Page 36 - Plaani 1/2022
P. 36

  NSS:n apurahat opinnäytetöitä varten
Sähkösuunnittelijat NSS ry:n hallitus myöntää apurahoja opinnäytetöille, jotka tuottavat sähkösuunnitteluun tie- teellisiä ja käytännöllisiä parannuksia ja uudistuksia sekä edesauttavat tietouden ja käytännön työmenetelmien, apuvälineiden ja sovellusten saamista jäsenistön ja koko sähkösuunnittelualan hyödyksi.
Apurahaa voivat hakea yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat: yliopisto-opiskelijat diplomitöiden tai erikoistöi- den suorittamiseen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat insinööritöiden tekemistä varten. Yleensä apurahan saaneissa opinnäytetöissä toimeksiantajana on NSS ry:n jäsenyritys.
Vuonna 2020 apuraha myönnettiin Teemu Seppäselle, joka työskentelee projektipäällikkönä helsinkiläisessä Insi- nööritoimisto Stacon Oy:ssä. Metropolia AMK:n talotekniikan YAMK-tutkinto-ohjelmasta valmistuneen Seppäsen opinnäytetyön aiheena oli muuntamo- ja pääkeskussaneeraus käytössä olevaan liikekiinteistöön.
Muuntamo- ja pää- keskussaneeraus käytössä olevaan liikekiinteistöön
Kaikki osat kiinteistöstä vanhenevat ja kuluvat, ja ennemmin tai myöhemmin tulee tilanne, jolloin käyttöikänsä päässä oleva järjes- telmä pitää uusia. Näin tapahtuu myös kiinteistön sähköistyksen pääjakelujärjestelmän ytimessä, joka kiinteistöstä riippuen sisältää joko vain pääkeskuksen tai muuntamon ja pääkeskuksen, mikäli kiinteistö on liitetty jakeluverkkoyhtiön keskijänniteverkkoon.
Näiden laitteistojen tekninen käyttöikä on pitkä, laskennallisesti noin 40 vuotta. Muuntamon ja pääkeskuksen uusiminen on mer- kittävä investointi ja koska niiden uusiminen kestää pisimmillään viikkoja ja aiheuttaa sähkökatkoja rakennuksessa, on saneerauksen suunnittelu syytä aloittaa tai vähintään pitää mielessä jo hyvissä ajoin ennen teknisen käyttöiän päättymistä.
Ihanteellisin ajankohta muuntamon ja pääkeskuksen uusimisel- le on rakennuksen täydellinen perusparannus, mikäli rakennus saadaan kokonaan tyhjäksi käyttäjistä. Tällöin tilapäissähköistys on helppo toteuttaa, koska järjestelmien sähköä käyttävät vain työmaatoiminnot. Kuormitus on pientä, ja perusparannuksen aikana aiheutuvat sähkökatkot, olivatpa ne sitten suunniteltuja tai suunnittelemattomia, eivät aiheuta merkittävää haittaa tai talou- dellisia menetyksiä.
Mikäli eteen tulee tilanne, että pääjakelujärjestelmä pitää uusia rakennuksen käytön aikana, on hankkeen suunnittelu syytä tehdä erityisen huolella. Kokonaan jännitekatkoilta ei voi välttyä, mutta
 36Plaani 1 2022 Rakennuttaminen

























































































   34   35   36   37   38