Page 40 - Plaani 3 - 2021
P. 40

 Päivitetty TATE-toimintamalli alkaa tukea alkuvaiheen määräpohjaista urakoitsijavalintaa
Yleissuunnitteluvaiheen TATE-toimintamallia on päivitetty. Malli on rakennettu tukemaan rinnakkaisen suunnittelun ja toteutuksen hankkeissa alkuvaiheessa tapahtuvaa määräpohjaista urakoitsijavalintaa.
Teksti: Matti Valli
Päivityksestä on vastannut Suomen konsulttitoimistojen liiton (SKOL) energia- ja talotekniikkaryhmä. Primus motoreina ovat toimineet Granlundilta eläköitynyt sähköpuolen Kari Kaleva ja LVI- puolen Jukka Tyni. Hanketta ovat vetäneet Tampereen yliopistolla työelämäprofessorina työskentelevä Piia Sormunen sekä kehitys- johtaja Tero Järvinen Granlundilta.
"Suurin osa työstä on kuitenkin tehty kymmenien ihmisten kanssa eri työpajoissa, mukana on ollut myös urakoitsijoita, muun muassa Amplit Oy antoi asiaan omat kommenttinsa", Tero Järvinen toteaa.
Toimintamalli on valmisteltu ensisijaisesti projektinjohtourakoita ja julkista rakentamista silmällä pitäen. Järvisen mukaan nimenomaan isoissa projektinjohtourakoissa esiin nousseet haasteet ovat toimi- neet TATE-toimintamallin uudistamisen alkusysäyksenä.
LIIAN PALJON LIIAN VARHAIN
Käytännön ongelma isoissa hankkeissa on ollut, että projektinjoh- tourakoitsija saattaa pyytää suunnittelijoilta toteutussuunnitelmata- son kuvat ja tietomallit hyvin aikaisessa vaiheessa pinta-alallisesti valtavankin suuriin rakennuksiin.
"Näkemyksemme mukaan pääurakoitsijat haluavat saada täydelliset suunnitelmat, jotta he voisivat kilpailuttaa omat aliurakoitsijansa kiinteäl- lä summalla. Suunnittelutyölle annettava aika on todella pieni ja kaiken lisäksi se tehdään vaillinaisilla lähtötiedoilla", Järvinen harmittelee.
Ison kohteen suunnitteluprosessi kestää kokonaisuudessaan useita vuosia ennen kuin rakennustyömaa saadaan liikkeelle. Käytäntö
on osoittanut, että alustavista suunnitelmista voidaan hyödyn-
tää vain pieni osa lopullisten toteutussuunnitelmien laadinnassa, jolloin muuntuvien tilaosien suunnittelu joudutaan tekemään lähes kahteen kertaan.
"Tästä näkökulmasta me teemme aivan liian aikaisin aivan liian tarkkaa suunnittelua. Miten me voisimme tietää, mitä talon vasempaan yläkul- maan tulee, jos arkkitehtikään ei sitä tiedä", Järvinen ihmettelee.
YHDESSÄ ETEENPÄIN
Toinen tähtäin uudistustyössä on saada aikaan yhteistoiminnallisia projekteja, joissa hankkeeseen suunnittelun tueksi mukaan saa- daan talotekniikkaurakoitsija, jonka kanssa toteutussuunnitelmaa eli asennuskelpoista tietomallia aletaan tehdä yhdessä.
"Tällä hetkellä toteutussuunnitelma tehdään yksinomaan suunnitte- lijan näkövinkkelistä. Uudella mallilla me suunnittelijat voimme ottaa huomioon urakoitsijan asennustekniset tarpeet."
Kun laajennettu yleissuunnitelma on tehty ja talotekniikkaurakoitsija kiinnitetty hankkeeseen, niin rakennuksen toteutussuunnitelmaa ale- taan tehdä lohkokohtaisesti asennuskelpoisena tietomallinnuksena.
"Tarvittavat asennussuunnitelmat tehdään rakennuksen normaalin rakentamisaikataulun mukaisesti."
NYKYISEN MALLIN ONGELMA
Nykyisessä mallissa on se ongelma, että talotekniikan suunnittelu ei välttämättä etene rakennushankkeen aikataulun mukaisessa tarkkuudessa.
40Plaani 3 2021 Valaistus
Kuva: iStockphoto













































































   38   39   40   41   42