Page 27 - Plaani 3 / 2023
P. 27
valoPlaani
Älyrakennuksiin liittyy paljon hypeä ja myös epätietoisuutta siitä, mikä tekee rakennuksesta älykkään. Granlundin Smart Building -liiketoimintajohtaja Vili Tuomisaari haluaa olla mukana toteutta- massa älyrakennuksia, jotka perustuvat yksittäisten digitaalisten ratkaisujen sijaan yhteisten pelisääntöjen mukaan toimiviin järjes- telmäkokonaisuuksiin.
”Älyrakennusten lähtökohtana ovat tilojen käyttäjien ja sidosryh- mien tarpeet, jotka määrittävät älyratkaisujen toiminnallisuudet
ja ominaisuudet. Käyttäjätyytyväisyyden ja sujuvien palveluiden lisäksi älykiinteistö mahdollistaa energiankäytön optimoinnin sekä pienemmät käyttökustannukset ylläpidon ja huollon optimoinnin myötä”, sanoo Tuomisaari.
Mitä aikaisemmassa vaiheessa älyratkaisuja lähdetään suunnitte- lemaan, sitä hallitumpi kokonaisuus saadaan aikaan. Hankekehi- tysvaiheessa on syytä pohtia vähintään periaatteet sille, millaisia ratkaisuja lähdetään tavoittelemaan.
”Moni tilaaja on jo miettinyt omia tarpeitaan tai vienyt pidemmäl- le omia älyrakennuskonseptejaan. Voimme myös auttaa tilaajaa määrittelytyössä ja tuoda keskustelun kautta esiin sitä, mitä älyk- kyys voisi juuri tässä kiinteistössä tarkoittaa. Tämän jälkeen alkaa parhaiden teknisten toteutustapojen kartoitus.”
Tuomisaari näkee, että älyrakennusten myötä ohjelmistot ja IT tulevat entistä keskeisemmin mukaan talotekniseen suunnitteluun. Suunnittelijoiden tulee olla myös yhä enemmän perillä kiinteistön ratkaisuista kokonaisuutena.
VALAISTUSVERKKO KERÄÄ JA SIIRTÄÄ DATAA
Valaistus ja sen tarpeenmukainen ohjaus on yksi älykkään kiinteistön keskeinen rakennuspalikka. Väyläpohjaiseen valaistus- verkkoon voidaan lisätä antureita keräämään tietoa myös muita järjestelmiä varten.
”Valaistusverkko on potentiaalinen älykkään kiinteistön rakennus- automaation siirtoalusta, mutta toimilaitteita voidaan yhtä lailla oh- jata yhteisverkkojen, kuten KNX:n ja DALI:n kautta. Hankekohtaiset tarpeet ja päätökset määräävät tiedonsiirtoteknologian.”
Älyrakennusten ominaisuuksien arviointiin kehitetyt sertifiointime- netelmät kannustavat integroituihin toteutuksiin, joissa käyttäjät voivat säätää yhdestä käyttöliittymästä tilan olosuhteita, kuten valaistusta, lämpötilaa ja verhojen ohjausta.
”Valaistus on kiinteistöissä keskeinen järjestelmä, jota kannattaa hyödyntää nykyistä kattavammin. Eri sertifiointimenetelmissä on useita kohtia, joista on saatavissa pisteytyksiä valaistusjärjestelmän kattavan hyödyntämisen kautta.”
SERTIFIOINTIPISTEITÄ VALAISTUKSEN OHJAUKSESTA
Rakennusten älyindikaattori SRI (Smart Readiness Indicator) arvioi rakennuksen älyvalmiuksia energiatehokkuuden, rakennuksen käyt- täjän ja energian kysyntäjouston näkökulmasta. SRI-menetelmä perustuu rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin. Suomessa on parhaillaan käynnissä menetelmän testausvaihe.
(yllä) Granlundin Smart Building -liiketoimintajohtaja Vili Tuomi- saaren mukaan älyrakennusten myötä ohjelmistot ja IT tulevat entistä keskeisemmin mukaan talotekniseen suunnitteluun.
(alla) Valaistus ja sen tarpeenmukainen ohjaus on yksi älyk- kään kiinteistön keskeinen rakennuspalikka.
27Plaani 3 2023 Valaistus
Kuva: iStockphoto