Page 10 - Plaani 4-2020
P. 10

    Talotekniikan urak- kalaskentaan määrä- pohjainen kevennetty malli – eroon suunnit- telun hukkatyöstä
Projektinjohtourakoissa ja allianssihank- keissa talotekniikan suunnittelussa tehdään paljon hukkatyötä, kun urakkalaskentaan tarvitaan pikaiset laskentasuunnitelmat ennen työmaan käyttöön tarkoitettujen toteutussuunnitelmien laadintaa. Uudella taloteknisen suunnittelun toimintamallilla urakkahinnat saadaan laskettua nykyistä huomattavasti kevyemmällä tavalla.
Teksti ja henkilökuva: Marjukka Puolakka
Projektinjohtourakoiden ja allianssihankkeiden yhtenä tavoitteena on lyhentää projektin toteutusaikaa perinteisiin hankkeisiin verrattuna. Näissä rinnakkaisen suunnittelun ja toteutuksen hankkeissa talotek- nisen suunnittelun lähtötiedot tarkentuvat vasta rakentamisen aikana.
Haasteena on, että talotekniikan kustannusten pitää olla tiedossa heti rakentamisen alussa. Tässä vaiheessa käytössä olevat yleissuunnitel- mat määrittävät kyllä tekniset pääratkaisut, mutta laskennan vaatimia määrä- ja massatietoja ne eivät kerro.
”Suunnittelijalta halutaan pikaisella aikataululla koko rakennuksen alustavat laskentasuunnitelmat määrätietojen laskentaan. Suuri osa tästä suunnitte- lusta menee hukkaan, sillä arkkitehtisuunnitelmat ja käyttäjän tilakohtaiset tarpeet tarkentuvat rakentamisen aikana, jolloin lähtötietoihin tulee paljon muutoksia”, kertoo Granlund Oy:n Senior Advisor Kari Kaleva.
Pikaisten laskentasuunnitelmien tekeminen sitoo suunnittelutoimistossa hetkellisesti paljon työvoimaa. Työ ei juurikaan motivoi suunnittelijoita, koska pikavauhdilla tehtyjä alustavia suunnitelmia ei voida varsinaisten toteutussuunnitelmien laadinnassa paljonkaan hyödyntää.
”Kehitimme uuden toimintamallin, jolla talotekniikan urakkahintojen laskentaan tarvittavat määrätiedot saadaan huomattavasti kevyemmällä tavalla. Kevennetty malli säästää suunnittelun hukkatyötä ja tilaajan rahoja. Kun toteutussuunnitelmat laaditaan kerralla oikeilla lähtötiedoilla, vähenee muutossuunnitelmien määrä reippaasti, mikä helpottaa myös työmaan arkea.”
KIINTEÄT JA MUUTTUVAT TILA-ALUEET ERIKSEEN
Rinnakkaisen suunnittelun ja toteutuksen hankkeissa tilat erotetaan suunnittelun näkökulmasta kiinteisiin ja muuttuviin tila-alueisiin. Jälkim- mäisiä ovat käyttäjän huonetilat, joiden ratkaisut elävät vielä pitkään rakentamisen aikana. Kiinteiden tila-alueiden, kuten teknisten tilojen, kuilujen, käytävien ja aulojen suunnittelun lähtötiedot ovat paremmin hallittavissa yleissuunnitelmien pohjalta.
”Kevennetyllä mallilla voidaan laskea talotekniikan kustannukset ja jopa valita urakoitsijat ilman alustavia laskentasuunnitelmia. Mallin avulla talotekniikan urakoitsijat voidaan sitouttaa hankkeeseen ilman pitkälle vietyjä toteutussuunnitelmia.”
Työpajoissa ja kehityspalavereissa ideoitiin ratkaisumallit erikseen sähkö- ja LVI-suunnittelua varten sekä kiinteiden että muuttuvien tila- alueiden osalta.
Sähkö- ja LVI-puolen kevennetyissä malleissa pääjärjestelmien ja kiintei- den alueiden pääreittien laite- ja määrätiedot saadaan yleissuunnitelmia
10Plaani 4 2020 Sähkösuunnittelu





















































































   8   9   10   11   12