Page 27 - Plaani 4 / 2023
P. 27

 suunnitteluPlaani
  (yllä) Juha Kiviniemellä on jo kokemusta Vuoden sähkösuunnit- telija -palkinnon saamisesta. Yhtyneet Insinöörit sai kunniakir- jan vuonna 2009.
Parhaillaan käynnissä on useita suuria terveydenhuollon kohteita, kuten Kymen keskussairaalan 60 000 kerrosneliömetrin laajennus ja peruskorjaus, Päijät-Hämeen keskussairaalan uusi osasto RV 8 ja useita pienempiä HUSin ja alan yksityisten toimijoiden kanssa tehtäviä peruskorjaushankkeita.
Viime aikoina valmistuneita mielenkiintoisia hankkeita ovat olleet esimerkiksi edellisessä Plaanissa esitelty Kansallisteatterin uuden puolen peruskorjaus, 1920-luvun kirjapainorakennukseen Helsingin keskustaan rakennettu hotelli Scandic Helsinki Hub, Turun toripark- ki, Puotilan ala-aste ja Sörnäisiin valmistunut Kuvataideakatemian päärakennus Mylly.
”Sähkösuunnittelussa yksi vahvuutemme on laaja-alaisuus. Meiltä löytyy referenssikohteita ja näyttöä hyvin monenlaisista kohteista. Eräs kiinnostava alue on turvallisuuskriittiset kohteet. Viime vuosina tällaisten hankkeiden määrä on kasvanut ja olemme pärjänneet niissä hyvin”, Repo kertoo.
VASTUULLISUUS JOHTOTÄHTENÄ
Vuoden sähkösuunnittelija -nimityksen perusteluissa mainittiin Sitowisen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden tavoitteet. Yritys haluaa olla ympäristö- ja energiatehokkuusasioissa ohjaamassa koko maan rakentamista ekologisempaan suuntaan.
Sitowise on kehittänyt käyttöönsä YK:n kestävän kehityksen tavoit- teiden viitekehykseen pohjautuvan arviointityökalun. Viime vuonna työkalua käytettiin yli 80 prosentissa kaikista projekteissa. Työkalua käytetään yhdessä asiakkaiden kanssa, ja lopputulokset ovat myös asiakkaiden hyödynnettävissä.
”Haluamme olla ajatusjohtaja vastuullisuudessa. Vastuullisuustyö- kalu kasvattaa suunnittelijoiden tietoisuutta hanke hankkeelta ja myös muistuttaa vaikkapa perinteisistä energiatehokkuusasioista ja mitoituksista, jotka ovat ehkä niin päivänselviä, ettei niitä sanota ääneen. Vanhojen keinojen rinnalle on tullut uusia; sähkösuun- nittelussa huomioidaan yhä enemmän tuotteiden ja järjestelmien materiaalitehokkuus, kierrätettävyys, pitkäaikaisuus ja ohjelmal- linen optimointi”, luettelee Juha Kiviniemi, joka siirtyi Sitowisen palvelukseen vuonna 2019 Yhtyneiden Insinöörien toimitusjohtajan tehtävästä yrityskaupan myötä.
Vuonna 2025 voimaan tulevan uuden rakentamislain myötä uudisrakennusten hiilijalanjäljen laskenta tulee pakolliseksi. Sitowisella on energiasuunnittelijoita, jotka tekevät energialas- kentaa ja hiilijalanjälkilaskentaa sekä niihin liittyvää suunnittelua ja konsultointia. Sähkösuunnittelijat tekevät heidän kanssaan aktiivisesti yhteistyötä.
”Tällä hetkellä sähkökomponenttien hiilikuormaa ei lasketa kovin tarkasti. Käytössä on sääntö- tai kaavapohjaisia laskentatapoja. Mutta vähitellen myös sähkötuotteiden materiaalien osapainois- ta saadaan tarkempaa dataa. Kun tiedetään jokaisen materiaalin hiilidioksidivaikutus ja saadaan kaikki tieto viedyksi tuotetiedois- ta tietomalliin, on mahdollista todentaa rakennuksen as-built- hiilijalanjälki. Esimerkiksi Sähkönumerot.fi-tietokantaan sisältyvät ETIM-tiedot voitaisiin rikastaa hiilijalanjälkitiedoilla. Rakennus- tieto tekee jo rakennustuotteissa tämän kaltaista toimintaa,
joten voisin kuvitella, että vastaavaa kehitystä tapahtuu myös sähkössä. Ilahduttavaa on myös se, että kierrätettävät materiaa- lit lisääntyvät valaisimien lisäksi myös muissa sähkötuotteissa”, Kiviniemi sanoo.
(vas.) Sitowisen Juha Kiviniemen ja Tomi Revon mukaan saatu tunnustus on hieno palkinto määrätietoisesta ja pitkäjänteises- tä työstä laadukkaan sähkösuunnittelun puolesta.
    27Plaani 4 2023 Sähkösuunnittelu





















































































   25   26   27   28   29