Page 14 - Plaani nro 3 2020
P. 14

 Valo ei kuitenkaan luo tilakokemusta yksin, rinnalle tarvitaan usein myös AV- ja esitystekniikkaa, jotka pyritään integroimaan mahdol- lisimman saumattomaksi kokonaisuudeksi. Valon, äänen ja kuvan parissa tekee töitä lähes viisitoista granlundilaista asiantuntijaa.
VIRTUAALITILOJA JO 2000-LUVUN ALUSSA
Tietomallit ja valaistuksen visualisointi ovat tänään suunnittelun peruskauraa, mutta toisin oli vuosituhannen vaihteessa. Granlundil- la haluttiin olla kehityksen kärjessä. Tarina kertoo, että 1990-luvun lopulla taloon hankittiin Lightscape-ohjelmiston Suomen toinen PC-pohjainen lisenssi.
”Meillä tehtiin jo 2000-luvun alussa malleista ja visualisoinneista jopa virtuaalimalleja, joita koneet raksuttivat viikonlopun yli. Mallin- simme rakennukset valaistusta varten ja teimme erillistilauksesta visualisointikuvia, joista tilaajat alkoivat pikkuhiljaa kiinnostua.”
Samaan aikaan otettiin ensiaskelia virtuaalitiloihin.
”Olimme mukana jo 2000-luvun alussa Tekesin ja yrityskumppa- neiden yhteisessä talotekniikan BS-Cave -tutkimushankkeessa Teknillisessä korkeakoulussa. Lopputuloksena seisoimme yhdessä tilaajien ja käyttäjien kanssa tutkimassa suunnittelukohteita immer- siivisessa cave-tilassa, jonka talotekniikka- ja visualisointimalleja huoneen kokoiset keskusyksiköt laskivat reaaliaikaisesti.”
Tänä päivänä virtuaalimalleja ja reaaliaikaista valaistusvisualisointia voi käyttää omalla tietokoneella VR-lasien kanssa.
 14Plaani 3 2020 Valaistus



























































































   12   13   14   15   16