Page 7 - Plaani 2-2020
P. 7

opiskeluPlaani STEK ja Metropolia kehittävät yhdessä
sähköistä talotekniikkaa
Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry on Metropolian kumppani kiinteistötiedon hal- linnan ja hyödyntämisen hankkeessa. Tavoitteena on saada vuoden 2020 alussa Myllypuroon valmistuneesta ammattikorkeakoulun suurkampuksesta täysi hyöty opetuksessa, innovaatiotoi- minnassa ja yritysyhteistyössä. Siksi STEK on sitoutunut vahvistamaan sähköisen talotekniikan ja rakennusautomaation osaamista vuosittain merkittävällä summalla. Rahoituksen avulla Met- ropolia rekrytoi tehtävään yliopettajan kehittämään, koordinoimaan ja huolehtimaan opetuksen uudistumiskyvystä.
Teksti: Tuire Ranta-Meyer Kuvat: Metropolia
Kiinteistöistä on nykypäivänä saatavilla merkittävä määrä rakennuk- sen toimintaa ja sisäolosuhteita kuvaavaa big dataa. Kun älytekno- logiaa ja teollista Internetiä (IoT) hyödynnetään, kiinteistön erilaisiin rakenteisiin, esineisiin ja järjestelmiin liitetään antureita, koodausta, konenäköä ja tunnistamista. Näin järjestelmät ja erilaiset kiinteistö- palvelut pystyvät kommunikoimaan keskenään.
Esimerkiksi Myllypuron kampuksella on pelkästään lämpötilan mit- tausantureita yli 5000 kappaletta. Big datan ja IoT-ratkaisujen hyö- dyntäminen ja siirtovaikutukset eivät kuitenkaan tapahdu itsellään, eikä mekaanisella kiinteistötietomassan tuottamisella vielä tehdä korkeakoulukiinteistöstä älykampusta. Jonkun täytyy olla kiinnos- tunut antureiden ja mittalaitteiden tuottamasta tiedosta, koota sitä yhteen ja hyödyntää sitä. Metropolia ja STEK uskovat, että tarvitaan ihmisiä optimoimaan kiinteistön käyttöä ja ylläpitoa esimerkiksi kes- tävän kehityksen tai käyttäjätyytyväisyyden näkökulmasta.
HANKE TUKEE HYVINVOINTIA SÄHKÖLLÄ -VISIOTA
Toimitusjohtaja Timo Kekkosen mukaan Myllypuron suuren mit- taluokan kampus on kiinnostava alusta perinteisestä projektista poik- keavaan toimintamalliin. Kun yhteistyön jänne on pitkä, tavoitteita voidaan joustavasti tarkentaa vuosittaisissa keskusteluissa. Tärkeää on myös keskinäinen luottamus, joka on syntynyt vuosien kuluessa.
”Hanke tukee sähköalan yhteistä tulevaisuudennäkemystä, joka on julkaistu nimellä Hyvinvointia sähköllä -visio 2030. Se korostaa sähkön roolia osana älykkäitä järjestelmiä. Sähkön avulla voidaan lisätä hyvin- vointia ja turvallisuutta, mutta vaikuttaa myös siihen, että rakennukset palvelevat käyttäjiään ja tuottavat energiaa”, Timo Kekkonen toteaa.
Tarkoituksena on tuottaa tietoa olosuhdemonitorointiin liittyvien rat- kaisujen toimivuudesta erittäin suuren rakennusmassan omaavalla kampuksella. Sen perusteella tietoa voidaan soveltaa esimerkiksi korjaus- ja uudisrakentamisen puolella.
KÄYTÄNNÖNLÄHEISTÄ OPETUSTA
”Olemme Metropolian kiinteistö- ja rakennusalan koulutuksessa onneksi niin lähellä käytäntöä, että älykampuksen hallintaan liittyvät
   Kampuksen katolle on asen- nettu aurinkolämpökerääjiä, joita hyödynnetään energiante- hokkuuden maksimoinnissa.
7Plaani 2 2020 Teleratkaisut ja turvallisuus





















































































   5   6   7   8   9