Page 34 - Plaani 4-2020
P. 34
vuosineljännekselle suunniteltujen aloitusten määrä on 38 % suurempi kuin vastaavana aikana edellisenä vuonna. Alueen yksi suurimpia hankkeita on Osuuskauppa Peeässän Kuopion Prisman peruskorjaus, jossa AH-Talotekniikka vastaa sähkösuunnittelusta. Kososen mielestä Kuopion tilannekuvaa saattaa jonkin verran vääristää se, että käynnissä tai alkamassa on kuusi poikkeuksellisen suurta hanketta.
AH-Talotekniikalle tulee vakioasiakkailta tilauksia pohjakuormaksi, mutta kilpailu muissa hankkeissa on kovaa.
”Julkiset suunnittelukohteet ovat todella tiukoille kilpailtuja. Välillä tuntuu, että jos vähän maksat niin pääset hankkeeseen mukaan. Se kertoo siitä, että sähkösuunnittelussa toimitaan tiukassa kilpailuasetelmassa
ja osalla toimistoista ei ole tarpeeksi töitä. Niitä on pakko ottaa jollain hinnalla, ettei työntekijöitä tarvitse lomauttaa tai irtisanoa. Tarjouspyyn- töjen sisältöihin pitäisi jatkossa kiinnittää huomiota,
sillä välillä kelpoisuusehdoissa näkee liian tiukkoja vaatimuksia, joilla tarjoajien joukkoa rajataan yksit- täisiin tarjoajiin. Huolen aiheena on, että tämä tulee johtamaan tarjoajien vähenemiseen ja yleisesti alan taitotason laskuun, sillä vaativat suunnittelukohteet menevät pienelle joukolle suunnittelijoita.”
Kososen mielestä vallalla on kuitenkin pääsääntöi- sesti positiivinen tekemisen meininki.
”Meillä on ollut sovittuina isoja hankkeita, jotka ovat jatkuneet normaalisti koronasta huolimatta. Uskon että töitä riittää jatkossakin. Kuopiota on rakennet- tu monessa vaiheessa ja se merkitsee, että joku alue on aina peruskorjausta vailla. Sama tilanne
on varmaan kaikissa suuremmissa kaupungeissa. Pidämme myös huolta siitä, että takataskussa on aina jotain uutta tarjottavaa asiakkaille, jos työn puutetta ilmenee.”
Kuluvan vuoden aikana rakennusala on ottanut digiloikan. Myös Savossa suunnittelukokoukset on hoidettu pääasiassa Teamsilla tai muilla etäneuvot- telumenetelmillä.
”Se että työmailla ollaan minimimäärä, saattaa olla asiakkaan kannalta myös huono asia erityisesti kor- jausrakentamiskohteissa. On hyvä, että turha autolla ajaminen on jäänyt pois, mutta toisaalta en muista ikinä tehneeni turhaa työmaakierrosta”, pohtii Aho uutta tilannetta alalla.
ASIAKKAAN ETU KESKIÖSSÄ
”AH-Talotekniikan johtoajatuksena on aina ollut se, että teemme asiakkaalle, emme itsellemme. Aina toimintamalli ei ehkä tuota meille parasta taloudellis- ta tulosta, mutta kauaskantoisissa asiakassuhteissa se on kuitenkin mielestämme ainoa järkevä tapa toimia”, Muona toteaa.
AH-Talotekniikan suunnittelijat toivoisivat, että hankkeissa sähkösuunnittelulle varattaisiin riittä- västi aikaa.
”Nyt kaikki suunnitelmat lähtevät yhtä aikaa lasken- taan, joten käytännössä pysyvät ARK- ja LVI-suun- nitelmat saadaan samana päivänä kuin sähkösuun- nitelmien pitäisi lähteä eteenpäin. Toki luonnokset ovat usein varsin pitkällä, mutta loppuvaiheessa pienetkin muutokset vaikuttavat helposti moneen piirustukseen aiheuttaen tarpeetonta työtä.”
Sähkösuunnittelussa on jo pitempään ollut trendi, jossa pienemmät toimistot ovat siirtyneet suurten kansainvälisten konsulttiyritysten omistukseen.
”Tällä hetkellä meillä on vahva linja pysytellä itsenäisenä. Jos olet ollut pitkään yrittäjänä, niin on tietty kynnys lähteä muiden palkkalistoille. Meillä on innostunut, nuorekas ja joustava henkilöstö, joka on sitoutunut yhdessä tekemiseen. Tiimitekeminen on mukavaa, homma toimii ja asiakkaat ovat tyytyväisiä. Out-of-box -ajattelu on tärkeä osa yrityksemme toimintaa. Ilman uudenlaista lähestymistapaa tuttuihin ratkaisuihin, ei voi kehittyä. Teemme suunnittelua pilke silmäkulmassa, mutta aina täysillä”, Aho naurahtaa.
AH-Talotekniikan henkilökunta maastopyöräilemässä Tahkolla.
34Plaani 4 2020 Sähkösuunnittelu