Page 44 - Plaani 4 - 2021
P. 44

Salamaniskuja torjutaan standardin mukaisilla salamasuojauksilla
Salamanisku aiheuttaa usein kohteeseen vakavia vaurioita. Se voi tuhota rakennuksen kokonaan tai ainakin osan sähköisistä laitteista. Vahingoittumisriski koskee myös ihmisiä. Uusin riskipaikka ovat katoilla yleistyvät aurinkopaneelit.
Teksti: Matti Valli Kuvat: OBO Bettermann
Laite- ja materiaalitoimittaja OBO Bettermanin tuotepäällikkö Petri Munukka kertoo, että salama iskee varautuneesta pilvestä alaspäin ja kohtaa esimerkiksi maasta, puun rungosta tai rakennuksen johta- vasta osasta ylöspäin nousevan vastasalaman.
"Ennen varsinaisen purkauskanavan ja päävirran muodostumista, salama etenee sattumanvaraisesti useina esisalamakärkinä, etsien parhainta johtavuuskohtaa joko viereisestä pilvestä (pilvisalama) tai maasta (maasalama)", Munukka kuvaa.
(alla) Salamapallo. Ennen varsinaisen purkauskanavan ja päävirran muodostumista salama etenee sattumanvaraisesti useina esisalamakärkinä. Se etsii parhainta johtavuuskohtaa joko viereisestä pilvestä (pilvisalama) tai maasta (maasalama).
    (yllä) Vastasalama. Salaman iskun aikana kaikki johtavat koh- teet lähellä esisalamaa luovat maasta tai kohteesta ylöspäin lähtevän vastasalaman. Purkaus tapahtuu, kun parhaiten joh- tavista vastasalamista yksi tai useampi kohtaa pilvestä tulevan pääsalaman.
Salaman iskun aikana kaikki johtavat kohteet lähellä esisalamaa luovat maasta tai kohteesta ylöspäin lähtevän vastasalaman, joista yksi tai useampi parhaiten johtava vastasalama kohtaa pilvestä tu- levan pääsalaman purkautuen. Tämä tapahtuu standardin SFS-EN 62305 mukaisilla sieppareilla tai kuten kuvassa maaston pinnasta nousevilla vastasalamoilla.
"Salamaiskua ei voi torjua, mutta purkauksen salamaenergiaa voidaan hallita salamasuojausjärjestelmillä siten, ettei se aiheuta vahinkoa. Suomessa on voimassa SFS 6000:n ohjeistama SFS-EN 62305 salamasuojausstandardi. Muita voimassa olevia salamasuo- jausstandardeja Suomessa ei ole", Munukka painottaa.
"Markkinoilla on valitettavasti myös suojausjärjestelmiä, jotka eivät täytä kokonaan standardin SFS-EN 62305 toteutusvaatimuksia, ja voivat olla siten vaarallisia kohteelle ja kasvattaa riskejä. Kuitenkin näitä hyväksytään suunnittelussa ja käyttöönotossa”, Munukka sa- noo ja korostaa niin sähkösuunnittelijan kuin urakoitsijankin vastuuta.
 44Plaani 4 2021 Sähkösuunnittelu
























































































   42   43   44   45   46