Page 32 - Plaani 3 / 2022
P. 32

ENERGIATALOUDELLISET JA EKOLOGISET TARPEET
Jokainen säästyvä kilowattitunti säästää euroja ja pienentää hiilija- lanjälkeä. Kilowattitunti paljastaa myös energiansäästön tekijät: voi- daan säästää tehossa, käyttöajassa tai molemmissa. Leditekniikka on jo tuonut merkittävät säästöt asennettuun tehoon ja sielläkin kehitys jatkuu edelleen, mutta entistä hitaammin. Ohjaus puoles- taan antaa mahdollisuuden pienentää sekä tehoa että käyttöaikaa.
Valaisimien hiilijalanjälki muodostuu lähes kokonaan käytön aikaisesta energiankulutuksesta. On siis helppoa päätellä, että hiilijalanjäljen näkökulmasta valaistuksen ohjaus on aina kannattava investointi. Entä jos valaistus sammutetaan hiilijalanjäljen vuoksi? Valaisimien valmistaminen on jo aiheuttanut hiilijalanjäljen ja kuluja, mutta turhaan, koska valaistuksen alkuperäinen käyttötarkoitus
ei toteudu. Lopulta kaikista kannattamattomin valaistusasennus
on sellainen, joka jää käyttämättä. Sen sijaan hiilijalanjälkeä pitäisi minimoida käyttämällä käyttötarkoitukseen sopivaa ohjausta.
Infolaatikko 3
Vaikka yksittäisten valaisimien energiansäästö voi olla pienikin, niiden kumulatiivinen vaikutus on aina suuri. Kun otetaan huomioon sähkömarkkinoiden nykytilanne, niin kaikki valaistuksessa syn- tyneet säästöt vaikuttavat koko sähköinfrastruktuuriin ja sähkön saatavuuteen. Ohjaus pienentää sähkön kysyntää, mikä laskee huippukulutuksen aikana myös sähkön hintaa. Voiko tällä hetkellä löytää kannattavampaa syytä ohjata valaistusta?
MUITA TALOUDELLISIA VAIKUTUKSIA
Läsnäolo-ohjauksen ja liiketunnistimien käyttö synnyttää säästöjä lisäksi niin, että vuotuisten käyttötuntimäärien laskiessa valaisin- asennuksen kokonaiselinikä vuosissa pitenee. Tällä on erityisesti vaikutusta kohteissa, joissa vuotuiset käyttöajat ovat pitkiä (tervey- denhuolto, liiketilat). Myös vakiovalo-ohjaus ja himmennys vaikut- tavat valasimien elinikään, koska valaisimen käyttö pienemmällä teholla pienentää myös lämpöhäviöitä ja valaisimien komponenttien lämpötiloja. Elektroniikkakomponenttien toimintalämpötilojen laski- essa niiden elinikä kasvaa jyrkästi. Toki on tärkeää huomata myös
lämmitykseen liittyvä sektorikytkentä, kun myös tiloja lämmittävä valaisimien häviöteho pienenee.
Valaistuksen energiatehokkuutta on jo pitkään parannettu läsnäolo- ja liikeantureilla. Näiden anturien tuottamaa tietoa on jo hyödynnet- ty turvajärjestelmissä ja ilmanvaihdon ohjauksessa. Voiko anturien tietoa hyödyntää myös tilojen lämmityksen säädössä? Mitä muita sektorikytkentöjä löytyy? Voiko valaistusta ohjata rakennuksen muiden järjestelmien tuottaman datan avulla? Eri sektorikytkentöjen tutkimus ja ymmärtäminen avaa kokonaan uusia sekä teknisiä että säästömahdollisuuksia.
Valonsäädöllä voidaan vaikuttaa myös ympäristösertifiointien (Leed, Breeam, Well) pisteytyksiin. Jos tavoitteena on päästä mää- rättyyn sertifiointitasoon, voi valaistuksenohjaus olla välttämätön tai edullisin tapa saavuttaa haluttu taso. Sertifikaatti puolestaan viestii rakennuttajan tai tilojen käyttäjän arvoista, ja vaikuttaa konkreetti- sesti myös kiinteistön myyntiarvoon.
Vaikka asennuksen ensimmäinen käyttäjä ei valaistuksen ohjausta tarvitsisikaan, niin seuraava käyttäjä voi. Koska tuotteiden pitäisi olla ekologiselta kannalta kestäviä, johtaa ohjausmahdollisuuksien puute joko turhaan energiankulutukseen myös tulevaisuudessa tai valaistusremonttiin ennen valaisimen eliniän päättymistä. Tällainen tilanne on erittäin epäekologinen ja siksi ilman valonsäätöä olevien valaisimien ja virtalähteiden valmistamisen pitäisi jo olla kiellettyä.
Valaisinteollisuuden vähähiilisyystiekartan loppuraportti 23.3.2022 tuo ansiokkaasti lintuperspektiivinäkökulmaa valaistuksen moni- naisiin vaikutuksiin yhteiskunnassa. Raportti on perusteellinen ja se kuvaa myös valaistuksen vaikutuksia kestävän kehityksen kolmeen pilariin. Vaikutukset erityisesti ilmastoon, puhtaaseen veteen, kes- tävään kaupunkiasutukseen, hyvinvointiin ja terveyteen, koulutuk- seen, sukupuolten väliseen tasa-arvoon, köyhyyden eliminointiin, teollisiin innovaatioihin, vastuulliseen tuotantoon ja kulutukseen sekä taloudelliseen kasvuun on mainittu siinä. Ohjauksen vaikutuk- sia kestävän kehityksen osatekijöihin ja näin syntyviä taloudellisia vaikutuksia isommassa mittakaavassa on kuitenkin vaikeampi arvioida. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei vaikutuksia olisi tai että ne eivät olisi merkittäviä.
JOHTOPÄÄTÖKSIÄ
Oletko huomannut, että markkinoilla ei ole autoa, jossa ei ole kaasupoljinta eikä ole äänentoistojärjestelmää ilman äänenvoi- makkuudensäätöä? Miksi kuitenkin on edelleen valaistusta ilman ohjausta? Nykyisissä autoissa on paljon mukavuusvarusteita, jotka ovat niin itsestään selviä, ettei niiden tarpeellisuutta enää kyseenalaisteta. Valaistuksen ohjaus ei ole enää joku valinnainen lisäominaisuus, vaan itsessään tarve, kun tavoitellaan toimivuutta, joustavuutta, käyttömukavuutta ja viihtyisyyttä. Se, että ohjaus on
 Jos valaisimen valmistaminen ja kuljettaminen työmaal- le aiheuttaa hiilijalanjäljen suuruusluokkaa 2,2 kg CO2/ valaisin, niin sen käytön hiilijalanjälki on puolestaan 15 vuoden tavoite-eliniän aikana 111 kg CO2/valaisin. Luvut ovat peräisin valaisinteollisuuden vähähiilisyystiekartan loppuraportista. Käytön aikaisen energiankulutuksen osuus on siis 98% hiilijalanjäljestä.
      www.spelsberg.fi
AK Air
moduulikotelot, ammattilaisen valinta!















































































   30   31   32   33   34