Page 10 - Plaani 3 - 2024
P. 10
Älyindikaattori kannustaa valaistuksen säätöön
EU-direktiiviin perustuvasta SRI-älyindikaattorista kehitetään työkalua rakennusten älykkyyden arviointiin. Valaistuksen osalta se kannustaa säätöön läsnäolotiedon ja päivänvalon mukaan, mutta ei välttämättä huomioi tässä kaikkia valaistustekniikan tarjoamia mahdollisuuksia.
Teksti: Marjukka Puolakka
Rakennusten älyindikaattori SRI (Smart Readiness Indicator) kuvaa sitä, kuinka älykkään teknologian avulla voidaan vaikuttaa raken- nuksen energiatehokkuuden parantamiseen, siihen miten rakennus vastaa käyttäjien tarpeisiin sekä sen kykyyn osallistua energiajous- toon. SRI:n taustalla on rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD (Energy Performace of Buildings Directive), jota uudistettiin viimeksi 28. toukokuuta 2024.
”Uskon, että SRI tulee saamaan merkittävän roolin rakennusten arvioinnissa, sillä uusittu energiatehokkuusdirektiivi tuo sen esille samoissa yhteyksissä rakennusten energiatodistuksen kanssa. Uusi direktiivi mahdollistaa sen, että SRI-arviointi tulisi pakolliseksi suurille ei-asuinkäytössä oleville rakennuksille”, sanoo Motivan johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki.
Älyindikaattori arvioi rakennuksen älykkyyttä yhdeksän talotekni- sen järjestelmän suhteen: lämmitys, lämmin käyttövesi, jäähdytys, ilmanvaihto, valaistus, dynaaminen vaippa, sähkö, sähköautojen lataus sekä seuranta ja säätö. Järjestelmiä kuvataan 54 toiminnolla eli palvelulla, joista kaksi liittyy valaistukseen: valaistuksen säätö läsnäolotiedon mukaan ja valaistuksen säätö päivänvalon mukaan. Valaistuspalveluille on määritetty viisi toiminnallisuustasoa, joissa ohjaus vaihtelee manuaalisesta päälle-pois-kytkimestä automaatti- seen säätöön päivänvalon mukaan. Menetelmässä käytetyt arvioin- tikohteet ovat suurelta osin kansallisesti päätettävissä.
”Mielestäni älyindikaattorin nykyinen versio on valaistuksen osalta riittämätön ja näen siinä vielä paljon kehitystarpeita. Lisäisin valaistuksen arvioitavia palveluita nykyisestä kahdesta kuuteen ja muokkaisin toiminnallisuustasoja niin, että valaistuksen ohjauk- sessa hyödynnettäisiin nykytekniikan mahdollistamia valaistuksen säätötasoja, viiveaikoja ja esimerkiksi valaistuksen säätöryhmien koon muuttamista”, sanoo Helvarin Chief Future Illuminator Henri Juslén.
VIELÄ VOI VAIKUTTAA
Älyindikaattorin laskentamenetelmässä rakennuksen älyvalmiuksia tarkastellaan kolmella avainalueella, joista kaikilla on yhtä suuri painokerroin. Energian ja ylläpidon vaikuttavuuskriteereitä ovat järjestelmien energiatehokkuus ja ylläpidon helppous. Käyttäjän tarpeita arvioidaan muun muassa käyttömukavuuden ja viihtyi- syyden avulla ja Energiajoustoa rakennuksen kykynä sopeutua energiantuotannon vaihteluihin.
10Plaani 3 2024 Valaistus