Page 41 - Plaani 3 - 2021
P. 41

 "Kun rakentaminen lähtee liikkeelle ja runko alkaa nousta, niin huo- nosti hallitussa projektissa TATE-suunnittelijat saattavat suunnitella aluetta, joka valmistuu vasta vuoden päästä."
"Tästä syystä haluamme päästä mukaan rakennushankkeen aikataulun mukaisiin tehtäviin, huomioiden esimerkiksi hankinto- jen vaatimat aikataulut. Haluamme tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan. Liian tarkkoja suunnitelmia ei pidä tehdä liian aikaisin. Se on tämän pointti."
PERUSOSA JA TILAOSA
Mallissa rakennus jaetaan kiinteään ja puolikiinteään perusosaan sekä muuntuvaan tilaosaan.
"Kiinteän osan määrät voidaan mallintaa jo yleissuunnitteluvaiheen loppupuolella riittävällä tarkkuudella. Muuntuvien tilaosien lopulliset lähtötiedot saadaan vasta rakentamisen etenemisen tahdissa."
Toteutussuunnittelutasoinen tietomalli ei vielä tässä vaiheessa ole käytettävissä, mutta suunnittelijoiden tukena on kuitenkin yleis- suunnitelmapaketti ja kuvaus taloteknisten järjestelmien ideasta ja logiikasta.
"Näillä lähtötiedoilla määrät pystytään kuitenkin monilta osiltaan laskemaan riittävällä tarkkuudella. "
STATISTIIKASTAKIN TUKEA
Myös puolikiinteän perusosan määrät voidaan mahdollisesti mallintaa riittävällä tarkkuudella, mutta jos tämä ei ole mahdollista, niin mallinnuksen tukena voidaan käyttää statistiikkaan perustuvia tietoja muista vastaavista kohteista.
"Muuntuvassa tilaosassa määrätiedot perustuvat arkkitehdin tilatyyppei- hin. Tietomalliin syötetään kyseisen tilatyypin varustelutaso, tai määrät mallinnetaan ei asennuskelpoisina. Muu suunnittelumateriaali, kuten kaaviot ja laiteluettelot, päivitetään tarpeen mukaisesti", Järvinen kuvaa.
TATE-toimintamallin uudistami- sen alkusysäyksenä ovat toimi- neet isoissa projektinjohtoura- koissa esiintyneet ongelmat.
Järvinen vertaa yleissuunnitelman täydennyspakettia hankintaa palvelevaksi suunnitteluksi; kyseinen termi esiintyy usein etenkin rakennepuolen tehtäväluetteloissa.
MATERIAALITIEDOT URAKOITSIJALLE
Talotekniikalla on monia isoja hankintoja, kuten IV-koneita ja jako- keskuksia, jotka kattavat koko rakennuksen.
"Suunnittelija pysyy taulukoimaan nämä keskuslaitteiden hankin- nat. Urakoitsija saa käsiinsä materiaaleja koskevan tietopaketin, jolla tämä pysyy hankinnat tekemään."
Kanavien ja kaapelihyllyjen asennuksia koskevat suunnitelmat val- mistuvat myöhemmin sitä mukaa kun rakentaminen etenee.
"Malli mahdollistaa esivalmisteltujen rakennusosien kuten käytävä- elementtien käyttämisen. Koska detaljisuunnittelussa ei ole menty
suunnitteluPlaani
liian aikaisin liian pitkälle, niin voimme ottaa huomioon urakoitsijan
toiveet esivalmisteiden käytön suhteen."
MALLIN KÄYTTÖÖNOTTO LIENEE HIDASTA
Järvinen arvelee, että mallin ajaminen työmaille ottaa hidasliikkei- sellä rakennusalalla oman aikansa.
"Tällä hetkellä voimme vain kertoa, että tällainenkin mahdollisuus on olemassa. Suunnittelutoimistot pyrkivät pitämään asiaa esillä SKOL:n kautta omissa hankkeissaan."
Mallin käyttöönottoon tarvitaan sekä rakennuttajan että projektin- johtourakoitsijan kiinnostusta.
"Urakoitsijoiden kanssa olemme jo keskustelleet asiasta, ja vastaanotto on ollut positiivista. Mukaan lähteminen vaatii toki rohkeutta."
Järvinen pohtii, että mahtavatko kiinteistöjen omistajat olla asiasta kovinkaan kiinnostuneita, ja kuuluuko heidän ylipäätään olla.
"Mallissa kyse on rakentamisen prosessista, rakentaja-suunnittelu- organisaation sisäisestä järjestelystä. Mallilla on vaikutusta suunnit- telun ohjaukseen ja siihen, millä mallilla projekti viedään läpi."
"Kiinteistön omistaja asettaa tavoitteet hankittavalle tuotteelle. Kun tuote on valmis, sitä aletaan käyttää tilausvaiheessa esitettyjen tavoitteiden mukaisesti. Se mitä siinä välissä tapahtuu, ei ehkä ole omistajille mielenkiintoista."
SUKE-MALLIN LAAJENNUS
Tero Järvisen mukaan nyt luodussa mallissa ei sinänsä ole mitään uutta.
"Aalto-yliopiston edeltäjän Teknillisen korkeakoulun rakentamista- louden professori Juhani Kiiras loi nimittäin aikoinaan Suomeen suunnittele-kehitä- eli SUKE-mallin, jossa rakennus lohkotaan kiinteään osaan ja muuttuvaan osaan".
"Tässä on kyse Juhani Kiiraksen ja Matti Kruusin luoman mallin laajennuksesta talotekniikan puolelle. Kyse on vain siitä, miten talo- tekniikka ja tietomallinnus saadaan mukaan tähän malliin."
Malli tarjoaa lukuisa etuja, kuten sen, että asennuskelpoinen tieto- malli pystytään tekemään heti niillä tuotteilla, jotka TATE-urakoisija asentaa kohteeseen.
"Urakoisijalla on suurempi vaikutusmahdollisuus asennusteknisiin- ratkaisuihin, ja muutossuunnittelu rakentamisvaiheessa vähenee", Tero Järvinen sanoo.
 41Plaani 3 2021 Valaistus
Kuva: iStockphoto































































   39   40   41   42   43