Page 5 - Plaani 3 - 2024
P. 5

                                pääkirjoitusPlaani
  Suunnittelija arvosta työtäsi ja seiso valintojesi takana
Suunnittelutyössä tuotevertailut ja -valinnat kuuluvat normaaliin suunnitteluprosessiin. Tietenkin tilaajalla voi
olla myös valmis tuoteluettelo, jota hankkeessa käytetään. Tällöin suunnittelija vain määrittää ja piirtää tuotteen suun- nitelmiin. Onneksi suunnittelijat kuitenkin vielä useimmissa hankkeissa pääsevät tekemään ydintyötään, eli pohtimaan, mikä tuote kohteeseen ja kustannusrakenteeseen sopii ja millä saavutetaan asetetut tavoitteet. Tähän tarvitaan työ- tunteja; usein lopulliseen ratkaisuun päästään vasta muuta- man suunnittelupalaverin, vertailukierroksen ja valmistajan kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen. Päätös pitää pystyä perustelemaan ja tiedostaa tuotteen soveltuvuus asennus- ympäristöönsä. Tätä ydintyötä tulee arvostaa ja jokaisen pitää olla ylpeä omasta panoksesta hankkeen hyväksi.
Nykypäivän yrityksiltä ja suunnittelijoilta vaaditaan vas- tuullisuutta. EU:n ja kansalliset tavoitteet ohjaavat meitä jo nyt toimimaan tietyllä tavalla.
Kiinteistönomistajiin kohdistuvat vaatimukset kasvavat uusien määräysten ja ilmastotavoitteiden myötä. EU:n kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmä eli taksonomia ohjaa pääomia kestävään liiketoimintaan. Se vaikuttaa ympäristösertifikaattien sisältöön ja materiaalivalintoihin sekä lisää kiertotaloutta.
Sähkösuunnitteluun ja -konsultointiin vastuullisuusvaati- mukset tuovat lisää mahdollisuuksia ja bisnestä. Taksono- mia tulee vaikuttamaan peruskorjaus- ja uudisrakennus- hankkeisiin, lisäksi on tärkeää ymmärtää, että luokitukses- sa vaikutetaan rakennuksen koko elinkaareen.
Euroopassa on valmisteltu SRI-indikaattoria (Smart Rea- diness Indicator), jolla arvioidaan rakennuksen älykkyyttä yhdeksän taloteknisen järjestelmän suhteen. Pääpaino on rakennuksen energiatehokkuudessa ja kyvyssä osallistua energiajoustoon. Kuulostaako taas siltä, että meille on lisää töitä? Kyllä!
Kuluva vuosi on kääntymässä aikaan, jolloin hyvän valais- tuksen tarve ulko- ja sisätiloissa korostuu. Valaistukseen kuluu merkittävä osa Suomen energiatuotannosta, noin 10 %. Kiinteistön kustannuksista valaistuksen osuus
on huomattava esimerkiksi sairaaloissa tai vanhoissa toimistokiinteistöissä, joten nyt olisi hyvä aika antaa suun- nittelijoille tehtäväksi miettiä energiasyöppöjen valonläh- teiden uusimista, ohjausjärjestelmän lisäämistä tai muita nykyisen valaistusjärjestelmän optimointitöitä.
Mikko Yrjönen
NSS ry:n puheenjohtaja
 Kari Kuosman sähkögrilli
 5Plaani 3 2024 Valaistus





















































































   3   4   5   6   7