Page 22 - Plaani 2 / 2023
P. 22
Tekoäly tulee vauh- dittamaan rakenta- misen suunnittelua ja toteutusta
Digitalisaatio mahdollistaa yhä tehokkaam- man tiedon hallinnan ja hyödyntämisen. Älykkäiden järjestelmien kehitys etenee nopeasti, mutta tekemistä ja haasteita riittää vielä kaukana tulevaisuudessakin.
Teksti: Marko Taavila
”Uuden äärellä tässä kieltämättä ollaan. Tekoälyyn liittyvä teknologia etenee kovaa kyytiä, puhutaanpa sitten lähikuukausista tai seuraavis- ta vuosista”, toteaa kestävää digitalisaatiota rakennetussa ympäris- tössä edistävän KIRAHubin toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.
Rakentamisessa otettuja tekoälyn edistysaskeleita hän kuvaa merkittäviksi, joskin vielä yksittäisiksi harppauksiksi verrattuna moniin muihin toimialoihin. Syynä tähän on perinteinen käsitys konkreettisesta tekemisestä, jossa keinoäly kuulostaa kaukaiselta, jopa utopistiselta ajatukselta. Rakentaminen on lisäksi monimut- kainen prosessi useine osatekijöineen ja muuttujineen, mikä tekee tekoälyn hyödyntämisestä haastavaa ja rajallista.
Merkittävänä hidasteena tekoälyn laajamittaiseen yleistymiseen on luottamuksen puute toimijoiden välillä. Yritykset keräävät dataa vain omaan tarkoitukseensa. Suljetut järjestelmät koetaan avoimia turval- lisemmiksi, mutta juuri ne estävät tiedon virtaamisen eri käyttötarkoi- tuksiin organisaatioiden välillä. Teemu Lehtinen ymmärtää huolen ja esittää sen hälventämiseksi yhteisten pelisääntöjen luomista.
Avoimessa ympäristössä voidaan yhdistää kaikkien taloteknisten järjestelmien suunnitelmat varsinaiseen rakentamiseen projek-
tin alusta lähtien. Tilanteen esittäminen ajantasaisina rytmittää reititykset ja muut tilavaraukset optimaalisesti toteutukseen ilman, että joudutaan kajoamaan valmiisiin rakenteisiin tai täydentämään puutteita jälkikäteen.
Erityisesti rakentamisessa tarvitaan runsaasti tiedon esikäsittelyä ja saattamista hallittavaan muotoon ennen kuin voidaan ajatella tekoälyyn pohjautuvia ratkaisuja. Suunnittelulla on hyvät edellytyk- set tähän tietoa jo lähtövaiheessa tuottavana ja dokumentoivana. Digitalisaatio vahvistaa roolia entisestään ja asettaa samalla vaati- muksia pohjadatan virheettömyydestä ja vakiomuodosta. Teko- äly tulee erityisesti suunnittelijan työtä tehostavaksi ja tukevaksi apuvälineeksi.
Suuntauksen myötä prosessit ja tiedonhankinta nopeutuvat, mikä an- taa mahdollisuuden laatia useita vaihtoehtoisia suunnitelmia lyhyessä
ajassa. Tällöin voidaan ottaa entistä tarkemmin huomioon ympäristö- vaikutukset ja kustannukset rakennuksen koko elämänkaarelta.
RIPEÄ RENKI
Rakennushankkeiden rutiininomaiset ja usein toistuvat työvai- heet taipuvat sujuvimmin tekoälyn ratkaistaviksi. Tämä vapauttaa ihmisen työtä ja resursseja muuhun, mikä tehostaa prosesseja ja parantaa toiminnan tuottavuutta.
Esimerkiksi kelpaa virtuaaliavusteinen ChatGPT -sovellus, joka ky- kenee esitettyjen kysymysten perusteella antamaan lausemuotoisia vastauksia. Tähän se käyttää internetin laajoja aineistoja sekä sano- jen lähekkäisyyksien todennäköisyyksiä eri kielissä ja jopa murteissa.
”Etuna on nopeus ihmisen tiedonhakuun verrattuna sekä esimerk- kien tuottaminen halutusta tekstistä, mutta kuitenkin vaaditaan asiantuntijan tarkistus ja viimeistely ennen kuin mitään voidaan lopullisesti hyväksyä”, Teemu Lehtinen painottaa.
Työmailla on jo käytössä turvallisuutta lisääviä kamerasovelluksia, jotka tunnistavat kypärättömän henkilön ja antavat tästä ilmoituk- sen. Vastaavalla tekniikalla, vaikkapa droneihin yhdistettyinä voitai- siin tarkastaa ja seurata asennusten etenemistä kohteessa, havaita lämpövuotoja tai muita ongelmatilanteita jo rakennusvaiheessa. Suunnitelmia ja toteutusta vertailemalla saataisiin reaaliaikaista dataa, johon pystyttäisiin tarvittaessa reagoimaan välittömästi.
”Pistemäiseen video- tai still-kuvaan perustuva notifikaatio on jo to- dellisuutta, joskin vielä harvinaista isossa kuvassa”, Lehtinen toteaa.
22Plaani 2 2023 Tieto&Turva