Page 28 - Plaani 3 / 2023
P. 28

                                  Rakennusten älyindikaattori kannustaa hyvin toimivaan, monipuoli- seen ja joustavaan valaistusjärjestelmään.
”SRI ottaa kantaa valaistuksen ohjaukseen. Läsnäolotunnistimet ja automaattinen valojen sammutus tuovat korkeammat pisteet kuin manuaalinen valaistuskytkin. SRI kannustaa myös päivänvalon huo- mioivaan valaistuksen ohjaukseen sekä hyödyntämään valaistuksen läsnäolotunnistusta myös muissa taloteknisissä järjestelmissä.”
Yhdysvalloissa kehitetty SmartScore-sertifiointimenetelmä arvioi kiin- teistön älykkyyttä sen suhteen, millaisia ratkaisuja se käyttäjille tarjoaa ja kuinka älyratkaisut on toteutettu. WiredScore-sertifiointi puolestaan ottaa kantaa kiinteistön tietoliikenne- ja sähkönjakeluinfraan.
Smart Building Certification (SBC) arvioi rakennuksen älykkyyttä muun muassa sen käytön, käyttäjäkokemuksen ja suorituskyvyn kannalta.
”SmartScore ja SBC arvioivat valaistusta osana käyttömukavia olosuhteita. Menetelmät kannustavat valaistuksen ohjaukseen, jonka avulla käyttäjät voivat vaikuttaa ympäristöönsä ja sovittaa olosuhteita omien mieltymystensä mukaan.”
Siinä missä SRI-arvion kohteena ovat erityisesti rakennuksen talo- tekniset järjestelmät, huomioivat SmartScore- ja SBC-menetelmät kokonaisvaltaisesti kiinteistön kaiken teknologian. SmartScore ja SBC eivät nimeä kiinteistöön tarvittavia järjestelmiä, vaan arvioivat kiinteistön toiminnallisuuksia sekä teknologian ja käyttäjien välistä luontevaa yhteispeliä.
YHTEINEN RUNKOVERKKO JA KATSEET TIETOTURVAAN
Älykkään kiinteistön toiminnan keskiössä on datan keruu, analy- sointi ja hyödyntäminen. Tämä edellyttää kiinteistöjärjestelmien avoimuutta, integroitavuutta sekä tiedon hallittua virtautusta.
”Tavoitteena on, että erillisen IT-verkon ja taloteknisen verkon sijaan kaikilla teknisillä järjestelmillä on yhteinen runkoverkko, joka helpottaa tiedon siirrettävyyttä. Monet laitteet käyttävät tänä päi- vänä PoE-virtaa ja useisiin tietoliikennepisteisiin on hyvä varautua.
(yllä) Sertifioinnit nostavat kiinteistön arvoa.
Jakamotiloihin ja räkkeihin on syytä jättää laajennusvaraa.”
Kiinteistön tietoliikennekapasiteetin tulee mahdollistaa uusien tek- nologioiden lisääminen myös myöhemmässä vaiheessa.
Älyrakennuksen toiminnan ehtona on jatkuva tiedonkulku ja säh- kövirran häiriötön syöttö. WiredScore-sertifiointi ottaa esimerkiksi kantaa siihen, kuinka montaa eri reittiä tietoliikenne ja sähkönsyöttö tuodaan kiinteistöön, jotta yhden pisteen häiriö ei vaikuta koko kiinteistöön. Myös nousukuiluja tulisi olla useampia ja niiden tulisi olla mahdollisimman suoria.
”Älykkäässä rakennuksessa tieto- ja kyberturva on huomioitava paljon nykyistä laajemmin sekä laite- että järjestelmävalinnoissa. Entistä in- tegroidumpia järjestelmäkokonaisuuksia toteutettaessa täytyy huoleh- tia siitä, ettei yhden osion kautta pääse käsiksi toiseen järjestelmään.”
ÄLYKKYYS EI TARKOITA ISOMPAA HINTALAPPUA
Toistaiseksi rakennusten älysertifikaatteja on haettu ja myönnetty Suomessa muutamille suurille toimisto- ja liikerakennuksille.
”Euroopassa on jo referenssejä siitä, että älyrakennus voidaan toteuttaa samoilla kustannuksilla kuin perinteinen rakennus, kunhan älykkyys huomioidaan hankkeen alusta asti ja toteutetaan hallitusti. Älyrakennuksen käyttökustannukset voivat puolestaan olla pienem- mät, kun rakennusta käytetään ja ylläpidetään suunnitellusti.”
Tuomisaari vertaa rakennusten älysertifikaatteja ilmiönä ympä- ristösertifikaatteihin, joista on vuosien myötä tullut toimisto- ja liikerakentamisessa jo lähes itseisarvo.
”Sertifioinnit nostavat kiinteistön arvoa. Omistajille ja vuokralaisille ne ovat osoitus siitä, että kiinteistö on toteutettu hyvien käytäntöjen mu- kaan. Älysertifioinnin edelläkävijöiden joukossa ovat todennäköisesti isot kansainväliset yritykset, jotka alkavat vaatia niitä kiinteistöiltään.”
 28Plaani 3 2023 Valaistus















































































   26   27   28   29   30