Page 21 - Plaani 3 - 2021
P. 21

 www.sg-oy.fi
 DISC - TYYLIKÄS JA MONIKÄYTTÖINEN PINTAVALAISIN
Disc perhe on tyylikäs ja monikäyttöinen yleisvalaisin. IK10 luokituksen valaisin on kestävää jauhemaalattua alumiinia. Valikoimassa kolme eri kokoa vaihehimmennettävänä, DALI-ohjauksella tai Tunable White säädöllä.
Tutustu koko valikoimaan kotisivuillamme tai ota meihin yhteyttä! SG Armaturen Oy - www.sg-oy.fi - 020 730 3960
UUSIA OMINAISUUKSIA JA TEKNIIKOITA
Valaistuksen älykkäät ja langattomat ohjausjärjestelmät kehittyvät jatkuvasti ja myös uusia järjestelmiä tulee varmasti markkinoille.
”Kehitys on todella nopeaa. Järjestelmiin tulee uusia ominaisuuksia ja myös langattoman tiedonsiirron tekniikka kehittyy. Connectivity Standards Alliance (aiemmin Zigbee Alliance) on kehittämässä lan- gattoman tiedonsiirron Matter-standardia, jonka ideana on yhdistää eri valmistajien aiemmin yhteen sopimattomia laitteita.”
Toimialaa yhdistävän Matter-standardin kehityksessä on mukana isoja toimijoita, kun Google, Amazon ja Apple. Ammattikäytössä Matter-stan- dardin tiedonsiirto perustuu Routing-menetelmällä toimivaan 2,4 GHz Thread mesh -verkkoon ja kotikäytössä sen perusta on WiFi 6.
Jatkossa langattomien järjestelmien keräämää dataa hyödynnetään entistä enemmän valaistuksen ohella myös muissa automaatiojär- jestelmissä ja IoT-palveluissa.
”Valaistusjärjestelmistä halutaan selkeästi luoda laajempia koko- naisuuksia ja niiden keräämän datan potentiaali on huomattu. Tällä hetkellä avoin ohjelmointirajapinta (API) tai BACnet-väylä mahdol- listaa järjestelmien integroimisen muihin talotekniikkajärjestelmiin.”
USKALLUSTA RAKENNUTTAJILLE JA SUUNNITTELIJOILLE
Yksi langattoman valaistusohjauksen yleistymistä rajoittava tekijä ovat kustannukset. Alkuinvestointina langaton järjestelmä on vielä langallista kalliimpi. Joissakin saneerauskohteissa langaton järjes- telmä voi olla langallista kustannustehokkaampi vaihtoehto, koska valaisimia ei tarvitse välttämättä uudelleen kaapeloida.
”Myös tekniikan uutuus saattaa viedä uskallusta sen käyttöön, eikä
langattomasta ohjauksesta ole vielä kertynyt paljon käyttökoke- muksia. Toisaalta rakennuttajat ja suunnittelijatkaan eivät välttä- mättä tiedä, mitä kaikkea langattomuus mahdollistaa.”
Langaton järjestelmä helpottaa valaistuksen huoltoa ja energian- käytön seurantaa, jolloin se voi pidemmän päälle olla perinteistä valaistusohjausta kustannustehokkaampaa.
Valotasojen säädön lisäksi ohjausjärjestelmissä on jo nyt tai niihin ollaan tuomassa mahdollisuus valon värilämpötilan säätöön, mikä mahdollistaa vuorokausirytmiin perustuvan valaistuksen ohjauksen. Kaikki järjestelmät eivät kuitenkaan tue värilämpötilasäätöä eivätkä RGBW-valaisimien ohjausta.
”Vuorokausirytmiin perustuvalla valaistuksella voidaan tutkitusti vai- kuttaa ihmisen hyvinvointiin ja itse toivoisin sen käytön lisääntyvän. Nykyään ihmisen vuorokausirytmiä tukevan valaistuksen toteutta- miseen on olemassa helppokäyttöiset välineet.”
Laitinen ei kiellä, etteikö langattoman valaistusohjausjärjestelmän valitseminen rakennuskohteeseen lisää sähkö- tai valaistussuunnit- telijan työtä. Järjestelmiä on paljon ja jos jokaiseen haluaa perehtyä kunnolla, täytyy siihen varata aikaa. Tietoa pitäisi myös päivittää jatkuvasti, sillä pitkän suunnitteluhankkeen aikana järjestelmiin ehtii tulla uusia ominaisuuksia. Hän kuitenkin kannustaa sekä rakennut- tajia että suunnittelijoita rohkeuteen langattoman valaistuksenohja- uksen käytössä.
”Haasteista huolimatta uskon, että langattomat järjestelmät tulevat suurilta osin korvaamaan langalliset valaistusohjausjärjestelmät tulevaisuudessa.”
Lisätietoa: Langattomat valaistuksenohjausjärjestelmät toimitilaraken- tamisessa. Henri Laitinen. Diplomityö, Aalto-yliopisto 2021.
21Plaani 3 2021 Valaistus
   













































































   19   20   21   22   23