Page 29 - Plaani 2 - 2021
P. 29

projektiPlaani (vas.) Wärtsilän Smart Technology Hub on ollut massiivinen
kehityshanke suunnittelu- ja rakennusprojektina.
(oik.) Teknologiakeskuksen kahdessa kiinteistössä on hyvin monen tyyppisiä tiloja aina toimisto- ja asiakastiloista 24 met- riä korkeiden tuotantohallien moottorien kojeistus- ja kokoon- panotiloihin.
”Heitimme romukoppaan lähes kaikki rakennusalan konservatiiviset toimintatavat ja lähdimme toteuttamaan kiinteistöissä mahdolli- simman laajaa digitalisaatiota. Pyysimme kaikkia suunnittelijoita ja urakoitsijoita pohtimaan digitaalisuuden lisäämismahdollisuuksia niin kiinteistöissä kuin omissa prosesseissaan”, kertoo projektipääl- likkö Jukka Rapo Wärtsilästä.
Tuotantorakennuksen eli varsinaisen teknologiakeskuksen pinta-ala on 58 000 bruttoneliötä. Tuotantorakennuksen ulkokattolinja on 34 metrissä ja vapaa sisäkorkeus 24 metriä. Korkeutta tarvitaan muun muassa isoja siltanostureita varten.
Toimistotilat ovat erillisessä viisikerroksisessa rakennuksessa, jonka pinta-ala on 15 000 bruttoneliötä. Teknologiakeskus otetaan vaiheittain käyttöön syksystä 2021 alkaen.
MITTAVA KESKIJÄNNITEVERKKO
Smart Technology Hubin tuotantokiinteistö liittyy 110 kilovoltin sähköverkkoon kahden 50 MVA:n tehomuuntajan kautta. Sähkönja- kelujärjestelmä on varsin mittava, sillä muuntajatehoa on kaikkiaan yli 300 megawattia. Keskijännitekojeistoja on yhteensä noin 150 kennoa ja osa kojeistoista on kaksikiskoisia.
”Teknologiakeskuksen sähköjärjestelmä on rakennettu moottorei- den koekäyttöä ja testaamista varten. Moottoreiden pääasiallinen kuormitustapa on sähköverkko, mutta niitä voidaan kuormittaa erikoistestitarpeissa myös ilmavastuksiin. Koeajoissa syntyvä sähköenergia pyritään hyödyntämään kiinteistöjen omakäytöissä”, sanoo osastonjohtaja Pasi Poikonen Granlundilta.
Koeajettavat moottorit sijaitsevat selleissä, joiden tehot vaihtelevat 3-30 MVA:n välillä. Koeajotilanteita on lukemattomia erilaisia ja niissä synty-
    Smart Technology Hub on toimialallaan ainutlaatuinen teknolo- giakeskus, jossa saman katon alle on tuotu meri- ja energiateol- lisuuden tutkimus, tuotekehitys ja tuotanto. Keskus mahdollistaa älykkäiden meri- ja energiateollisuuden ratkaisujen sekä uusien energiajärjestelmien tehokkaan testauksen ja tuotekehityksen.
Teknologiakeskus tulee olemaan yhteistyön ekosysteemi, joka toimii sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Ekosysteemi koostuu yrityksistä, organisaatioista sekä yliopistoista ja tutkimuslaitoksis- ta. Wärtsilän ratkaisuilla ja tuotteilla varustettu Wasalinen Aurora Botnia -laiva, josta tulee yksi maailman tehokkaimmista ja ympä- ristöystävällisimmistä matkustaja-aluksista, tulee toimimaan myös Smart Technology Hubin kelluvana testilaboratoriona.
Smart Technology Hub -hankkeen kokonaisinvestointi on noin 230 miljoonaa euroa, joka koostuu toimisto- ja tuotantorakennuksista, logistiikasta sekä infrasta. Wärtsilä investoi hankkeessa moderniin testaus- ja tuotantoteknologiaan 83 miljoonaa euroa.
Suunnittelu- ja rakennusprojektina teknologiakeskus on ollut mas- siivinen kehityshanke, jossa on panostettu vahvasti sekä ympäris- töystävällisyyteen että digitalisaatioon.
 29Plaani 2 2021 Teleratkaisut ja turvallisuus




















































































   27   28   29   30   31