Page 21 - Plaani 2 - 2024
P. 21

suunnitteluPlaani Tuotteiden ympäristöselosteet tulossa
vauhdilla rakennusalalle
EPD-ympäristöseloste (Environmental Product Declaration) esittää tuotteen ympäristövaikutuk- set sen elinkaaren ajalta. Rakennusalalla ympäristöselosteiden käyttöä vauhdittaa uusi raken- tamislaki, joka velvoittaa rakennuksen hiilijalanjälkilaskentaan osana ilmastoselvitystä. Tilaajat voivat jo nyt vaatia hankkeissa käytettävän tuotteita, joille on laadittu ympäristöseloste.
Teksti: Marjukka Puolakka
 EPD-ympäristöselosteen laskenta perustuu elinkaarianalyysiin, jossa huomioidaan tuotteen ympäristövaikutukset raaka-aine- hankinnasta materiaalien loppukäyttöön asti. Ympäristöseloste auttaa rakennuttajia, urakoitsijoita ja suunnittelijoita ymmärtämään paremmin rakennustuotteisiin ja materiaaleihin liittyviä ympäristö- kysymyksiä.
”Rakennusalalla EPD-selosteiden käyttö on voimistunut viime vuosina kohinalla. Tällä hetkellä niitä tehdään paljon esimerkiksi eristeille, kipsilevyille ja betonituotteille. Myös osalle sähköasen- nustuotteita on olemassa EPD-selosteita ja viime aikoina monet va- laisinvalmistajat ovat alkaneet julkaista niitä”, kertoo A-Insinöörien kestävän rakentamisen asiantuntija Elisa Lindqvist.
Käynnissä on jo hankkeita, joissa tilaajat ovat alkaneet vaatia tarjouskilpailuissa tuotteilta EPD-selosteita. Myös monet ympäris- töluokitusjärjestelmät antavat lisäpisteitä, jos rakennushankkeessa käytetään EPD-selosteilla varustettuja tuotteita.
”Talotekniikka-alalla on jo pitkään kiinnitetty huomiota energiate- hokkuuteen, mutta nyt on herätty siihen tosiasiaan, että talotek- niikan tuotteiden materiaalitehokkuus on isossa roolissa raken- nusten hiilijalanjäljessä. Kiinteistökohtaista vaihtelua on paljon, mutta esimerkiksi toimitilakohteessa talotekniikan materiaalien osuus rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljestä voi olla 20 prosent- tia”, toteaa Granlundin vastuullisuusliiketoiminnan kehitysjohtaja Tytti Bruce-Hyrkäs.
EPD TUO VALMISTAJALLE KILPAILUETUA
EPD ei ole tuotteen hyvyydestä kertova ympäristöleima, vaan työkalu sen ympäristövaikutusten puolueettomaan arviointiin. Vaikutuksia arvioidaan useilla indikaattoreilla, kuten hiilijalanjälki, otsonikato, rehevöityminen sekä maaperän ja vesistöjen happamoi- tuminen. Tiedot esitetään standardin EN 15804 mukaan.
EPD-ympäristöselosteen laskenta perustuu tuotteen elinkaaren eri vaiheisiin: raaka-aineiden hankinta, valmistus ja asennus (A1-A5), käyttö (B1-B7), jätteenkäsittely (C1-C4) sekä elinkaaren ulkopuo- liset vaikutukset, kuten materiaalin uusiokäytöstä saatavat hyödyt (D). Laskentaan voidaan sisällyttää kaikki elinkaaren vaiheet, mutta se voidaan tehdä myös tietyille osavaiheille.
”Standardin mukaan laskenta tulee tehdä vaiheille A1-A3, mikä tar- koittaa tuotteen valmistusketjua siihen asti, kun tuote on pakattuna valmistajan lähettämössä. Myös vaiheet C ja D ovat poikkeuksia
Uusi rakentamislaki tulee voimaan vuoden 2025 alussa. Tänä keväänä lakiin esitetyn korjaussarjan myötä vaatimus raken- nuksen ilmastoselvityksestä ja siihen sisältyvästä hiilijalanjälki- laskennasta siirtyy vuodella eteenpäin. Kuva: iStockphoto
lukuun ottamatta pakollisia. Tuoteryhmäsäännöt voivat vaatia myös muiden vaiheiden tietojen antamista”, Bruce-Hyrkäs kertoo.
Ympäristöselosteen laskenta edellyttää yhden vuoden laskenta- aineistoa esimerkiksi tuotannon raaka-aineista ja valmistus- prosessin energiankulutuksesta. Seloste on voimassa viisi vuotta.
”Valmistajat saavat kilpailuetua siitä, että voivat EPD:llä osoittaa tuot- teidensa ympäristövaikutukset. Ympäristöselosteen laskentatiedot auttavat myös optimoimaan raaka-aineiden kulutusta ja kehittämään tuotantoprosessia vähäpäästöisemmäksi”, sanoo A-Insinöörien kestävän rakentamisen asiantuntija Kasper Karjalainen.
LÄHTÖKOHTANA RAAKA-AINEIDEN PÄÄSTÖTIEDOT
Ympäristöselosteen laatimisen lähtökohtana on tuotteissa käytettä- vien raaka-aineiden päästötietojen sekä valmistuksen tuotantopro- sessien tunteminen.
Valmistaja voi laatia tuotteensa ympäristöselosteen itse, mutta usein päädytään käyttämään ulkopuolista konsulttia, jolla on osaa- mista ja ymmärrystä elinkaariarvioinnista sekä käytössä laskentaan tarvittavat päästötietokantojen lisenssit ja ohjelmistotyökalut.
”Valmistajan kannalta isoin työ on raaka-aineiden päästötietojen keruu elinkaarilaskentaan. Päästökertoimia löytyy yleisistä päästö- tietokannoista, mutta ei välttämättä kaikille raaka-aineille, jolloin on käännyttävä raaka-ainevalmistajien puoleen. Konsultin on hyvä olla tiedonkeruun tukena, jotta laskentaan saadaan oikeat ja riittävän tarkat lähtötiedot”, Karjalainen toteaa.
Granlund on yhdessä Rakennustiedon ja asiakkaidensa kanssa kehittänyt uudenlaista modulaarista EPD-ratkaisua.
”Se mahdollistaa tuotekohtaisten EPD-tietojen tuottamisen tehok- kaasti ja automaattisesti suurille ja modulaarisille tuoteportfolioille, joissa on paljon varianssia. Tulokset ovat erittäin lupaavia”, sanoo Bruce-Hyrkäs.
 21Plaani 2 2024 Tieto- ja turvatekniset ratkaisut












































































   19   20   21   22   23