Page 17 - Plaani 3 / 2023
P. 17

                                 valoPlaani
   17Plaani 3 2023 Valaistus
Vuonna 1973 rakennetun teollisuuskiinteistön muutos- työt käynnistyivät kesällä 2020. Marraskuussa 2021 val- mistuivat ensimmäiset uudet tilat, joiden koot vaihtelevat kokonaisista kerroksista neuvotteluhuoneisiin ja yhden hengen toimistoihin. Merestä inspiraationsa saavaan taloon on jo asettunut useita eri alojen yrityksiä.
Rakennuksen koillista julkisivua hallitsee kuvataiteilija Mauri Kososen suunnittelema Big Blue -taideteos. Valtameristä innoituksensa saaneessa luomuksessa ui luonnollisen kokoinen sinivalas 60 metrin korkeudessa. Yhteensä lasiseinällä on pinta-alaa 835 neliömetriä ja se vahvistaa muiden sivujen kanssa mielikuvaa valtameres- tä nostetusta valtavasta kuutiosta.
”Teos perustuu puuväri-akvarellimaalaukseen ja veden- alaisiin videokuviin. Se muodostuu 189 lasilevystä, jotka valaistaan pimeään aikaan liikkuvalla valolla”, Kosonen kertoo.
Yksittäiset lasiruudut ovat kooltaan 1,25 x 3,5 metriä. Niiden painatus teetettiin Rakla Tampere Oy:llä, joka on erikoistunut laajojen lasipintojen kuviointeihin. Valtame- ren sinessä lipuva sinivalas toteutettiin digiprinttausme- netelmällä. Seinämän asensi Teräselementti Oy, joka vastasi pääurakoitsijana saneerauksen suunnittelusta ja toteutuksesta.
”Meillä on runsaasti kokemusta lasista ja monista muista rakennusmateriaaleista. Piispantornissa lasia käytettiin kuitenkin poikkeuksellisen monipuolisesti ”, selvittää Teräselementin yksikönjohtaja Jani Nieminen.
Hän viittaa uniikkiin arkkitehtuuriin ja taiteeseen vahvana elementtinä sekä projektin tavoitteisiin, joissa korostuvat vaatimukset korkeasta laadusta, kiinteistön huoletta- vuudesta ja pitkäikäisyydestä. Sinivalaan seinässä niihin vastattiin Coloratura-lasiverhouksella ja erityisellä ranka- elementtijärjestelmällä.
Rakenne kannattelee ulkovaipasta irrallaan olevaa lasi- ruudutusta. Seinän ja sen väliin jää huoltotoimia varten tyhjää tilaa, jonka suojassa kulkee kierreportaat hätä- poistumistienä. Lasit kiinnittyvät niiden taustalla olevaan valkoiseen pellitykseen. Kiinnityspisteitä on kuusi kappa- letta ruutua kohden. Taideseinän ulkopinnalle ulottuvien tappien päiden halkaisijat ovat vain 20 millimetriä, joten ne ovat havaittavissa vain lähietäisyydeltä.
Valasta ympäröivä meren sininen, vihreä ja violetti saa- daan aikaiseksi 21 lineaarivalaisimella. Niitä rytmitetään DMX-ohjauksella 30 senttimetrin pätkissä. Valkoisen pel- lityksen ja lasiseinämän taakse kätkeytyvät valopisteet valuttavat sävyjä tasaisesti ylhäältä alas kuin merivedes- sä siilautuvia auringonsäteitä. Näkyvän liikkeen vaikutel- maa lisätään isotehoisilla GOBO-projektoreilla, joita on suunnattu viereisen rakennuksen katolta taideteokseen. Valaan uinti toistuu lasipinnalla kuuden minuutin pituise- na videoprojisointina.
Tähän mennessä taideteoksen valaistus on toiminut moitteettomasti ja odotusten mukaisesti. Projektoreiden led-valonlähteet voidaan vaihtaa valmistajan ilmoittaman noin 50 000 tunnin polttoiän lähestyessä loppuaan.
























































































   15   16   17   18   19