Page 39 - Plaani 4 / 2023
P. 39

 (yllä) ”Suunnittelijalta EVAC-järjestelmän toteutus vaatii syväl- listä perehtymistä kyseessä olevan järjestelmän toimintaan ja suojattavaan kohteeseen”, Jan Meszka sanoo.
(alla) ”Paloilmoitinliikkeiden ja EVAC-järjestelmiä suunnittele- vien tahojen on tiedostettava muuttunut Tukesin ohje – tässä suhteessa suunnittelupuolella kehitys on ollut ehkä hitaam- paa”, Petri Puttonen toteaa.
Paloilmoitinliikkeen vastuulla on sekin, että kuulutuslaitteisto on asen- nettu asianmukaisesti ja sen toiminta tarkastettu suunnitteluohjeen ja laitevalmistajan antaman ohjeen mukaan. Paloilmoitinliike kokoaa ja tallentaa laitteiston toteutuksesta kertyneet dokumentit ja pöytäkirjat.
”Akreditoitu tarkastuslaitos puolestaan tarkastaa käyttöönotto- ja määräaikaistarkastusten yhteydessä asiakirjoista ja dokumenteis- ta, että toimenpiteet on toteutettu lakien, määräysten ja ohjeiden mukaisesti”, Meszka jatkaa.
TESTAUS- JA HUOLTO SÄÄNNÖLLISEKSI
Laitteiston ylläpidosta vastaa kiinteistön omistaja ja paloilmoittimen hoitaja. Ohjeen mukaan paloilmoittimen ohjaamat poistumishäly-
39Plaani 4 2023 Sähkösuunnittelu
suunnitteluPlaani
tys- ja turvakuulutusjärjestelmät edellyttävät säännöllistä testaa- mista ja huoltoa. Näiden toimenpiteiden suorittaminen ja niiden dokumentointi on hoitajan vastuulla.
”Järjestelmän pitää olla aina toimintakuntoinen. Laitteiston omista- jan on huolehdittava, että järjestelmää osataan käyttää, siihen on käytettävissä ohjeet ja sille on nimetty hoitaja, joka siis on sama kuin paloilmoittimen hoitaja”, Meszka selventää.
EVAC-järjestelmän säännöllinen testaus tehdään paloilmoittimen kuukausikokeilun yhteydessä. Valmistajan ohjeen mukainen huolto tehdään paloilmoittimen huoltojen yhteydessä.
”Järjestelmän käytönaikaisen toimintakunnon syvällisempi var- mistaminen tehdään paloilmoittimen määräaikaistarkastuksen yhteydessä, mutta jos vikoja havaitaan, niin niiden korjaaminen teh- dään viipymättä. Kiinteistön haltija sopii määräaikaistarkastuksista suoraan akreditoidun tarkastuslaitoksen kanssa”, Meszka sanoo.
HÄIRIÖITÄ TOIMINNASSA
Tarkastuslaitos Alarm Control Oy:n tarkastaja Petri Puttonen kertoo, että EVAC-laitteistojen hoitoa, huoltoa ja tarkastustoimintaa koskeviin puutteisiin alettiin havahtua parisen vuotta sitten.
”Todettiin, että äänievakuointilaitteiden häiriötön ja standardinmu- kainen toiminta hätätilanteessa ei ollutkaan mikään itsestään selvä asia. Jotta toimintavarmuus paranisi, niin vastuualueita laajennet- tiin”, Puttonen toteaa.
Paloilmoitinliikkeet saivat vastuulleen myös EVAC- laitteiden huollon, ja paloilmoittimen hoitajat saivat vastuulleen myös EVAC- laitteiden ylläpidon.
”Uutta on, että niin poistumishälytys- kuin turvakuulutusjärjestel- mätkin on testattava kuukausittain. Kaikki toimenpiteet on doku- mentoitava”, Puttonen sanoo.
Paloilmoitinliikkeiden ja EVAC-järjestelmiä suunnittelevien tahojen on tiedostettava ja otettava huomioon tapahtunut kehitys. Puttosen mukaan tässä on edettykin hyvin – hitainta kehitys on ollut ehkä suunnittelupuolella.
      Tukesin ohje Paloilmoitti- men ohjaamat poistumis- hälytys- ja turvakuulutus- järjestelmät on luettavissa viraston kotisivuilla www.tukes.fi.
Kuva: iStockphoto
 Ab Alarm Control Alco Oy on TUKESin hyväksymä paloilmoittimia ja sammutuslaitteistoja tarkastava tarkastuslaitos. Kaksi muuta Suomessa toimivaa laitosta ovat Kiwa Inspecta ja Dekra.
Suomessa äänievakuointilaitteita toimittavat aina- kin Bosch, Audico ja Studiotec.
 












































































   37   38   39   40   41