Page 33 - Plaani 2-2020
P. 33
kauppakeskus Selloon Espoon Leppävaarassa toteuttama kahden megawatin akkuvarasto.
Päätimme kysyä, miten tällaisten suurten akkuvarastojen paloturval- lisuudesta huolehditaan. Vastaajiksi lupautuivat Siemensin turvalli- suusliiketoiminnasta (Fire Safety & Security) vastaava johtaja Matti Helkamo ja kiinteistötehokkuusyksikön päällikkö Anssi Laaksonen.
Selvyyden vuoksi: sairaaloiden ulkona konteissa sijaitsevat akku- varastot ovat UPS-järjestelmiä, ja tavallisesti lyijypohjaisia, eivätkä kuulu tämän keskustelun piiriin.
ILMAISU - EHKÄISY - SAMMUTUS
Sähköakkuvarastoihin liittyviä paloriskejä ja niiden eliminointia tutki- taan Siemensin Sveitsissä sijaitsevissa suurissa palolaboratorioissa.
Matti Helkamon mukaan keskustelussa on pidettävä erillään kaksi asiaa. Ensimmäinen on palon ehkäisy ja toinen on palon sammutus.
"Siemensin näkökulmasta palon ehkäisy koostuu kahdesta toisiinsa
"Tutkimustietoa akkupaloista, niiden synnyttämistä myrkylli- sistä kaasuista ja prosessien etenemisestä on saatavilla hyvin vähän. Tiedon puute hankaloittaa ohjeistuksen laatimista," Lauri Lehto harmittelee. Kuva: SPEK
kiinteästi liittyvästä asiasta. Ensimmäinen on tilanteen havainnointi eli reagointi paloon johtavaan tilanteeseen. Toinen asia on inert- tisammustusjärjestelmän aktivointi", Helkamo alustaa.
Toisin sanoen, palon ehkäisy perustuu siihen, että tieto tapahtu- masta saadaan ajoissa, eli käytetään oikeata ilmaisutekniikkaa, sekä oikein toteutettuun kaasusammutusjärjestelmään.
"Jos tilanne kuitenkin pääsisi kehittymään avopaloksi, niin tämän- hetkisten tietojen mukaan ainoa keino sammuttaa palo on sen tukahduttaminen vedellä, joka on pitkäkestoinen toimenpide."
ILMAISUN PERUSTUTTAVA SAVUUN
Ilmaisun tulee perustua savuun – ei lämpöön tai lämmön aiheutta- maan säteilyyn.
"Savuun siksi, että vain tällöin tapahtumaan voidaan puuttua riittävän varhaisessa vaiheessa ja aktivoida muut jatkotoimenpiteet kuten inerttijärjestelmän laukaisu sekä minimoida vahingot."
Itse iImaisutekniikka perustuu ns. näytteenottotekniikkaan, jossa järjestelmä aktiivisesti imee ilmaa valvotuista kohteista.
"Vain tällä tekniikalla ilmaisu tapahtumasta saadaan riittävän var- haisessa vaiheessa ja luotettavasti."
Järjestelmä koostuu keskusyksiköstä, johon kuuluu ilmaisuanaly- tiikka ja imuri, sekä siihen liittyvästä, räkkien sisällä kulkevasta imupisteillä varustetusta näytteenottoputkistosta.
"Tärkeätä on, että valvonta tapahtuu suoraan räkeistä eikä tyydytä tilan katosta saatavaan ilmaisuun, joka on hitaampi, koska savun on ensin purkauduttava räkeista ulos ja noustava kattoon. Lisäksi savu laimenee johtuen tilan ilmastoinnista.
INERTTIKAASU LASKEE HAPPIPITOISUUTTA
Siemensin tutkimusten mukaan palon ehkäisyssä paras tulos saavutetaan inerttikaasulla, kuten typpi tai argon, ja sen riittävän pitkällä pysymisellä tilassa laukaisun jälkeen. Vasta jos tilanne kehittyy avopaloksi, tarvitaan vettä,
"Lauetessaan tilaan inerttikaasu happipitoisuutta laskemalla luo matalahappisen tilanteen, jossa palo ei pääse kehittymään. Tilasta tulee luonnollisesti poistua järjestelmän laukeamisen jälkeen."
"Tilan happipitoisuuden lasku ei kuitenkaan aiheuta terveydellistä riskiä perusterveelle ihmiselle, joka voi oleskella vajaahappisessa tilassa tilapäisesti jonkin aikaa", Helkamo selventää.
AKKUVARASTON SEINÄT PITÄVÄT VETTÄ
Kauppakeskus Sellon pysäköintitilan takaosassa sijaitseva akkuva- rasto on rakennettu yhteistyössä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa. Tarvittaessa palokunta hyökkää paikalle ulko-oven suunnasta.
Anssi Laaksonen kertoo, että Sellon akkuvaraston seinät on raken- nettu kestämään vettä ja veden painetta.
"Tilassa on myös kameravalvonta ja valvomosta on jatkuva näky- vyys akkuvarastoon. Jos kyseinen osoite hälyttää, niin palokunnan ei tarvitse avata ovea nähdäkseen onko tilassa ihmisiä – oven avaus hävittäisi inertti-tilan", Laaksonen toteaa.
ULKOINEN HÄIRIÖ VOI LAUKAISTA REAKTION
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:ssä ollaan ajan tasalla.
tele&turvaPlaani
33Plaani 2 2020 Teleratkaisut ja turvallisuus
Kuva: iStockphoto