Page 23 - Plaani 4-2020
P. 23
tavalla eikä aina ymmärretä, miten saatuja mittaustuloksia tulisi tulkita."
Alhaisen mukaan verkon käyttäjille voi aiheutua konkreettista vaaraa, mikäli käyttöönottotarkastuksessa ei havaita, että esimerkiksi suojalaitteet eivät vikatilanteessa toimi.
VARMENNUS- JA MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSET
Varmennustarkastus tehdään uusille sähköasennuksille tai suurten korjausten tai muutostöiden jälkeen.
"Varmennustarkastuksessa varmennetaan, että niin suunnitelma kuin toteutuskin ovat määräysten mukaisia ja turvallisia käyttää, ja että kaikki sähköasennuksilta vaadittavat dokumentit on tehty."
"Määräaikaistarkastukset puolestaan tehdään – laitteiston koosta riippuen – viiden tai kymmenen vuoden välein. Pääpaino on laitteistojen ylläpidon tarkastamisessa. Selvitetään, onko sähkölaitteistoa ylläpidetty ja huollettu niin, että käyttö on jatkossakin turvallista eikä se aiheuta myöskään paloriskiä."
TARKASTUKSET YKSITYISTETTIIN
Aikaisemmin tarkastuksista vastasivat paikallisten sähkönjakeluverkkoyhtiöiden omat tarkastajat, jotka hyväksytyn tarkastuksen jälkeen myönsivät laitteistoille käyttöluvat.
"Vuonna 1996 voimaan astuneiden EU-säännösten mukaan kolmannen osapuolen suorittamat tarkastukset oli yksityistettävä. Samalla uudistettiin myös sähköturvallisuuslaki, johon kirjattiin myös varmennus- ja määräaikais- tarkastuksia koskevat määräykset."
"Ennen vuotta 1996 sähköurakoitsijat eivät käytännössä itse suorittaneet mitään mittauksia tai tarkastuksia. Urakoitsijoiden osaaminen käyttöönottotarkastuksissa on merkittävästi lisääntynyt, mutta työnsarkaa osaamisen kehittämisessä riittää kuitenkin edelleen", Alhainen kertoo.
LISÄKOULUTUS SELVÄSTI TARPEEN
Suunnittelualalla osaaminen on kirjavaa. Alhaisen mukaan joissakin insinööritoimistoissa asiat hallitaan erittäin hyvin, mutta vastaavasti joistakin toimistoista osaaminen tuntuu puuttuvan kokonaan.
"Tosin jotkut varmennustarkastuksessa tutkittavat asiat ovat niin monimutkaisia, ettei niiden hallintaa vaadita esi- merkiksi insinöörikoulutuksessa. Suunnitelmissa olevat piilevät riskit konkretisoituvat vasta asennuksia tehtäessä ja käytettäessä."
Alhainen painottaa, että suunnittelijoilla on moraalinen vastuu ammattitaitonsa ylläpitämisestä.
"Vaikka urakoitsijalla sähkölaitteiston rakentajana on vastuu asennusten turvallisuudesta, niin suurin osa urakoitsi- joista kuitenkin toteuttaa työt juuri siten kuin suunnitelmissa on suunniteltu."
"Vain harva urakoitsija on niin valveutunut, että uskaltaa puuttua suunnittelijan suunnitelmiin virheitä havaitessaan, ellei virhe ole perin räikeä tai elleivät he tunne sitä aikaisemman kokemuksensa kautta", Alhainen pohtii.
Alhainen ehdottaa, että niin NSS kuin yrityksetkin panostaisivat kertauskoulutukseen nykyistä enemmän, jotta viimeisimmätkin säädös- ja standardimuutokset saataisiin mukaan käytännön suunnitteluun.
SUUNNITTELIJA TÖIDEN VALVOJANA
Tilaajat vastuuttavat suunnittelijat usein toimimaan myös valvojina kohteissa, joita he ovat suunnitelleet.
"Tällöin suunnittelijoiden pitäisi myös tarkastella urakoitsijoiden laatimia asiakirjoa hankkeen valmistuttua. Kaikki suunnittelijat eivät osaa tätä tehdä, eikä siihen ole aina ajallisiakaan mahdollisuuksia", Alhainen kertoo.
"Jos osaamista tai aikaa tarkasteluun ei ole, niin suunnittelijat voisivat pyytää ulkopuolista tarkastajaa tutkimaan urakoitsijan laatimien pöytäkirjojen oikeellisuuden."
Alhainen suosittelee, että suunnittelijat itse myisivät tilaajalle idean siitä, että urakoitsijan toteuttamaa laitteistoa kannattaisi tarkastella ulkopuolisin silmin lisäkustannuksista huolimatta.
"Ongelmatilanteissa suunnittelijan kannattaa ottaa yhteyttä Sähkötarkastusyhdistykseen kuuluviin tarkastajiin. Osa tarkastajista suosiikin sitä, että suunnitelmat katselmoidaan erikseen, ja varsinainen asennus myöhemmin omana kokonaisuutenaan."
"Näin etenkin isoissa kohteissa, jotta mahdollista suunnitteluvirheistä aiheutuvat riskit minimoituisivat. Puutteiden havaitseminen etukäteen on parempi vaihtoehto kuin asioiden korjaaminen jälkikäteen", Alhainen sanoo.
Teclux Oy Palkkatilankatu 1-3 00240 Helsinki teclux@teclux.fi teclux.fi