Page 48 - Plaani 4 / 2023
P. 48
Urakoitsijasta valaisin- valmistaja?
Tänä vuonna voimaantulleet loisteputkien valmistusta ja maahantuontia koskevat EU-säännökset ovat lisänneet uusien led-valaisimien ja ledivaloputkien myyntiä. Loisteputkien korvaaminen tuo paljon työtä sähköurakoitsijoille. Valaisimien muokkaamiseen liittyvät vastuuasiat on kuitenkin syytä tuntea.
Teksti: Virpi Kumpulainen Kuva: Sg Armaturen Oy
Kaikkien pistokantaisten pienloistelamppujen (CFLni) valmistus ja maahantuonti kiellettiin EU:n ja Euroopan talousalueella 24.2.2023 alkaen. T5- ja T8-loistelamppujen kohdalla sama muutos astui voi- maan 24.8.2023. Energiatehokkuusvaatimusten päivittyessä myös ekosuunnitteludirektiivit tiukentuvat, jonka seurauksena tiettyjen halogeenien ja T8-loistelamppujen valmistus kiellettiin EU-alueella 1.9.2023 alkaen. Pääsyynä muutokseen on ollut se, että lamput sisältävät elohopeaa ja niiden energiankulutus on korkea. Myynnin kielto on kirjattu ekosuunnitteludirektiiviin 2019/2020/EU ja RoHS- direktiiviin 2011/65/EU. Valaistusalalla tämä tarkoittaa isointa muutosta sitten led-tekniikkaan siirtymisen.
Markkinoilla olevat loisteputket saa myydä loppuun. Joissakin tapauksissa on mahdollista vaihtaa valaisimeen led-loisteputki tai muokata valaisin uudelleen vaihtamalla siihen led-putki. Tämä johtaa kuitenkin siihen, että kyseessä ei ole sama tuote kuin alkuperäinen.
”Jos valaisinta muutetaan, urakoitsijasta tulee valaisimen valmistaja ja kaikki vastuu tuotteesta on sen jälkeen hänellä”, muistuttaa Sg Armaturen Oy:n maajohtaja Mikael Lukka.
MUOKATTUJEN VALAISIMIEN UUDET SERTIFIOINNIT JA MERKINNÄT URAKOITSIJAN VASTUULLA
Kun loisteputki vaihdetaan led-valoputkeen muutossarjan kanssa, vaatii asennus aina alkuperäisen loisteputkivalaisimen rakenteen muuttamista. Tällaisia muutoksia ovat mm. liitäntälaitteiden ja sisäi- sen johdotuksen muuttaminen, korvaaminen tai poistaminen.
”Tehtyjen muutosten jälkeen valaisimen alkuperäinen valmistaja ei ole enää vastuussa valaisimen turvallisuudesta tai muista ominai- suuksista. Koska alkuperäisen valmistajan valaisimiin laittamat arvokilpi, CE-merkintä ja muut sertifiointimerkinnät eivät enää ole voimassa, on muutostyön tekijän vastuulla, että uudet sertifioinnit ja merkinnät on hoidettu muokatun valaisimen osalta. Nämä toi- menpiteet vievät aikaa ja resursseja, jotka ovat poissa urakoitsijan ydinbisneksestä”, Lukka kertoo.
LOISTEPUTKIVALAISIMIEN VAIHTAMINEN UUSIIN LEDIVALAI- SIMIIN KOKONAISTALOUDELLISIN RATKAISU
Lukan mukaan urakoitsijan näkökulmasta vastuuasiat ovat ilmeisiä.
48Plaani 4 2023 Sähkösuunnittelu