Page 44 - Plaani 2 - 2022: Tieto & Turva
P. 44
Yleisradion teknisen komitean kokouksen pöytäkirjoista nousee esiin erityisesti kaksi aihetta: jaksolukumodulaatio ja lankaradio. Nämä olivat osin toistensa kanssa kilpailijoita tulevasta ohjelman- siirtoratkaisusta. Yleisradion työpajalla huhtikuun 28 p:nä 1946 pidetyssä kokouksessa oli todettu, että ainakin Sveitsissä on tehty kokeiluja sähköverkon käytöstä lankaradiotarkoituksiin.
Heinäkuun kokouksessa päätettiin ryhtyä suorittamaan lankaradio- kokeiluja vahvavirtaverkkoa hyväksi käyttäen. ”Kokeiluja suorite- taan Porin seudulla ja ne suorittaa Porin yleisradioaseman päällik- kö, ins. Frantsila.”
Kuinka radiosignaali siirtyi sähköverkossa, siitä löysin Elkassa ole- vista Yleisradion materiaaleista viisisivuisen selostuksen. Mittaukset oli tehty Porin alueella 15.2.– 6.5.1947. Selostuksen laatijan nimeä ei siinä ollut. Seuraava teksti on tiivistelmä tuosta selostuksesta. Kuvat ovat piirretty alkuperäisiä kuvia noudattaen ja tekstissä on käytetty selostuksen mukaisia termejä.
MITTALAITE
Mittauksia varten oli valmistettu apulaite, jolla voitiin kytkeytyä vah- vavirtaverkkoon. Apulaitteella saatiin vahvavirtaverkosta mitattua sinne syötetty suurtaajuussignaali ilman verkkotaajuuden aiheutta- maa häiriötä. Apulaitteen kytkennästä huomataan rinnakkaisreso- nanssipiiri (L ja C), joka viritetään säätökondensaattorilla verkkoon syötetylle suurtaajuussignaalille. Erotuskondensaattoreilla (Ce) estetään sähköverkon jännitteen pääsy mittauskytkentään.
Mittalaitteena toimi putkivolttimittari, joka oli aluksi tanskalaisen Radiometer-toiminimen polymetri RV21. Koska tuo oli verkkokäyttöi- senä hankala käyttää maastossa, niin Porissa tehtiin paristokäyttöi-
nen mittalaite. Se asennettiin kannettavaan kooltaan 30 x 24 x 15 cm puulaatikkoon, joka sisälsi myös tuon apulaitteen.
MITTAUS PORISSA
Mittausten aikana lähetin oli Porin studiossa, josta syötettiin suur- taajuussignaalia kaapeloituun valoverkkoon eri aallonpituuksilla samaa lähettimen tehoa käyttäen. Mittauspaikka oli noin 150 metrin päässä lähettimestä ja haluttiin saada selville eripituisten aaltojen (siis eri taajuuksien) vaimeneminen tavallisessa kaapeliverkossa.
Selostus ei kerro tarkemmin mittauspistettä, mutta oletettavasti se oli Yleisradion studion ulkopuolella paikassa, johon mittalaite voitiin helposti kytkeä. Mittaus ei ollutkaan niin selvä ja yksinkertainen kuin oli aiemmin oletettu. Syötetty signaali joutui kulkemaan valais- tusmittarin (siis kWh-mittarin) käämien läpi ja vaimeni siellä.
Toiseksi verkostossa olevat kuormitusvaihtelut vaikuttivat huomat- tavasti mittaustuloksiin, eli mitattu suurjaksojännite, 200 kj/s, putosi 14 voltista 0,4 volttiin eräiden verkkokuormitusten muuttuessa.
Huhtikuun 16. päivän mittaukset tehtiin tavallista nopeammin (verkko- kuormitus oli vakio mittausten aikana), jolloin saatiin luotettavammat mittaustulokset ja joista oli piirretty selostukseen seuraava käyrä.
Mittaustulosten perusteella piirretty vaimennuskäyrä. Suurtaa- juussignaali vaimenee voimakkaasti kaapeliverkossa. Taajuu- den yksikkönä oli kilojaksoa sekunnissa.
Apulaite eli mittauskytkentä.
44Plaani 2 2022 Tieto&Turva
Radioaaltojen siirto sähköverkossa
Pitkillä ja keskipitkillä aaltoalueilla oleva taajuuspula pakotti tutkimaan eri vaihtoehtoja radio-ohjelmien lähetykseen. Helsingin alueella oli lankaradio, jossa käytettiin puhelin- verkkoa ohjelmansiirtoon, ulkomailla tehtiin myös erillisiä ohjelmasiirtoverkkoja. Suomes- sakin muutaman muun maan ohella tutkittiin sähköverkon käyttöä ohjelmansiirtoon.
Teksti ja kuvat: Heikki Marttila