Page 34 - Plaani 3 / 2023
P. 34

                                 Valaistusohjausjärjestelmien monta roolia: valoa ihmisille ja tiedonkeruuta kiinteistölle
Pilvipalveluun yhdistetty valaistuksen ohjausverkko luo perustan älykkään kiinteistön toiminnoille. Valmisteilla oleva EU:n Data Act -laki selkeyttää kerätyn datan käyttö- oikeuksia. Langallisessa ohjauksessa DALI-2 parantaa ohjauslaitteiden yhteensopi- vuutta, mutta edellyttää suunnittelijalta toiminnallisuuksien määrittelyjä.
Teksti: Marjukka Puolakka
Valaistuksen ohjauksella on kiinteistöissä yhä suurempi rooli. Dy- naaminen valaistus lisää ihmisten hyvinvointia, tarpeenmukainen valaistus tukee työntekoa ja tilojen käyttöä seuraava valaistus vä- hentää turhaa energiankulutusta. Valaistuksen ohjausjärjestelmät nousevat isoon rooliin myös älykkään kiinteistön tiedonkeruussa.
”Älykästä rakennusta ohjataan tiedon perusteella. Valaistusverkon kautta voidaan kerätä tietoa tilojen käytöstä ja olosuhteista sekä jakaa sitä avoimien rajapintojen kautta kiinteistön muiden järjestelmien hyö- dynnettäväksi”, sanoo Signify Finlandin maajohtaja Piia Hänninen.
Valaistusohjausjärjestelmien tiedonkeruussa mennään kohti ratkai- suja, joissa samaan sensoriin on integroitu useita mittaussuureita, kuten tilan lämpötila, hiilidioksiditaso, kosteus, ilman laatu, ilmanpai- ne ja jopa äänitaso. Läsnäoloanturit seuraavat tilojen käyttöastetta.
”Valaistuksen läsnäoloanturien keräämä käyttöastetieto tuo ymmär- rystä erityyppisten tilojen ja työalueiden todelliseen käyttöön. Se auttaa kiinteistön käyttäjää tilojen optimoinnissa ja tuo työkaluja hy- bridityön johtamiseen. Käyttöastetiedolle löytyy jatkossa varmasti uusia käyttötapoja, kun eri tahot heräävät sen hyödyntämismahdol- lisuuksiin”, toteaa Helvarin myyntijohtaja Ilkka Mäkelä.
OHJAUSVERKKO MYÖS ”SEKUNDÄÄRISIIN” TILOIHIN
”Älykkään rakennuksen tiedonkeruussa on syytä pohtia, millaista tietoa on tarve mitata ja kuinka nopeasti sitä pitää siirtää. Valais- tusverkon toteuttaminen PoE-tekniikalla (Power over Ethernet) mahdollistaa nopean tiedonsiirron. Tiedonsiirto voidaan hoitaa myös täysin langattomasti tai langattoman ja langallisen verkon yhdistelmänä”, Hänninen sanoo.
Mäkelä puolestaan kannustaa suunnittelijoita ratkaisuihin, joissa valaistuksen älykäs verkotettu ohjausjärjestelmä ulottuu kiinteistön
kaikkiin tiloihin. Perinteisessä toimitilasuunnittelussa sekundäärisik- si luokitellut tilat, kuten pukuhuoneet, tekniset tilat ja pienet vessat jätetään usein ohjausverkon ulkopuolelle.
”Esimerkiksi isossa sairaalakiinteistössä tällaisten tilojen pinta-ala voi olla jopa 25 prosenttia kaikista tiloista. Kiinteistön hallintaa helpottaa huomattavasti, jos kaikista tiloista saadaan kiinteistönhal- linnan karttapohjalle ajantasainen käyttöaste-, energiankulutus- ja muu tekninen tieto”, Mäkelä perustelee.
Ympäristöä aistivat sensorit voidaan asentaa tilaan erillisinä yksik- köinä, tai niitä voidaan integroida valaisimiin.
”Valaisimeen integroitava usean anturin yksikkö nostaa valaisimen hintaa, mutta on kokonaisuuden kannalta kustannustehokas, kun vältytään erillisiltä antureilta ja niiden johdotuksilta. Tämä vaatii suunnittelijoilta kokonaisuuksien hallintaa ja kiinteistön omistajalta uudenlaista ymmärrystä”, Hänninen toteaa.
Kun valaistuksen ohjausjärjestelmä ja sen keräämä data yhdiste- tään pilvipalvelualustaan, voidaan kiinteistön järjestelmiä hallinnoi- da sen ulkopuolelta. Pilvipalvelu mahdollistaa myös saman omista- jan eri kiinteistöjen käytön optimoinnin, kun kaikki kiinteistötieto on samassa järjestelmässä.
SELKEYTTÄ DATAN KÄYTTÖOIKEUKSIIN
Anturiteknologioiden kehitys lisää kiinteistöistä kerättävän datan määrää. Tulevaisuudessa sen päälle rakennetaan todennäköisesti uusia sovelluskohteita ja palveluita. Kuinka dataa voidaan käyttää ja kuka sen omistaa?
”EU:ssa on parhaillaan valmisteilla Data Act -laki, joka määrittelee eri tahojen keräämään dataan liittyviä oikeuksia. Laki selkeyttää
34Plaani 3 2023 Valaistus
















































































   32   33   34   35   36