Page 9 - Plaani 2 - 2021
P. 9
2D:N ASEMA SUUNNITTELUSSA ON VAHVA
Sähkösuunnittelu on Suomessa nykyään kahden kauppa – toimis- toissa mallinnetaan joko CADMATICilla tai MagiCADilla. Edelli-
nen toimii omalla alustallaan, jälkimmäinen käyttää Autocad- ja Revit-ympäristöjä. Molemmat hyödyntävät mallinnettua tuotetietoa samaan tapaan ja tuottavat IFC-yhteensopivaa tietoa. MagiCADin tuotekehitysinsinööri Mika Pohjolainen teki ennen ohjelmistokehi- tykseen siirtymistä sähkösuunnittelijan töitä, ja näki, kuinka muutos suhteessa mallinnukseen tapahtui.
”Kyseessä oli ajatusmaailman ongelma, ei tekninen ongelma. Säh- kösuunnittelijan on tavallaan turha edes ajatella mallinnusta 3D:n kannalta, koska kyseessä on yksinkertaisimmillaan vain korkotie- don valitseminen. Muuten voidaan suunnitella kuin 2D:ssä, sillä kaikki 3D:hen tarvittava tieto saadaan tuotemallikirjastosta.”
Pohjolainen kertoo, että hänen aloittaessaan suunnittelutyöt vuon- na 2011 tekemisen pohjalla olivat vielä pääosin 2D-piirustukset. Muutamaa vuotta myöhemmin suunnittelua tehtiin 3D-malleilla, joiden yhdistäminen törmäystarkasteluja varten vaati paljon työtä.
”Päivän kestävä palaveri, joka suunnittelun kiihkeimmässä vai- heessa järjestettiin viikoittain”, Pohjolainen sanoo. ”Vuoteen 2017 mennessä tilanne oli onneksi muuttunut, ja viimeiset isot projektit tehtiin jo kokonaan tietomalleja hyödyntäen.”
TIETOMALLI ON JALOSTETUN TIEDON VARASTO
”Suunnitteluhankkeen yhteisenä tietovarastona toimii nyt usein Revit-malli”, sanoo MagiCADin tekninen johtaja Pauli Keinonen.
Hän arvioi, että tulevaisuudessa tietoa pyritään tuottamaan ja rikastamaan malliin nykyistä aiemmin. Tällöin ei Revit- tai CAD-malli ole enää itsestään selvä tietovarasto, vaan se pitää miettiä nimen- omaan tiedontallentamisen kautta – ei geometrian.
”Tavoitteena on päästä suunnittelun alkuvaiheessa keräämään oleellista ja tarvittavaa dataa. Jo siinä vaiheessa, kun on olemassa tilavaraukset, huonetyypit ja esimerkiksi lämmitystehovaatimukset, voitaisiin määritellä keskukset ja kaapeloinnin pääreitit. Ja sitten
suunnitteluPlaani
kun päästään detaljisuunnitteluun, kaikki tämä tieto on jo olemassa
ja sitä voidaan mallissa käyttää ja jalostaa”, Keinonen toteaa.
CADMATICin rakennustoimialasta vastaava Vice President Jyrki Metsola muistuttaa, että tietomallin sisällön avoimiin standardeihin perustuva rikastaminen on kaikkien suunnitteluosapuolien vastuulla.
”Tietomalli koko projektin tietopankkina on reitti kohti digital twi- niä”, Metsola sanoo. ”CADMATIC Electricalin perusajatuksena on OpenBIM-hengessä tuottaa avointa, ohjelmistoista riippumatonta suunnittelutietoa, joka tallennetaan ja jota jalostetaan projektin ede- tessä sen keskitetyssä Electrical-tietokannassa. Viime kädessä kyse on saman tiedon esiintymisestä eri paikoissa, kuten 3D-malleissa, piirustuksissa, luetteloissa tai esimerkiksi IFC-siirtotiedostoissa.”
YTV2020 KESKITTYY TIETOSISÄLTÖIHIN
Ohjelmistokehittäjien tavoitteet ovat linjassa BuildingSMARTin ja YTV2020:n kanssa. Talo-toimialaryhmän vetäjä, Granlundin kehitys- johtaja Tero Järvinen arvioi, että tämänhetkisen linjauksen mukaan YTV2020 seuraisi kansainvälisen ISO 19650 -standardin periaattei- ta. Se ohjaa tietosisältöjen käsittelyä koko rakentamisen elinkaaren ajan BIMiä (building information modelling) käyttäen.
”Kärjistäen voisi sanoa, että YTV2012 tehtiin grafiikka edellä, ja YTV2020:ssa keskitytään tietosisältöihin. Mallien hyötykäytöstä voidaan tehdä skaalautuvaa bisnestä, jos suunnitteluohjelmistot
(vas.) MagiCADin Mika Pohjolainen pohtii, että sähkösuunnitte- lijan on turha ajatella mallinnusta 3D:n kannalta, koska kysees- sä on yksinkertaisimmillaan vain korkotiedon valitseminen.
(kesk.) CADMATICin Jyrki Metsola muistuttaa, että tietomallin sisällön avoimiin standardeihin perustuva rikastaminen on kaikkien suunnitteluosapuolien vastuulla.
(oik.) MagiCADin Pauli Keinonen arvioi, että tulevaisuudessa tietoa pyritään tuottamaan ja rikastamaan malliin nykyistä aiemmin, mitä pitää miettiä nimenomaan tiedontallentamisen kautta – ei geometrian.
9Plaani 2 2021 Teleratkaisut ja turvallisuus