Page 17 - Plaani 1 - 2024
P. 17

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on ottanut tiukan linjan: 3.1.2023 julkaistuun Tukesin S10-luetteloon lisättiin omalle rivilleen standardi ”SFS-EN 62446-1:2016 + A1:2018, Aurinkosähköjärjes- telmät. Vaatimukset dokumentaatiolle kunnossapidolle ja testaami- selle. Osa 1: Sähköverkkoon kytketyt järjestelmät. Dokumentaatio, käyttöönottotestit ja tarkastus (luvut 1–6)” (jäljempänä 62446-1). Samaisessa S10-luettelon päivityksessä vahvistettiin vuoden 2022 painos standardista SFS 6000-7-712 (jäljempänä 712).
Näissä kahdessa standardissa on joitain pieniä ristiriitaisuuksia. Standardin 62446-1 soveltamisalassa sen käyttö on rajattu ensi si- jassa teknisten vaatimusten todentamiseen, eli se antaa vaatimuk- set dokumentaatiolle, käyttöönottotarkastuksille ja -testauksille.
Teknisten vaatimusten osalta noudatetaan standardia 712. Vaikka standardi 62446-1 viittaa ensi sijassa IEC 62548 -vaatimuksiin, sen huomautuksessa mainitaan, että standardia 712 noudattamalla saavutetaan vastaava turvallisuustaso. Siten S10-luettelon velvoit- tama standardi 712 on painavampi.
TARKASTI JA TASASÄHKÖLLÄ
Kuva 1. Esimerkki johdotuskaaviosta. Kuva on ote ST-käsikir- jan 40, liitteestä 1. Kaavion tekijä Marko Ylinen, Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK
Käytännössä standardin 62446-1 laajemman käyttöönoton myötä on tullut runsaasti uusia tarkempia vaatimuksia dokumentaatiolle. Dokumentaatiosta pitää löytyä myös seuraavat asiat:
• Johdotuskaaviot sekä tarkat laitetiedot ja datalehdet järjestelmästä mukaan lukien potentiaalintasaukset tai muut maadoitukset.
• Mekaanisen suunnittelun tiedot, käytännössä kiinnitysjär- jestelmän datalehdet. Jos kiinnitysrakenteita on muutettu, silloin tulee sisällyttää tarvittava dokumentaatio, joka voisi olla esimerkiksi rakennesuunnittelijan selvitys.
• Hätätilannejärjestelmien dokumentaatio ja käyttöohjeet eli esimerkiksi pelastusviranomaisen toimintaa tukevat hätäpy- säytykset tai vastaavat ratkaisut.
• Käyttö- ja kunnossapito-ohjeet, joiden avulla voidaan var- mistaa järjestelmän oikea toiminta, toteuttaa hätäpysäytys, kunnossapitotoimet, puhdistukset ja muut rakennustyöt turvallisesti sekä tarkastaa järjestelmän takuuehdot.
Teknisten vaatimusten osalta standardin 712 tärkeimmät muutok- set käsittelevät pitkälti paloturvallisuuteen vaikuttavia asioita:
• Vaatimus palamattomasta asennusalustasta vaihtosuuntaajille ja tasasähköerotuskytkimille.
• Suositus tasasähköerotuskytkimien pois jättämisestä ja tasasähköosan pitämisestä mahdollisimman yksinkertaisena eli vähemmän vikaherkkänä. Tämä toki sillä edellytyksellä, että
huoltoa varten tasasähköosan erotus on tehtävissä ainakin
pistokytkimien avulla järjestelmän ollessa virraton.
• Vaatimus yhteensopivista (MC4-)liittimistä, joiden tulee olla
saman valmistajan yhteensopivia tuotteita.
• Vaatimus paneeliston potentiaalintasauksen tekemisestä, jos
järjestelmän suurin jännite on yli 60 V.
Käyttöönottotarkastusten ja -testausten osalta standardi 712 viittasi jo aiemmassa painoksessa (2017) standardiin 62446-1, ja nyt myös standardiin 712 on lisätty karkeat luettelot vaadituista tarkastuksista ja testeistä. Nyt viimeistään on selvää, että standardi 62446-1 pitää hankkia ja tehdä sen mukaisia tarkastuksia. ST-kortiston lomake- pohja 55.36 ja lomakkeen ohjeet on päivitetty kattavasti, ja niissä on huomioitu myös seuraavaksi tekstissä esitettyjä asioita.
VAIHTOSÄHKÖÄ
Useimmat ongelmat keskittyvät selkeästi tasasähköosaan, mutta vaihtosähköosa ja koko muu jakelu vaativat myös huomiota, vaikkeivat standardit toistaiseksi käsittele näitä yksityiskohtaisesti. Jakokeskusten ylikuormitussuojauksen toteutuminen kahden teho- lähteen kanssa ja virtamittauksiin perustuvien ohjautuvien kuormien toiminnan varmistaminen ovat selvästi ongelmien listalla.
Erilaisten integraatioiden yleistyessä ongelmatekijöiden määrä kasvaa, ehkä jopa eksponentiaalisesti. Kuka huolehtii kokonaisuudesta? Ylei- nen valvovan viranomaisen linjaus on, että se, joka viimeisenä tekee jotain sähkölaitteistoille, vastaa myös kokonaisuuden toiminnasta.
Jos kokonaisuutta ei ole tarkistettu ja tarvittaessa muutettu toimi- vaksi, aiheutuu tästä turvallisuusriskejä. Pahimmillaan sähköauton latauksen ja lämpöpumpun virtamuuntajat ja ohjausjärjestelmät eivät näe kahden teholähteen tilanteessa sähköliittymän todellista tilannetta ja ylikuormittavat jakelua vaarantaen usean kriittisen kuorman toiminnan koko liittymän ylikuormitustilanteessa.
Vaikkei näitä erityisiä kuormituksiakaan olisi, ylikuormittumista
voi tapahtua minkään suojalaitteen näkemättä, etenkin keskusten sisällä. Vaikka aurinkovoimalan virta vähentääkin ostosähköä, niin silti keskuksen sisäisissä johdoissa kahden teholähteen virrat voivat summautua vaarallisesti, jos kuormia vain kytketään tarpeeksi päälle.
suunnitteluPlaani
    Kuva 2. Vierekkäin jakokeskukseen liitettyjen aurinkovoimaloi- den syöttöjohtojen ylikuormittuminen on havaittavissa lämpö- kameralla. PVC-eristeisen kaapelin suurin sallittu käyttölämpö- tila on 70 °C. | Kuvan lähde: ST-käsikirja 40 (2023) / Antti Ruohomäki / DEKRA Industrial Oy / Fluke TiS 75+
17Plaani 1 2024 Rakennuttaminen






































































   15   16   17   18   19