Page 8 - Plaani 2-2020
P. 8
kokemukset ja kokeilut kyetään hyödyntämään opetuksessa. On tärkeää siirtää keskeiset tulokset ja toimintatavat osaksi kiinteis- tö- ja rakennusalan opintoja ja alan osaamista”, toteaa osaamis- aluepäällikkö Jorma Säteri.
Hankkeen sisältö koostuu neljästä sähköalan visioon kytkeytyvästä temaattisesta kokonaisuudesta:
• Teknologian hyödyntäminen ja kustannustehokas ohjaus:
kiinteistötiedon ja IoT-ratkaisujen hallinta suuren mittakaavan
rakennuksissa
• Osaamisen siirtovaikutukset: talotekniikan ja -automaation
opetuksen ja oppimisympäristöjen jatkuva kehittäminen
• Kiinteistötiedon ekosysteemin vahvistaminen: yhteishank-
keet sekä datan avaaminen kumppaniverkostolle tutkimuk-
seen ja kehittämiseen
• Kiinteistöjen hyvinvointivaikutukset: ihmislähtöiset, käyttäji-
en kannalta mielekkäät rajapinnat älykiinteistöön
Keskeiset hankkeen tulokset ja toimintatavat siirretään käytäntöön viemällä ne osaksi kiinteistö- ja rakennusalan opintoja ja tuottamal- la uusia opetussisältöjä. Samalla kehitetään ja ylläpidetään täyden mittakaavan kiinteistöön sijoittuvaa talotekniikan ja rakennusauto- maation oppimisympäristöä. ”Meille on tärkeää edistää yritysten, korkeakoulun ja opiskelijoiden keskinäistä verkostoitumista. Siksi kutsumme kaikki kiinnostuneet yritykset ja alan kehittäjät mukaan aitoon Living Lab -toimintaamme”, Jorma Säteri painottaa.
SYNERGIAA MUIDEN KORKEAKOULUJEN JA YLIOPISTOJEN KANSSA
”Kytkeytyminen Hyvinvointia sähköllä 2030 -visioon on meillä kes- kiössä, koska liittymäpinta energiatehokkuuteen, käyttäjälähtöisyy- teen ja hyvinvointiin on niin vahva”, projekti-insinööri Harri Hahkala
Metropolian talotekniikasta toteaa ja jatkaa: ”Hanke mahdollistaa smart grid -kysyntäjouston kiinteistötasolla. Se antaa tärkeän näkö- kulman kaupunkien tulevaisuuden energiaratkaisuihin huolehtimalla siitä, että koko ajan optimoidaan käyttäjien tarvitsemia olosuhteita ja kysyntäjousto-ohjattujen kiinteistöjen hallintaa.”
Hanke täydentää STEK ry:n rahoittamia LUT:n ja TAMK:n tutkimus- aiheita tuomalla niihin kiinteistökohtaisen teknologian, kunnossapi- don ja käyttäjien näkökulman. Vahvaa synergiaa on myös Aalto- yliopiston tekemään tutkimukseen ja kehitystyöhön. Metropolian asemoitumista STEK:n hankekentässä voidaan havainnollistaa alla olevan kuvan avulla.
Myllypuron kampuksen olosuhdetietoa on tarkoitus käyttää resurssiviisaan optimoinnin edistämisessä myös niin, että enna- koinnissa hyödynnetään oppivaa tekoälyä. Hankkeen kannalta on erinomaista, että siihen rekrytoitava uusi henkilö toimii viisi vuotta sekä opetus- että tutkimus- ja kehittämistehtävissä. Kiinteistötie- don ja IoT-ratkaisujen hallinta, hyödyntäminen ja siirtovaikutukset -yhteistyössä panostetaan korkeakoulujen, muiden intressitahojen ja opiskelijoiden verkostoitumiseen.
Ammattikorkeakoulu yleensä koetaan neutraalina toimijana ja katalyyttina verkostojen kutomisessa, eikä nyt alkavalla hankkeella pitäisi olla päällekkäisyyksiä tai kilpailua muiden toimijoiden kans- sa. Päinvastoin: yhteistyössä kaikki voittavat!
Kirjoittaja on Metropolian yhteistyöstä ja verkostoista vastaava johtaja. Hän on päätoimittanut vuonna 2019 Metropolian Taito-sarjan julkaisun Korkeakoulukiinteistöstä älykampukseksi. Kiinteistötie- tomassojen hyödyntäminen sisäolosuhteiden ja energiatehok- kuuden ennakoinnissa, joka löytyy osoitteesta https://www.theseus. fi/handle/10024/227538 Julkaisussa on laajemmin ja yksityiskohtai- semmin selvitetty älykampuksen rakentumisen edellytyksiä.
AALTO -YLIOPISTO:
Kiinteistö- ja talotekniikan ohjelmistokehitys, yhteensovittaminen ja tieteellinen tutkimus
TAMK:
Älykkään kaupungin energiaratkaisut
LUT: Älykäs sähköverkko (Smart grid)
METROPOLIA:
Kiinteistötiedon ja IoT-ratkaisujen hallinta, hyödyntäminen ja siirtovaikutukset
8Plaani 2 2020 Teleratkaisut ja turvallisuus