Page 9 - Plaani 3 - 2024
P. 9

                                                                                hin. Jos vaihtoehto todetaan alkuperäistä paremmaksi, voidaan muutos tietenkin hyväksyä. Tilaajan etu on kuitenkin aina otettava huomioon.”
Kustannussäästöjen muodostuminen on syytä käydä tiukalla seulalla läpi. Mikäli halvemman kappalehinnan takana on valmis- tusmateriaalien tai komponenttien laatu, ovat perustelut huonoja ja jopa kestämättömiä. Muita huomioitavia seikkoja ovat asennet- tavuus, odotettavissa oleva elinkaari ja tulevaisuudessa siintävät ryhmävaihdot.
Varastohalleihin ja teollisuuskohteisiin voidaan teettää kilpaileva suunnitelma alkuperäistä pienemmällä valaisinmäärällä. Toimenpi- de on puolusteltavissa, jos tilat jakaantuvat erilaisille toiminnoille.
Valtakunnallisten kauppaketjujen kohdalla vaihtoehtoja on varsin vähän. Niiden myymälöissä käytetään 1-2 erityyppistä perusvalai- sinta, jotka hankitaan suoraan tavarantoimittajilta.
Suunnitelmissa otetaan jo nykyisin huomioon valintojen vastuul- lisuuteen liittyviä tilaajan toiveita. Valmistuksen hiilijalanjälkeä
tai materiaalien kierrätettävyyttä koskeviin odotuksiin asetetaan tulevaisuudessa yhä enemmän painoarvoa.
Yksikköhinnan ohella tulisi tarkastella tuotteiden käyttökustannuk- sia koko elinkaaren pituudelta. Näihin sisältyy energiatehokkuus ja sen tärkeänä osana valaistuksen älykäs ohjattavuus.
VASTUU SIIRTYY URAKOINNILLE
JRA-Sähkö Oy:n työnjohtaja Kimmo Koivisto kertoo tuotevaih- tojen vähentyneen aikaisemmista vuosista. Syyksi hän arvelee prosessiin liittyvät riskit, jotka realisoituessaan lankeavat urakoit- sijan kannettavaksi.
”Alkuperäisessä pysyminen säilyttää vastuun suunnittelulla. Mutta jos jotain on muutettu, niin urakoitsija vastaa mahdollisista rekla- maatioista”.
Hän viittaa asennusten takuuaikoihin, joiden puitteissa urakoitsija on velvollinen korjaamaan havaittuja epäkohtia. Valituksiin on rea- goitava jo pelkästään yrityksen maineen takia.
Valon laatuun ja valaisimen teknisiin yksityiskohtiin liittyvissä kysymyk- sissä urakointi joutuu helposti ahtaalle. Tällöin konsultaatiota on haet- tava suunnittelulta, mikä osaltaan nakertaa tuotevaihdon mielekkyyttä.
Koivisto mainitsee verrattain yleisinä liiketunnistimiin liittyvät ongel- mat. Loppukäyttäjät ovat yleensä tyytymättömiä valon syttymisen tai sammumisen viiveisiin, mikä johtaa toistuviin jälkisäätöihin jo luovutetuissa kohteissa. Joissakin tapauksissa porraskäytävän valaistuksessa on siirrytty yhteisymmärryksessä perinteisiin pai- nonappikytkimiin.
”Liiketunnistimissa on laadullisia eroja etenkin langattomissa malleissa. Ne voivat olla hyviä tai huonoja huolimatta siitä minkä verran maksavat.”
Tukkurit tiedustelevat urakoitsijoilta halukkuutta ottaa vastaan eh- dotuksia vaihtoehtoisista tuotteista. Palvelu on suunnittelijoidenkin ulottuvilla ja jossain määrin heidän hyödyntämäänsä.
Valmiita suunnitelmia viilataan ainoastaan hyvistä syistä. Ryhty- miskynnys on lähtökohtaisesti korkealla ja tilaajan toiveet nosta- vat sitä osaltaan.
”Valaistuksia asentavan urakoinnin vahvuutena on käytännön kokemus tuotteista ja niiden soveltuvuudesta erilaisiin kohteisiin”, Koivisto sanoo.
9Plaani 3 2024 Valaistus
  
















































































   7   8   9   10   11