Page 23 - Plaani 2 / 2023
P. 23
(vas.) KIRAHubin toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan tekoälyn nopea kehitys ja mahdollisuudet tekevät vallitsevasta tilanteesta mielenkiintoisen.
(yllä) Merkittävänä hidasteena tekoälyn laajamittaiseen yleisty- miseen on luottamuksen puute toimijoiden välillä. Yritykset ke- räävät dataa vain omaan tarkoitukseensa. Suljetut järjestelmät koetaan avoimia turvallisemmiksi, mutta juuri ne estävät tiedon virtaamisen eri käyttötarkoituksiin organisaatioiden välillä.
Työmaanäkymien tallentuminen alusta loppuun on eräs digitaali- suuden suoma mahdollisuus, joka palvelisi rakennuksen huoltoa ja saneerauksia heti valmistumisen jälkeen ja tulevaisuudessa.
Toimitusketjujen optimointiin liittyvien ratkaisujen kehittäminen on hyvässä muhinassa. Niissä esille nousevat tarvikkeiden saatavuus ja kustannukset, jotka olisivat kytkettävissä välittömästi jo suun- nitteluvaiheessa mukaan projektien hallintaan.
Tekoälyn keskeiseksi hyödyksi nähdään vaikutukset yritysten tuottavuuteen. Toiminta tehostuu ja nopeutuu ideaalitilanteessa ilman kalliita investointeja tai niiden kustannukset jäävät saavutet- taviin etuihin nähden pieniksi.
KIINTEISTÖ- JA RAKENTAMISALAN YHTEISÖ
Lehtisen luotsaaman KIRAHubin tavoitteet kattavat digitalisaati- on rakennetun ympäristön koko elinkaarella. Yleishyödyllisen ja kaikille avoimen yhdistyksen verkosto koostuu yli 1500 organi- saatioista ja niiden lukuisista edustajista. KIRAHubin hallituksen muodostavat 11 teknisten toimialojen järjestöä sekä Kuntaliitto ja Suomen Asuntomessut.
KIRAHub tekee kansainvälistä yhteistyötä eurooppalaisten sisarjärjestöjen kanssa. Suomi nähdään aktiivisena osallistujana tekoälyyn perustuvan teknologian kehityksessä ja maalla on sii- hen tarvittavaa asiantuntemusta sekä osaamista. Vaikka raken- tamisessa ollaan yleisesti ottaen vielä alkuvaiheessa, vaihtelu on suurta ammattiryhmien välillä. Edellä käyvät yritykset, joilla on kansainvälisiä yhteistyöverkostoja ja riittävästi resursseja investoi- da uusiin ratkaisuihin.
”Suunnittelussa kärjessä on isoja ja ennakkoluulottomia toimis- toja. Toisaalta nuoret startupit kehittävät kiinteistönvälitykseen, asuntojen hinta-arvioihin ja alueiden arvonkehitykseen liittyviä innovaatioita, joiden odotetaan yleistyvät lyhyelläkin aikavälillä.”, Lehtinen selvittää.
KIRAHub tarjoaa ympäristöministeriön tuella ilmaisen Tekoäly rakennetussa ympäristössä -verkkokurssin. Muita yhteistyötaho- ja ovat YIT, Ramboll, Metropolia-ammattikoulu ja Kiinteistöalan koulutussäätiö.
Opinnot on tarkoitettu kiinteistö- ja rakentamisalan ammattilaisille sekä opiskelijoille. Opetus tapahtuu verkossa omatoimisesti ja kestää 10-15 tuntia. Kurssilta saa eväät ja työkalut oman tekoäly- projektin suunnitteluun. Loppuun suoritettu kokonaisuus palkitaan opintotodistuksella.
23Plaani 2 2023 Tieto&Turva
suunnitteluPlaani
Kuva: iStockphoto