Page 38 - Plaani 3 / 2022
P. 38
Urakan laskennassa oli paljon hyötyä museotyömaalla saaduista kokemuksista", Airaksinen toteaa.
SUUNNITTELU OSITTAIN KESKEYTYI
Tilapalveluiden Marko Väätäinen kertoo, että yllätyksiä tuli vastaan todella paljon. Esimerkki: Kiviladotut perustukset oli tehty vain metrin syvyyteen, mistä seurasi vaikeus pitää vanha osa pystyssä rakennustyön aikana.
"Paikallisrakentamisen tuennasta tuli odottamattoman kallis ratkaisu, mistä syytä suunnittelutyö piti monelta osiltaan keskeyttää ja aloittaa alusta", Väätäinen harmittelee.
"Työpajatoiminnalle kuuluu kiitos siitäkin, että havainto tehtiin kehitysvaiheessa, eikä niin, että olisimme lähettäneet suunnitelmat kilpailutukseen, saaneet käteen ylikalliit tarjo- ukset ja sen jälkeen aloittaneet suunnittelutyön alusta."
(vas.) Kolmikerroksisen Hila-uudisosan portaikon puh- dasvaluseiniä. Kuva: Tuomas Uusheimo
Aikataulu, laatu ja kustannustehokkuus
Tilaajan tavoite oli saada vanha museo peruskorjattua ja rakentaa sen rinnalle lisäosa, joka yhdistäisi sen ja 1960-luvulla valmistuneen Kuopion kaupunginkirjaston toisiinsa.
"Keskellä kaupunkia olevalla kaupunkikuvallisesti merkittävällä kohteella oli kovat arkkitehtoniset vaatimukset. Tilapalvelun omia tavoitteita olivat puolestaan aikataulu, laatu ja kustannustehokkuus. Näiden balanssia haetaan kaikissa hankkeissa", Marko Väätäinen Kuopion Tilapalveluista kertoo.
Kuinka sitten edettiin? Valituilla ratkaisuilla muodostettiin hank- keelle tavoitehinta, kuten myös eri vaiheille, esimerkiksi montun kaivamiselle ja vanhan museon paaluttamiselle keskellä ruutukaa- va-aluetta.
"Alkuperäisen ehdotuksen mukainen ratkaisu olisi kaatanut koko han- kebudjetin, joten työpajassa keskityttiin kehittämään uusia ratkaisuja kustannusten hallintaan. Siinä onnistuttiin. Halvimpien ja kalleimpien ratkaisujen väliset kustannuserot olivat satoja tuhansia euroja."
"Hankebudjetti oli 17,7 miljoonaa, mutta loppulasku jäi 17 miljoo- naan euroon".
Sähköpuolelta kustannussäästäjä löytyi esimerkiksi näyttelytilan rasioinnin tiheydestä. Käyttäjä halusi paljon perinteisiä pistorasioita, mutta sähkösuunnittelusta tuli vinkki, että halutusta ratkaisusta tu- lee kallis paketti, joten järkevää ratkaisua kannatti lähteä hakemaan eri näkökulmista.
"Säästökohteita etsittiin yhdessä käyttäjän kanssa läpi. Todettiin, että näyttelykohtaisesti lisätyötä ei juurikaan tule siitä, jos joka rasiassa ei ole kuitua, ATK:ta tai sähköä. Riittää, että rasioiden välillä on putket, joiden kautta kaapelit voidaan tarvittaessa vetää kuhunkin kohteeseen," Väätäinen sanoo.
"Nämä ovat yksinkertaisia ratkaisuja, mutta niistä kertyy nopeasti isot säästöt. Jos hanke olisi suunniteltu ja pantu laskentaan käyt- täjän esittämien linjausten mukaisesti, niin nämä säästöt olisivat jääneet näkemättä."
Mutta mikä on sähkösuunnittelijan näkemys hybridiurakasta? Gran- lundin Timo Oravaisen mukaan se oli hyvä ratkaisu ainakin sikäli, että tavoitteita pystyttiin tarkentamaan sen mukaan mitä eteen tuli, kun vanhan puolen rakenteita avattaessa vastaan tuli yllätyksiä.
"Käytännössä kohde kuitenkin suunniteltiin valmiiksi etukäteen päätoteuttajan toivomuksen mukaan, joten tiettyjen asioiden osalta jouduttiin tekemään sivistyneitä arvauksia", Oravainen tiivistää.
38Plaani 3 2022 Valaistus