Page 19 - Plaani 2 - 2021
P. 19

tele&turvaPlaani
   "Tämänkaltaisia asioita rakennusautomaatiota suunnittelevan yrityksen tulee ottaa huomioon."
RISKILÄHTÖINEN LÄHESTYMISTAPA
Sami Orasaaren mukaan ohjeiden kohdentamien eri käyttäjäryh- mille on hyvä tapa viedä asioita eteenpäin. Kussakin elinkaaren vaiheessa on huomioitava erityyppisiä asioita.
"Toki vanhoissakin ja edelleen voimassa olevissa ST-korteissa on hyviä ohjeita, joiden pohjalta on kirjoitettu muun muassa tietokirjo- ja, kuten esimerkiksi Sähkö- ja tietoteknisten järjestelmien tietotur- va vuodelta 2019."
Uudet ohjeet kirjaavat uhkia ja riskejä suuren määrän, kuten myös niihin sopivia ratkaisukeinoja. Tavallisessa ympäristössä, esimerkik- si asuintalossa, kaikkia ei toki tarvitse ottaa huomioon.
"Vaativassa ympäristössä, kuten teollisuudessa tai valtionhallinnon kohteessa, ohjeet on syytä lukea tarkasti, koska riskit ovat paljon suuremmat."
TAKAPAJUISESSA TILANTEESSA
ST&RT-ohjekortteja laatineen työryhmän puheenjohtajana on toimi- nut Huoltovarmuusorganisaation digipoolin sihteeri, Antti Nyqvist Teknologiateollisuus ry:stä.
Poolin kyberryhmässä oli pantu merkille, että kyberturvallisuuden hallinta kiinteistöpuolen hankkeissa on takapajuisessa tilanteessa.
"Totesimme, että alalla yleisesti käytössä olevat RT- ja ST-ohjekortit ovat hyvä väylä tilanteen parantamiseksi, mutta että rakentamisen ja rakennuksen elinkaaren eri vaiheisiin tarvitaan entisiä kortteja pragmaattisemmat ja tiiviimmät ohjeet", Nyqvist sanoo.
"Pyrkimys on saada uudet kortit jokapäiväiseen käyttöön sekä se, että muut olemassa olevat alan ohjeet, kuten ai- kaisemmin laaditut RT ja ST- kortit, päivitetään kybertur- vallisuuden osalta."
"Käytännössä ne päivittyvät RTS:n ja Sähköinfon oman päivitysprosessin myötä."
SÄHKÖSUUNNITTELIJAN TONTILLE
Ohjekorttihankkeen aikana työryhmälle tuli selväksi, että ICT-järjestelmiä koskevat vastuut niin suunnittelussa, toteutuksessa kuin kiinteistön ylläpidossakin ovat usein epäselviä.
"ICT:n osalta suunnitteluvastuu näytti usein päätyvän sähkösuunnittelijoiden tontille. Heiltä odotettiin myös tie- toturvallista ICT-kokonaisuutta koskevia suunnitelmia", Nyqvist sanoo.
Sähkösuunnittelulta odotetaan siis uutta osaamista, ja ellei tätä löydy, niin markkinaa alkavat vallata uudet toimijat. Näin onkin ehkä jo tapahtumassa.
"Alalle on tullut kiinteistöjen tietoturvallisuuden hallin- taan erikoistuneita toimijoita, joita voisi kutsua vaikkapa talotekniikka-integraattoreiksi."
TILAAJA AVAINASEMASSA
Antti Nyqvist korostaa, että tilaajan tärkein tehtävä on
ymmärtää rakennettavan tai remontoitavan kohteen käyttötarkoitus, jotta kohteen suojauksen taso voidaan määritellä. "Määritelty taso vaikuttaa sekä suunniteltaviin ratkaisuihin että siihen, kuinka kiinteistön ylläpidon aikana toimitaan. Mikäli käyttö- tarkoitus pysyy samana, niin tilaajan määrittämien turvallisuusvaati- musten tulisi pysyä samalla tasolla koko elinkaaren ajan."
"Lyhyesti sanottuna: Suunnittelija suunnittelee tasovaatimuksen mukaiset rakenteet ja ylläpito ylläpitää niitä aikoinaan määriteltyjen periaatteiden mukaisesti."
VERKOT ERILLEEN
Suunnitelmissa on voitu vaatia esimerkiksi tietoteknisten verkkojen eriyttämistä niin, että yhdessä verkossa ovat talotekniset verkot ja asukkaiden viihdekäyttöön liittyvä toiminta toisessa verkossa.
Tällöin kiinteistönpidon yksi tärkeä tehtävä on huolehtia siitä, että
19Plaani 2 2021 Teleratkaisut ja turvallisuus
iStockphoto








































































   17   18   19   20   21