Page 30 - Plaani 3 - 2024
P. 30

                                EPD-selosteet yleistyvät
valaistusalalla
Valaisinvalmistajien keskuudessa käydään keskustelua yhteisistä pelisäännöistä EPD-ympäris- töselosteiden sisällön suhteen. Plaani pyysi Mikael Lukkaa haastattelemaan SG:n vastuulli- suusjohtaja Audun Skarea. Alla hänen pohdintojaan selosteiden käyttämisestä valaistuksen suunnittelutyössä sekä hyödyistä yleisesti tilaajien ja hankinnan näkökulmista.
Teksti: Mikael Lukka
MIKÄ ON EPD-DOKUMENTOINTI JA MIKSI SE ON TÄRKEÄÄ VALAISTUSSUUNNITTELUSSA?
EPD (Environmental Product Declaration) on standardoitu doku- mentti, joka esittelee tuotteen ympäristövaikutukset sen elinkaaren aikana. Uskon niiden merkityksen kasvavan valaistussuunnittelus- sa, koska ne tarjoavat läpinäkyvää tietoa valaisimien ympäristö- vaikutuksista. Tämä auttaa suunnittelijoita tekemään kestävämpiä valintoja ja vastaamaan myös tilaaja-asiakkaiden kasvaviin vaati- muksiin koskien tuotteiden ympäristövaikutuksia.
MITEN EPD-DOKUMENTOINTI VOI HELPOTTAA VALAISTUS- SUUNNITTELIJAN TYÖTÄ JA TUOTEVALINTOJA?
EPD-dokumentti sisältää olennaisia tietoja kuten raaka-aineiden hankinta, valmistusprosessi, käyttöikä, energiankulutus ja elinkaa- ren lopun käsittely. Nämä tiedot auttavat suunnittelijaa arvioimaan valaisimien kokonaisympäristövaikutuksia.
KUINKA EPD-DOKUMENTOINTI TUKEE KESTÄVÄN KEHITYK- SEN TAVOITTEITA VALAISTUSSUUNNITTELUSSA?
EPD-dokumentointi edistää kestävän kehityksen tavoitteita tar- joamalla tietoa, joka auttaa vähentämään ympäristövaikutuksia. Valaistussuunnittelijat voivat käyttää EPD-dokumenttien tietoja vähentääkseen energiankulutusta ja käyttämällä kierrätettäviä ma- teriaaleja, mikä vähentää jätettä ja luonnonvarojen kulutusta.
MILLAISIA HAASTEITA SÄHKÖSUUNNITTELIJA VOI KOHDATA EPD-DOKUMENTOINNIN HYÖDYNTÄMISESSÄ?
Yksi haaste tällä hetkellä on tiedon saatavuus ja sen laatu. Kaikilla valmistajilla ei vielä ole kattavaa EPD-dokumentointia ja laadukasta prosessia niiden julkaisemiseen. Lisäksi EPD-dokumenttien tulkinta ja vertailu vaativat jonkin verran asiaan perehtymistä.
Tulkittaessa EPD-dokumentteja on tärkeää ottaa huomioon valais- tusratkaisun kokonaisuus ja sen vaikutukset. Esimerkiksi valaisi- messa voi olla käytetty enemmän materiaaleja ja sen valmistami- sesta aiheutuvat CO2 päästöt ovat suhteessa suuremmat, mutta paremman hyötysuhteen myötä kohde voidaan toteuttaa pienem- mällä valaisinten määrällä. Näin ratkaisu voi olla kokonaispäästöjen kannalta parempi.
VOIKO EPD-DOKUMENTOINTI AUTTAA SÄHKÖSUUNNITTE- LIJAA TÄYTTÄMÄÄN LAINSÄÄDÄNNÖN JA STANDARDIEN VAATIMUKSET?
EPD-dokumentointi auttaa varmistamaan, että valaisimet täyttävät ympäristölainsäädännön ja kestävän kehityksen standardien vaa- timukset. Tämä voi sisältää esimerkiksi energiatehokkuusdirektiivit
ja rakennusmääräykset, jotka edellyttävät tiettyjen ympäristövaati- musten täyttämistä.
MITÄ HYÖTYÄ EPD-DOKUMENTOINNISTA ON ESIMERKIKSI VALMISTAJIEN JA ASIAKKAIDEN YHTEISTYÖSSÄ?
EPD-dokumentointi parantaa yhteistyötä tarjoamalla läpinäkyvää
ja vertailukelpoista tietoa valaisimien ympäristövaikutuksista. Tämä auttaa rakentamaan luottamusta ja varmistamaan, että kaikki osa- puolet ovat tietoisia valintojen ympäristövaikutuksista ja sitoutuneet kestäviin käytäntöihin sekä osoittavat konkreettisesti vastuullisuutta omassa liiketoiminnassaan.
MILLAISIA TULEVAISUUDEN NÄKYMIÄ NÄET EPD-DOKUMEN- TOINNIN ROOLILLE VALAISTUSSUUNNITTELUSSA?
Tulevaisuudessa EPD-dokumentoinnin merkitys tulee kasvamaan, koska kestävän kehityksen vaatimukset tiukentuvat ja asiakkai- den ympäristötietoisuus lisääntyy. Valaistussuunnittelijat tulevat yhä enemmän hyödyntämään EPD-dokumentointia laadukkaiden tuotteiden valinnassa sekä ympäristöystävällisten ja vastuullisten ratkaisujen toteuttamisessa.
30Plaani 3 2024 Valaistus
 Mitkä ovat yleisimmät arvot, joita va- laisinten EPD-dokumentista kannattaa seurata:
1. Hiilijalanjälki: Tämä kertoo valaisimen tuotannon, käytön ja hävittämisen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen määrän. Hiili- jalanjälki ilmaistaan yleensä CO2-ekvivalentteina.
2. Energiatehokkuus: Kulutetun energian lisäksi, huomion kiinnit- täminen valotehokkuuteen (lm/W).
3. Materiaalien käyttö: Millaisia materiaaleja valaisimessa on käy- tetty ja niiden määrät suhteessa tuotteen kokonaispainoon.
4. Jätteenkäsittely: Tietoja siitä, kuinka hyvin valaisin on kierrätet- tävissä ja millaisia jätteitä sen hävittämisestä syntyy.
5. Kestävyysominaisuudet: Esimerkiksi valaisimen elinkaaren pituus tai sen kestävyys erilaisissa ympäristöolosuhteissa.
6. Ympäristövaikutukset: Arviointi valaisimen käytön aikaisista ympäristövaikutuksista, kuten saastuttavien aineiden päästöt.






































































   28   29   30   31   32