Page 38 - Plaani 4-2020
P. 38

    variaatioita vielä enemmän, kun otetaan huomioon käyttäjän vaikutus, lämmitystapa, keittiötyyppi, sähköautojen latausjärjestelmät ym. huippu- tehoon vaikuttavat tekijät.
Jotta mitoituksella olisi edellytykset onnistua, on suunnittelijan tunnetta- va suunniteltavan kohteen laitteistot sekä käyttö. Monista, mittaustietoja hyödynnettäessä ja laskentamalleja sovellettaessa, huomioitavista asioista on vaikeaa tai jopa mahdotonta tehdä yleistyksiä, millä tavalla tai millaisella kertoimella mikäkin asia huomioidaan. Nämä asiat vaativat suunnittelijalta näkemystä ja kokemusta. Kyselytutkimuksen vastausten perusteella laskentamenetelmiä käytetään ja sovelletaan paljon nimen- omaan omaan kokemukseen ja tietotaitoon pohjaten.
Työ löytyy LUTPub-julkaisuarkistosta osoitteesta http://urn.fi/ URN:NBN:fi-fe2019120545825.
Tommi Eckert, DI
 Energiatehokkuus ja sen toteutuminen rakennuksien sähkösuunnittelussa ja -asennuksissa
Ilmastonmuutos on luonut yhteiskunnalle tarpeen vähentää energian- kulutusta kasvihuonepäästöjen hillitsemiseksi. Yksi tapa vähentää ener- giankulutusta on energiatehokkuuden parantaminen. Arvion mukaan rakennukset kattavat noin 40 % rakennetun ympäristön energiankulu- tuksesta. Tämän vuoksi rakennusten energiatehokkuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota.
Tässä diplomityössä selvitettiin energiatehokkuuden asettamia oh- jeistuksia ja määräyksiä rakennusten sähkösuunnitteluun. Kirjallisuus- katsauksessa selvisi, että näitä ohjeistuksia antavat monet eri toimijat, kuten ympäristöministeriö, standardisoimistoimistot ja Euroopan unioni. Suurin osa näistä koskee valaistussuunnittelua, jossa sähkö- suunnittelulla on paras mahdollisuus vaikuttaa energiatehokkuuteen. Ympäristöluokitusten yleistyminen rakentamisessa ei vaikuta juurikaan sähkösuunnitteluun.
Diplomityössä tehdyssä haastattelututkimuksessa haastateltiin sekä sähkösuunnittelijoita että tilaajaorganisaatioiden edustajia. Haastatte- luissa kävi ilmi, että sähkösuunnittelijoiden parhaimmat mahdollisuudet vaikuttaa rakennusten energiatehokkuuteen on valaistuksen ohjauksen suunnittelussa.
Eri energiatehokkaita ratkaisuja ei kuitenkaan paljoakaan vertailla eikä energiatehokkainta ratkaisua useinkaan valita. Tilaajat eivät juurikaan laadi tarkkoja ohjeita suunnittelulle, vaan suunnittelijoilla säilyy suuri harkintavalta suunnittelussa. Syitä suunnitteluohjeiden puuttumiselle on muun muassa niiden ylläpidon ja laatimisen vaikeus kehittyvän tekniikan ja laajan kiinteistökannan vuoksi.
Diplomityö toteutettiin Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy:n toimek- siannosta Aalto-yliopistossa. Työ on luettavissa osoitteessa http://urn.fi/ URN:NBN:fi:aalto-202006213956.
Joonas Saarela, DI
38Plaani 4 2020 Sähkösuunnittelu























































































   36   37   38   39   40