Page 31 - Plaani 3 / 2023
P. 31

                                                    valoPlaani Valaistuksen ohjaus osana
kiinteistöautomaatiota
Valaistusverkolla on paljon annettavaa kiinteistöautomaatiolle, mutta valaistuksen ohjauksen suunnittelussa tulisi päästä eroon valmistajariippuvuudesta.
Teksti: Marjukka Puolakka
 Näin uskoo Meriluxin markkinointipäällikkö Mikael Sjöblom, joka haluaa myös korostaa, että valaistuksen ohjaus on rakennusauto- maation tavoin osa toimivaa kiinteistöautomaatiota.
”Siinä missä rakennusautomaatio pitää huolta lämmön ja ilmastoin- nin energiavirroista, kattaa kiinteistöautomaatio kaiken rakennuk- sessa sähköllä toimivan talotekniikan. Valaistusverkko ulottuu kaikkiin tiloihin, joten se voi olla keskeinen osa toimivaa kiinteistö- automaatiota”, Sjöblom toteaa.
Tämä vaatii kuitenkin ajattelutavan muutosta: kiinteistö tulisi käsittää kokonaisuutena, ei erillisistä järjestelmistä tai yksittäisistä laitteista muodostuvina yksikköinä.
”Kun taloteknisten järjestelmien suunnittelija lähtee liikkeelle teknii- kasta ja järjestelmistä, alkavat ne määrittää maksimi- ja minimita- soja, joilla ratkaisu pystytään toteuttamaan. Lähtökohtana tulisi olla halutut ominaisuudet ja toiminnallisuus. Myös valaistusohjauksen suunnittelun lähtökohtana tulee olla käyttäjien tarpeet, ei itse ohja- usjärjestelmä ja sen tekniikka.”
Valaistuksen ohjauksen toiminnallisuudesta Sjöblom nostaa esimerkiksi ihmiskeskeisen valaistuksen (HCL), jossa valotasojen ja värilämpötilan säädön avulla pyritään edistämään työntekijöiden hyvinvointia ja työtehokkuutta.
”Nyt valitut valaisin- ja ohjainlaitevalmistajat määrittävät, kuinka valon rytmitys työpäivän aikana vaihtelee. Asian pitäisi olla päinvas- toin: suunnittelija määrittää halutut valaistusominaisuudet ja tilaaja kilpailuttaa tekniset järjestelmät, joilla ne voidaan toteuttaa ja liittää kiinteistöautomaatioalustaan.”
KOHTI ALUSTAPALVELUITA
Kiinteistön omistajaa puolestaan kiinnostaa valaistuksen huolto ja ylläpito, eli raportoinnit ja laskelmat valonlähteiden ja liitäntälaittei- den käyttötunneista ja kunnosta. Valaistusverkko raportoi käyttötie- tojaan kiinteistöhuoltoon ja välittää samalla esimerkiksi lämpötila- anturitietoa rakennusautomaatioon.
”Huollossa ja kunnossapidossa voidaan saavuttaa isoja säästöjä, jos kiinteistöautomaatiojärjestelmät liittyvät samaan alustaan, jonka kautta kaikki data kerätään yhteen paikkaan ja on sieltä jaettavissa eri osapuolille.”
Kiinteistöautomaatioalusta voi tarjota rakennuksen käyttötietoa myös sen ulkopuolisille palveluntuottajille. Tästä esimerkkinä aika- taulutetusti tapahtuva liiketalon rappukäytävien siivous:
”Kun siivousyrityksellä ei ole tietoa tilojen käyttöasteista, voidaan siivous tehdä ajoittain turhaan tai liian myöhään. Kiinteistöauto- maatio voisi toimia alustana tiedon välityksessä. Tällä hetkellä sen kuitenkin estävät yksittäisitä komponenteista koostuvat osajär- jestelmät, jotka eivät keskustele keskenään. Uskon, että avointen kiinteistöautomaatiojärjestelmien kautta alustapalvelut lisääntyvät tulevaisuudessa.”
TIETOTURVAA KOKO ELINKAAREN AJAN
Mitä enemmän kiinteistöautomaatiojärjestelmissä liikkuu dataa, sitä tärkeämpään rooliin nousee tietoturva. Palomuuri ja sen päivitykset suojaavat rakennuksen järjestelmiä internetin uhilta.
”Yhtä tärkeää on suojata rakennusta ja sen kiinteistöautomaatio- järjestelmää sisältä käsin ja varmistaa, ettei rakennuksessa oleva henkilö pääse ohjausväylään käsiksi.”
Ohjausväylässä kulkevan datan kryptaus parantaa suojausta.
 31Plaani 3 2023 Valaistus















































































   29   30   31   32   33