Page 52 - Plaani 4 / 2022
P. 52
Prysmian Groupin pinkki uutuus toiminnalliseen maadoitukseen
MK-HF C-PRo PINK 750V on uusi, toiminnalliseen maadoitukseen (FE) tarkoitettu asennusjohto, jonka vaipan vaaleanpunainen väri helpottaa sen erottamista muista asennusjohdoista. Uudistuva SFS 6000 -standardi edellyttää, että toiminnallisen maadoitusjohtimen tunnusvärinä käytetään vaaleanpunaista väriä.
Toiminnallinen maadoitus tehdään muun syyn kuin sähköturvalli- suuden takia, tavallisimmin häiriösuojauksen vuoksi.
Cca-paloluokan tuotteena MK-HF C-PRo PINK on turvallinen valinta varmistamaan laitteiden ja järjestelmien häiriötön käyttö kaikissa käyttökohteissa. Se soveltuu erinomaisesti herkkien laitteiden ja apu- laitteiden suojaamiseen esimerkiksi sairaaloissa ja lääkintätiloissa.
Valikoimassa on MK-HF C-PRo PINK 750V -tuotteita 50 mm2:n poikkipintaan asti.
www.prysmiangroup.fi
STK:n sähköteknistä tuotetietoa siirretään suunnitelmiin uudella sovelluksella
STK ry:n ja Rambollin yhteiskehityshankkeessa luotiin uusi appli- kaatio, jolla tuotetieto siirtyy helposti Sähkönumerot.fi-tietokannas- ta suunnittelijoiden tietomalleihin.
Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) on huolehtinut alan tuotetie- tokannasta ja sen kehittämisestä yli 50 vuotta. Alun perin kyse oli vain paperikatalogista, mutta jo 20 vuotta sitten tuotetietoa alettiin siirtää digitaaliseen muotoon, Sähkönumerot.fi-palveluun.
”Missionamme on varmistaa, että sähköalan tiedonsiirto kehittyy jatkossakin ja pysyy suomalaisen ja eurooppalaisen lainsäädännön tasalla”, toteaa STK:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen. Paine tiedonsiirron tehokkuuteen kasvaa. ”Uudistuva rakentamislaki ja EU-säädökset tulevat edellyttämään hankkeilta energiaselvityksiä, hiilijalanjälkilaskentaa ja ennen pitkää myös muuta vastuullisuuteen liittyvää ESG-tietoa.”
Muhosen mukaan tehokas tiedon siirtäminen rajapintojen kautta onnistuu vain, kun data on vakiomuotoista ja digitaalista. Etuna on, ettei rakennus- ja korjaushankkeissa olla enää riippuvaisia kenen- kään korvien välissä olevasta hiljaisesta tiedosta, vaan datasta
jää digitaalinen jälki rakennuksen koko elinkaarelle. ”Se tukee niin laiteuusintoja kuin aikanaan komponenttien kiertotaloutta.”
UUSI SOVELLUS RIKASTAA REVIT-OHJELMISTON KÄYTTÖÄ
Tiedon virtaamiseen tähtäävä sovelluskehitys käynnistyi pari vuotta sitten, kun Rambollilla siirryttiin käyttämään Revit-suunnit- teluohjelmistoa. ”Halusimme rikastaa Revit-ympäristössä tehtyjä tietomalleja uusilla työkaluilla”, toteaa Rambollin kehityspäällikkö Miro Lehtimäki. Uudella Sähkönumerot for Revit -sovelluksella sähkötekninen tuotetieto siirtyy helposti Sähkönumerot.fi-tieto- kannasta suunnittelijoiden tietomalleihin.
STK:lle on tuttua osallistua mielenkiintoisiin kokeiluihin, ja tuotetie- tokantaa hyödynnetään jo kymmenissä sovelluksissa ja tuotteissa. ”Meistä on hienoa, että Ramboll eturivin toimijana tarttui Revit- sovelluksen kehittämiseen. Onhan se käytössä jo kaikilla isoilla suunnittelutaloilla”, Muhonen sanoo.
Sovelluskehitys sujui jouhevasti, koska esimerkiksi API-rajapinnat löytyvät Revitistä valmiina. Rambollin ohjelmistokehittäjät vastasivat järjestelmien integroinnista, ja STK:n tiimi varmisti, että tuotetiedon käyttö on sopimusteknisesti sujuvaa. ”Meillä oli yhteinen tavoite edistää alan digitalisaatiota ja tehdä tuotetiedon hyödyntämisestä loppukäyttäjille mahdollisimman helppoa”, Muhonen toteaa.
TIEDON VIRTAAMINEN LYHENTÄÄ LÄPIMENOAIKOJA
Kun kansalliset tuotetietokannat saadaan vähitellen digitaaliseen
muotoon, kaikki rakennushankkeen osapuolet pääsevät saman datan äärelle.
”Haluaisimme mahdollistaa jatkossa myös sen, että kaikki osapuolet pääsevät hyödyntämään sovellusta esimerkiksi tietomallipohjaisessa tuotehyväksyntäprosessissa”, Lehtimäki sanoo. STK:n ja Rambollin tavoitteena onkin saada tuotetieto virtaamaan jatkossa myös urakoit- sijoille ja kiinteistönomistajille, mikä parantaa rakentamisen läpinä- kyvyyttä, työmaalogistiikkaa ja tahtirakentamista. ”Lopulta hyödyt näkyvät rakennushankkeiden läpimenoajoissa.”
Lehtimäen oma liiketoimintasektori, sähkösuunnittelu, oli help-
po paikka kokeilla sovelluskehitystä, mutta valmiin applikaation käyttökohteita löytyy rakennusalalta monia muitakin. ”Sama työkalu toimisi myös LVI-Info-tuotetietokannan tai Rakennustiedon raken- nustarviketietokannan parina.”
Myös Muhonen toivoo, että sähköalalla käytetystä kansainvälisen ETIM-standardin mukaisesta tuotetietokannasta otettaisiin raken- tamistuotteiden alalla rohkeasti oppia. ”Silloin joka tuoteryhmissä päästäisiin luomaan nopeammin ja helpommin vakiomuotoista tuotetietoa ja digitaalista nimikkeistöä.”
Lehtimäki ja Muhonen odottavat seuraavaksi innolla palautetta suunnittelijoilta.
https://www.stkliitto.fi/sähkönumerot-for-revit
52Plaani 4 2022 Sähkösuunnittelu