio olivat erityi- sen tarkkaan suojeltuja, jopa entiset alakatot asennettiin takaisin paikoilleen. Alkuperäiset valaisimet kunnostettiin ja varustettiin led-valonlähteillä. Niiden lisäksi myös vanhat kaiuttimet kunnostet- tiin. Joissakin tiloissa säilytettiin vanhoja Strömforsin vakiosarjan kalusteita sekä muitakin alkuperäisiä sähkölaitteita.”
39Plaani 2 2023 Tieto&Turva