Page 18 - Plaani 3 / 2022
P. 18

  Helsingin kaupunkiympäristön valaistus on pimeän ja hämärän hallintaa
Helsingin ulkoalueiden valaistussuunnittelua ohjaa kolme tuoretta ohjeistusta. Häiriöva- lo otetaan haltuun ja osa alueista jätetään pimeäksi luontoarvojen takia. Julkisivuvalais- tuksesta haetaan lisävaloa ydinkeskustan kevyelle liikenteelle. Kustannusten nousu ja komponenttipula tuovat haasteita lediaikaan siirtymiselle.
Teksti: Marjukka Puolakka
Vuoden 2022 alussa Helsingin kaupungin valaistuspäällikkönä aloittanut Marjut Kauppinen vastaa siitä, miltä kaupunki katuineen, puistoineen ja aukioineen pimeän aikaan näyttää.
”Suunnittelemme ja rakennamme harmonista, vetovoimaista, turvallista ja energiatehokasta pimeän ajan kaupunkia, jossa on kirkkaampi taivas. Valaistuksen suunnittelu on pimeyden ja hämä- rän hallintaa”, Kauppinen kertoo.
Kauppisella on arkkitehtinä pitkä kokemus julkisivuvalaistuksen parissa tehdystä työstä. Valaistuspäälliköksi hän siirtyi Arkkiteh- titoimisto Marjut Kauppinen Oy:stä. 2000-luvun alussa hän teki ohjeistuksia ja linjauksia Helsingin julkisivuvalaistuksen suunnitte- luun rakennusvalvontaviraston arkkitehtina ja valmisteli tätä ennen Helsingin vuoden 2000 kulttuuripääkaupunkivuoden valaistushank- keita Helsingin Energialla.
”Tekniikan kehitys tuo valaistukseen valtavasti uusia mahdollisuuk- sia. Toisaalta Helsingin hiilineutraalisuustavoitteet 2035 vaikuttavat isosti valaistuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Ulkovalaistuksen täytyy myös reagoida liikkumismuotojen muutoksiin, kuten pyöräilyn ja jalankulun lisääntymiseen sekä eri liikkumismuotojen yhdistelmiin.”
VALONLÄHTEISTÄ 30 PROSENTTIA LEDEJÄ
Vuonna 2015 alkaneen Helsinki LED -hankkeen myötä kaupungin valaistusverkon elohopeaa sisältäviä purkauslamppuja on korvattu
muun muassa ledeillä. Tavoitteena on päivittää kaupungin kaikki 92 500 valopistettä ledeiksi vuoteen 2030 mennessä. Uusilla asuin- alueilla ledit ovat jo arkipäivää, mutta työsarkaa riittää, sillä vanhaa valaistusverkkoa on paljon.
”Teemme sinnikkäästi töitä tavoitteen saavuttamiseksi. Nyt lediva- laisimien osuus valaistusverkossa on vasta 30 prosenttia. Maail- man tilanne ei ole suotuisa, sillä kustannukset nousevat ja osasta komponenteista on pulaa.”
Ledeihin siirtymisen kustannuksia kasvattaa valaistuksen ohjatta- vuuden lisääminen. Jatkossa jokaista Helsingin ulkovalaistuspistet- tä voidaan haluttaessa ohjata erikseen.
”Valaistuksen ohjauksen merkitys kasvaa jatkuvasti ja ohjauksen määrittelyssä opimme koko ajan paremmiksi kokemuksen kautta. Luontoalueilla valaistuksen ohjaus ja ajoittainen sammutus ovat jo arkipäivää. Rakennetussa ympäristössä tutkimme, kuinka ohjaus parhaiten palvelee eri toimintoja ja kaupunkikuvaa. Toki valaistuk- sen himmennys säästää myös energiaa.”
JULKISIVUISTA LISÄVALOA PYÖRÄILYYN
Jalankulun ja pyöräilyn kasvu tuo uusia haasteita Helsingin vanho- jen kaupunginosien katuvalaistukselle.
”Katuympäristön käyttötarkoitus on muuttunut, kun liikkuminen
18Plaani 3 2022 Valaistus


















































































   16   17   18   19   20