Page 28 - Plaani 2 - 2024
P. 28

   eri asioista jo alkuvaiheen suunnittelua tehdessään, joten sitä työtä ei ole tarve tehdä uudelleen eikä tietoja siirtää uudelle osapuolelle.
Tilaajan tehtävänä on huolehtia siitä, että toteutusta palvelevat suunnitelmat on tilattu suunnittelijalta. Määrittelemällä suunnitte- lutehtävään TATE18-tehtäväluettelon kohdan G6.2.11, sisällyte- tään piirikaaviot suunnittelijan tehtäviin liitteen 2 mukaisesti. Jos piirikaavioita ei ole tilattu suunnittelijalta, myös urakoitsijan on syytä olla hereillä. Tilaajaa on hyvä informoida siitä, että ne eivät kuulu urakoitsijan tai keskusvalmistajan tehtäviin.
Keskusvalmistajien puolestaan kannattaa sisällyttää vaatimus piiri- kaavioista keskusten toimitussopimukseen.
  Sähkökeskusten dokumentointi
Hankinta-aineisto:
• Rakennuttajan suunnittelija laatii sähkö- keskuksista hankinta-aineiston, jossa on esitettynä kaikki tavanomaiset pääkaaviotie- dot (keskusten kaikki rakenneosat, ”Etu- lehtitiedot” sekä monimutkaisten lähtöjen mallipiirikaaviot).
• Lisäksi hankinta-aineistoon sisällytetään ”ST70.21, Sähkökeskuksia koskevat vaati- mukset ja toimitusohjeet”.
Toteutusaineisto:
• Rakennushankkeen kauppatavan mukaan, joko rakennuttajan suunnittelija tai urakoit- sijan suunnittelija laatii sähkökeskuksista niiden valmistusta ja asennusta palvelevat toteutusaineistot, joissa on esitetty jokaisen keskuksen yksityiskohtaiset valmistustiedot ja keskuslähtöjen kaikki johdotus-, kytkentä- sekä merkintätiedot. Tavallisesti tiedot esi- tetään sähkökeskuksen pääkaaviossa sekä keskuslähtöjen piiri- ja johdotuskaaviossa.
• Keskusvalmistaja laatii keskuksen kokoonpa- no- (layout-) piirustuksen sekä komponent- tiluettelot oman teollisen valmistustapansa mukaisesti ja toimittaa sen kiinteistöön tallennettavaksi.
• Lisäksi keskusvalmistaja toimittaa jokaisen keskuksen yleiset tuotetiedot, mittaus- pöytäkirjat sekä komponenttien tuotetiedot kiinteistöön tallennettaviksi.
Käyttö- ja ylläpitoaineistot:
• Rakennuttajan käyttö- ja ylläpitodoku- mentoinnista vastaava taho kokoaa kaikki sähkökeskuksia koskevat dokumentit yhteen, tarkistaa ne ja tallentaa kiinteistön tallennus- alustaan.
 Sähkökeskusten piirikaaviot tarvitaan hyvissä ajoin ennen valmistuksen aloittamista.
seen tarkoitettuja piirikaavioita, vaan näyttävät keskusvalmistajalle esimerkiksi riviliitinmäärän lähdöissä.
”Hankinta-aineistoissa pitää olla mukana kaikki ne tiedot, joiden avulla keskusvalmistaja saa annetuksi keskuksesta pitävän hinnan. Näitä ovat komponenttitiedot, kokotiedot, keskuksen etulehtitiedot ja lähtöjen lukumäärät, mutta ne voidaan kyllä esittää muullakin tavalla kuin piirtämällä valmiit kuvat. Hankinta-aineiston perusta- voitteena on saada aikaan luotettava kauppa kaikkien osapuolien välille. Ja toteutuspiirustusten perustarkoitus on se, että saadaan kohde rakennettua ja tarvittavat tehdasvalmisteiset tuotteet valmis- tettua”, Kari Sirén painottaa.
Myös UTU:n Riku Peltomaan mielestä mallipiirikaaviot ovat tärkeitä.
”Erikoisemmista ohjauskomponenteista pitäisi saada tieto riittä- vän ajoissa, sillä ne saattavat pidentää keskusten toimitusaikaa. Jos tietoa ei saa mallipiirikaavioiden muodossa, niin olisivat sitten vaikka hyvin merkattuna pääkaavioon. Keskusvalmistaja ei voi niitä muuten arvata. Tarjousvaiheen vajaat tiedot vaikuttavat myös kes- kusten hintaan. Emme voi ottaa erikoisratkaisuja omaan piikkiim- me, joten on selvä, että lisähintaa tulee.”
SÄHKÖSUUNNITTELIJA PARAS VAIHTOEHTO TOTEUTUS- AINEISTON LAADINTAAN
Sähkökeskuksen suunnittelu alkaa aina asiakkaan tarpeesta. Hyvä keskus täyttää standardit ja viranomaismääräykset, joiden mukaan suunniteltua ja rakennettua keskusta on turvallista käyttää.
Sähkösuunnittelija tuntee tilaajan liiketoiminnan ja tarpeet, käyttäjän tarpeet ja rakennuskohteen erityispiirteet alkuvaiheessa parhaiten. Toteutussuunnitelmilla saadaan aikaan juuri se lopputulos, jota kiinteistön omistaja ja käyttäjä vaativat. Suunnittelija on joutunut tu- tustumaan tarpeisiin syvällisesti ja ottamaan selvää lukemattomista
 28Plaani 2 2024 Tieto- ja turvatekniset ratkaisut













































































   26   27   28   29   30