Page 21 - Plaani 4 / 2023
P. 21
Sähkökynä
Digitaalinen luovutus
Jokainen sähkösuunnittelun parissa työskentelevä on varmasti pannut merkille, että suunnitelmien sisältö- vaatimukset ovat vuosi vuodelta lisääntyneet. Kaukana takana ovat ne päivät, kun suunnitelman tarkoitus
oli pelkästään laskea urakka ja sähköistää rakennus. Muutoksen takana on tavoite hyödyntää suunnitel- mia rakennuksen käytön ja ylläpidon aikana. Samaan aikaan ylläpidon järjestelmät digitalisoituvat nopeasti. Jotta suunnitelmien digitaalinen hyödyntäminen olisi mahdollista, tietosisällön ja muotoseikkojen pitää olla identtisiä suunnittelijasta riippumatta.
Tiedonkeruutyön määrä suhteessa suunnittelutyön määrään kasvaa jatkossakin. Myös valmiiden suunnit- teluobjektien käyttö lisääntyy entisestään. Perinteisen ajatustyön ja suunnittelutaidon tarve ei kuitenkaan häviä minnekään. Rutiinitehtävät, kuten vaikkapa sopivan va- laisimien valinnan, voisi hyvin antaa tekoälyn tehtäväksi. Ihmisen on silti määriteltävä valaistusvaatimukset, ja luo- tava komponenteista toimiva kokonaisuus. Luovuudelle on siis sijansa myös tulevaisuudessa. Sähkösuunnittelija onkin nyt ja tulevaisuudessa oman alansa mastermind.
Uudet termit tekevät tuloaan suunnittelun sanastoon. Yksi tulokkaista on metatieto. Määritelmän mukaan metatieto on tietoa tiedosta. Arkielämässä metatietoja näkee esimerkiksi lääkepurkin liitteenä olevassa pie- nellä kirjoitetussa, sataan kertaan taitellussa paperi- lapussa. Rakentamisessa metatietojen avulla voidaan valita korvaava tuote ja koostaa tietokokonaisuuksia ylläpidon tarpeisiin. Vaatimus metatietojen kirjaami- sesta käsin CAD-ohjelman Property Set -tiedostoihin aiheuttaa toisinaan mutinaa suunnittelijoiden joukossa. Jurnuttaminen ei kuitenkaan auta, sillä tietoja tarvitaan ylläpidon järjestelmissä. Niin muuttuu maailma Eskose- ni, kuten jo Aleksis Kivi aikanaan totesi.
Jotta suunnittelussa ja rakentamisessa syntyvästä digi- taalisesta tiedosta olisi hyötyä, se pitää siirtää tilaajan haltuun. Rakennusalalla onkin alettu puhua digitaalisen luovutuksen mallista. Muutamat isot rakennusliikkeet
ovat alkaneet kerätä digitaalista aineistoa huomattu- aan, että sitä voidaan käyttää esimerkiksi hiilijalanjäljen laskentaan, ympäristötavoitteiden todentamiseen, kierrätykseen sekä jatkohankkeiden suunnitteluun. Toistaiseksi on sopimatta, mitä aineistoa rakennus- hankkeesta tulisi kerätä ja luovuttaa tilaajalle. Monilla tilaajilla ei vielä ole edes valmiuksia ottaa digitaalisessa muodossa olevaa tietoa vastaan. Joka tapauksessa luovutettava aineisto tulisi kerätä talteen jo rakentami- sen aikana, jottei lamaannus iskisi luovutusvaiheessa ylivoimaiselta näyttävän tehtävän edessä.
Sähköpuolen loppudokumenteissa on aina ollut omanlaisensa haasteet. Toki ilahduttavaa kehitystä on tapahtunut silläkin saralla. Ihannemaailmassa urakoit- sijat toimittavat suunnittelijalle punakynäpiirustukset, joiden perusteella suunnittelija laatii loppudokumentit ja toteumamallin. Tilaajan mielestä niiden tulisi esittää rakennuksen elinkaaren seuraavaa vaihetta. Ongelmia syntyy silloin kun suunnittelijat mieltävät loppudoku- mentit hankeaineistoksi. Tilaajan harmiksi toteumamal- lista saattaa löytyä urakkarajoja ja työaikaisia merkin- töjä, kuten esimerkiksi ”tilaajan hankinta” ja ”ei sisälly urakkaan”. Nykyiset, käyttöön jäävät laitteet saattavat myös jäädä kokonaan mallintamatta. Lisäksi lopullisten laitetyppien päivittäminen tietomalleihin ja laiteluetteloi- hin jää liian usein tekemättä, vaikka suunnitelmat muu- ten päivitetäänkin toteutunutta asennusta vastaaviksi.
Suunnitelmien sisällön kehittäminen ylläpidon ja käytön tarpeisiin edellyttää vuoropuhelua osapuolten välillä. Suunnittelijoiden ja huoltoyhtiöiden edustajien pitää istua samaan pöytään pohtimaan tiedon tuottamista ja hyödyntämistä. Tämäkään ei vielä riitä, vaan pöytään pitää vaikka puolipakolla taluttaa myös kiireitään valit- televa tilaaja. Tilaajan tehtävä on kertoa suunnittelijoille, mihin ja miten suunnitelmiin kerättyä metatietoa aio- taan käyttää. Vasta tämän jälkeen on lupa edellyttää, että haluttu tieto tuotetaan toivotulla tavalla.
9. päivänä marraskuuta 2023, Esa Halmetoja
21Plaani 4 2023 Sähkösuunnittelu