Page 20 - Plaani 4-2020
P. 20
Valtuutettujen tarkastajien Tukes-raporteissa samat suunnitteluvirheet toistuvat joka vuosi
Sähköturvallisuuslain edellyttämiä varmennustarkastuksia ja määräaikaistarkastuksia tekevät valtuute- tut tarkastajat ja tarkastuslaitokset.
Teksti: Matti Valli
Tarkastajat raportoivat Tukesille vuosittain puutteista, joita tarkastuksis- sa on havaittu. Jotkut samat asiat, kuten esimerkiksi oikosulkuvirtalas- kelmien puute, toistuvat raporteissa vuodesta toiseen.
"Tällöin tarkastaja ei voi todentaa kokonaisuudessaan toimiiko verkon suojaus ja mitoitus niin kuin on suunniteltu. Kokonaisuudessaan suurin osa puutteista on kuitenkin asennusteknisiä, toteaa Sähkötarkastusyh- distys SÄTY ry:n puheenjohtaja Juha Alhainen.
Plaani-lehti pyysi Alhaista kertomaan puutteista ja suunnittelijoiden teke- mistä virheistä, joita tarkastuksissa nousee esiin, ja siitä, miten ongelmat voitaisiin ratkaista.
"Suunnittelijoihin liittyvät keskeiset puutteet tulevat esiin uusiin laitteistoi- hin kohdistuvissa varmennustarkastuksissa. Nykyiset suunnitelmat ovat kuitenkin hyvällä tasolla verrattuna siihen, mitä tulee vastaan kymmeniä vuosia vanhojen kiinteistöjen määräaikaistarkastuksissa, jolloin kiinteis- tön haltija on voinut jopa hukata suunnitelmat", Alhainen sanoo.
Tarkastuksissa havaitut puutteet eivät useinkaan aiheuta välitöntä hen- genvaaraa, mutta toiminnallisia ongelmia saattaa olla edessä.
LASKELMIA PUUTTUU
Varmennustarkastuksissa usein toistuva keskeinen puute on, että säh- kösuunnitelmien pohjalta ei ole laadittu laskelmia, joilla voitaisiin toden- taa suojausten vaatimustenmukainen toiminta, mikä yleensä tarkoittaa sitä, että laitteistoissa olevat mahdolliset viat kytkeytyvät ilmetessään automaattisesti pois päältä.
Sähköasennuksia ja -suunnittelua määrittävissä standardeissa on kuitenkin kerrottu, minkälaisia laskelmia asiasta tarvitaan.
"Laskelmat ovat asiakirjoja, joiden perusteella urakoitsija voi omissa mittauksissaan vertailla, miten tehdyt asennukset vastaavat suunnitteli- jan tekemää järjestelmien mitoitusta."
Alhainen ihmettelee, miksei näitä laskelmien liitetä jo urakoiden tarjous- pyyntöasiakirjoihin.
"Laskelmat on ehkä tehty, mutta jostakin syystä suunnittelijat eivät toi- mita niitä urakoitsijalle, jolloin ne eivät myöskään tule tarkastajan tietoon ja tarkastettavaksi varmennustarkastuksen yhteydessä."
LASKELMAT MYÖS ERITYISTILANTEISTA
Sähköverkot suunnitellaan yhä varmemmiksi, mikä usein edellyttää esimerkiksi varavoimalaitteistoa tai UPS-järjestelmää. Myös nämä laskelmat tulisi liittää asiakirjoihin. Nykyisillä laskentajärjestelmillä niiden laatiminen ei ole ongelma.
"Kun laskelmat on tehty normaaliverkolle, niin laskelmaan pystytään vaihtamaan syöttävä sähköverkon lähde, eikä laskelmia tarvitse tehdä kokonaan alusta lähtien."
Alhainen pohtii, että eivätkö suunnittelijat yksinkertaisesti tiedä, että pienjännitestandardi edellyttää näitten laskelmien tekemistä.
"NSS voisi ehkä järjestää suunnittelijoille koulutusta siitä, mitä laskelmia tarvitaan ja minkä vuoksi. Olisi myös hyvä muistuttaa, että nämä laskel- mat tulee liittää urakka-asiakirjoihin."
Alhainen suosittelee, että varmennustarkastuskierrokselle tulisi mukaan myös kohteen sähkösuunnittelija. Työmaalla hän näkisi konkreettisesti asennuksissa olevat puutteet ja voisi ottaa kyseiset asiat huomioon tulevissa suunnittelutöissään.
"Samalla käytäisiin läpi muitakin suunnittelijalle ominaisia suunnittelu- puutteita. Valitettavan harvoin suunnittelija kuitenkin osallistuu varmen- nuskierrokselle."
MITOITUKSISSAKIN PUUTTEITA
Mitoituksissa ja oikosulkukestoisuuden määrittämisessä on omia puut- teitaan. Suunnittelija saattaa ylimitoittaa ratkaisut tai suunnitelmissa ei kuvata esimerkiksi sähkökeskusten oikosulkumitoitusperiaatteita.
(alla) Etenkin määräaikaistarkastuksilla suunnittelijat törmäävät rik- kinäisiin ja jopa hengenvaarallisiin asennuksiin. Kuva: Juha Alhainen
20Plaani 4 2020 Sähkösuunnittelu